Regionale voetballers bij ADO Jeugd (deel 1): Loyd van der Wilden

Jeugdvoetbal
Rumling bouw artikel
ALV artikelbanner

Dit seizoen zal onze redactie aandacht besteden aan spelers van pakweg 10 tot 20 jaar die eerder onder meer het shirt droegen van RCL, Noordwijk, UVS of een andere club uit de regio. Wanneer werden ze gescout, hoe verging het ze in de voorbije jaren en hoe groot is de kans om straks speler te worden van de hoofdmacht van een BVO (Betaald Voetbal Organisatie)? In deel 1 sprak verslaggever Piet van Kampen met Loyd van der Wilden.

Loyd van der Wilden is ambitieus en wil graag profvoetballer worden. De inmiddels 16 – jarige linkerspits speelt en traint al vier jaar bij ADO maar is nog VMBO-student aan het Wellant College in Oegstgeest. Zoals hij voor ogen heeft om profvoetballer te worden als het hem lukt, zo heeft hij nog geen duidelijk toekomstbeeld over een maatschappelijke carrière. Voetballen mag dan zijn grote passie zijn, een potje tafeltennissen met broers, zus en palief versmaadt hij ook niet.

Loyd van der Wilden

Scheffer sportprijzen artikel
Rabobank artikelbanner
Geco artikelbanner
Stadsbrouwhuis Leiden artikel

Een aantal vragen aan Loyd om iets meer over hem te weten te komen.

Op welke leeftijd ben je begonnen?

,,Ik was 3,5 toen ik bij UVS al begon.”

In welke teams heb je gespeeld?

,,Ik begon in de F8 en ging door naar de F1, de E1, de D1, de C1 en de B1 en heb altijd linksbuiten gespeeld. Nu bij ADO in de B1 en ook als ik bij de A1 mee doe, sta ik linksbuiten.”

Wanneer werd je gescout?

,,Dat was toen ik 7 jaar was. Er werd niet getwijfeld, het ging niet door vanwege school. En ook op mijn 12e heb ik het vanwege school nog niet gedaan. Toen ik in de D1 zat en 13 werd leek het mij en mijn ouders een perfecte stap.”

Je bent nu vier seizoenen bij ADO. Heb je het naar je zin?

Het antwoord is luid en duidelijk. ,,Zeker weten”, klinkt het resoluut. ,,Ze gaan goed met je om en ik word voor de trainingen met een busje opgehaald. De club voelt voor mij vertrouwd aan.”

Wat maakt het zo leuk om bij een BVO club te spelen?

,,Het leuke is dat ik met de B1 topwedstrijden speel zoals tegen Ajax en Feyenoord. Dat spreekt natuurlijk wel aan. Ik train ook al met de A1 mee maar het nadeel is dat mijn moeder dan moet rijden. Maar ze heeft het er graag voor over.”

Zijn er ook minder leuke kanten aan?

Hij denkt even rustig na. ,,Ja, soms is het busje voor de training van de B1 te laat als het druk is in het verkeer. Maar dat heeft natuurlijk niets met voetballen te maken.”

Hoe presteert jouw team?

,,Met de B1 gaat het nog niet zo goed want we staan derde van onderen. Met de A1 waarin ik ook regelmatig speel, gaat het beter want we staan in de middenmoot.”

Merk je het verschil tussen de A en de B junioren?

,,Het verschil is zeker te merken. Het is fysiek vooral zwaarder in de A1.”

Hoe ziet jouw voetbaltoekomst er uit?

,,Ik hoop me goed verder te ontwikkelen en snel in ADO 1 te debuteren”, klink het hoopvol van het talent die in Rafael van der Vaart en Robin van Persie zijn voorbeelden voor ogen heeft.

Uit alles blijkt dat Loyd ambities genoeg heeft en het ver wil schoppen. Met ambities gekoppeld aan talent is het voor de jeugdige Leidenaar te hopen dat hij zijn doel weet te bereiken.

Van Marwijk artikelbanner
If Not Now