donderdag, april 25, 2024
HomeVierde klasseRoodenburgOude tijden herleefden…

Oude tijden herleefden…

-

Afgelopen woensdag was ik weer eens in de Kikkerpolder om te zien hoe het jeugdvoetbal in Nederland er voor stond. Het sterke toernooi, dat door UVS samen met FC Twente werd georganiseerd, had een aantal spraakmakende deelnemers.
Ajax, PSV, Club Brugge, FC Groningen, FC Twente , JOVZ ( jeugdopleiding Zeeland, ADO Den Haag en UVS speelden er een B toernooi.

De UVS B-jeugd speelde zonder meer goed, afjagen, vooruit voetballen, de nieuwe trainer heeft er een duidelijke visie in gebracht. Zij wonnen verrassend het toernooi. Wat verder opviel was het aantal scouts.  22 waren er afgekomen naar dit toernooi op zoek naar “goeie jongens”.  Zelfs scouts, die bezig zijn voor buitenlandse verenigingen. Met notitieblokjes en  Ipads  werd alles genoteerd en opgeslagen. Je zou zeggen, er loopt genoeg Nederlands talent. Schril is het dan dat je “te weinig Nederlandse namen” tegenkomt bij de BVO’s  van de eredivisie.

 

Het toernooi zo overziende kwamen herinneringen op. Vroeger was het een gewone zaak van de wereld, dat clubs als UVS en Roodenburg in competitieverband uitkwamen tegen Ajax en Feijenoord. De spelers leefden naar zo’n wedstrijd toe. Op vrijdagavond was de voorbespreking en groot was dan de teleurstelling als men moest beginnen als wissel.
Iedereen wilde meedoen en het waren vaak moeilijke beslissingen, die de trainer moest nemen. Dergelijke wedstrijden op Noord of in de Kikkerpolder trokken veel publiek. Er was een grote groep ouderen, die  op zaterdagmiddag bij Roodenburg of UVS gingen kijken. Er was meer te beleven dan bij het seniorenvoetbal. De jeugd kwam eveneens massaal naar die wedstrijden. Ze kwamen kijken naar de A of B junioren, droomden om in de toekomst ook om zo’n wedstrijd te mogen spelen. Op de middelbare scholen was het ’t gesprek van de dag. Morgen speelt Roodenburg tegen die jongens uit Rotterdam-Zuid. Ga je mee kijken?

 

Helaas is er in Leiden een eind gekomen aan dergelijke topjeugdwedstrijden. De betaalde voetbalclubs moesten op advies van Rinus Michels tegen elkaar gaan spelen. Het bracht het niveau om hoog. Ajax moest tegen Feijenoord uitkomen en toen kon dat nog zonder politie toezicht. Het gevolg van deze maatregel was dat de jeugdopleiding werd geconcentreerd bij de BVO’s en amateurclubs kwamen op de tweede rang te zitten.

 

Waar geen rekening mee is gehouden in dit plan is de publieke belangstelling. Zoals ik schreef was het voor menig stadsbewoner een uitje. Feijenoord, Sparta, ADO Den Haag kwamen op bezoek in Gouda, Delft, Dordrecht en Leiden. Amateurclubs en profclubs deden aan klantenbinding en aan presentatie. Mag ik constateren dat het wegblijven van deze profclubs in competitieverband een gemis is voor een aantal grote steden?

 

Op Wikipedia heb ik de steden opgezocht, die meer dan 120.000 inwoners hebben, maar waar ze het op zaterdagmiddag moeten doen zonder topjeugdvoetbal. Apeldoorn (157.389 inwoners), Haarlem (153.800), Zaanstad (150102), Amersfoort (150.088), Zoetermeer (123.000) en Leiden ( 120.088). Het zijn niet de minste steden, maar helaas.

 

Vorige week woensdag was er behoorlijk wat publiek. Die komen zeker kijken als er aansprekende jeugdwedstrijden zijn op zaterdagmiddag. Zouden Oude Tijden nog kunnen  herleven?

 

Jan Lovink, Roodenburg

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read