Vrienden van
Leidenamateurvoetbal

Column :,,Verdedigen kun je leren”

Brasserie VIS artikelbanner
Mooi artikelbanner

Het Nederlandse voetballandschap gaat veranderen. Als het aan de KNVB ligt verdwijnen de beloftecompetities en komt er een nieuwe landelijke 2e Divisie. Deze 2e Divisie moet de doorstroom van het amateurvoetbal naar de 1e Divisie vereenvoudigen.

Ik vind dit een goede zaak voor de kwaliteit van ons voetbal, ook in onze regio. Er wordt al lang over gesproken natuurlijk en steeds waren de licentie-eisen aan amateurclubs het grote struikelblok.
In dit opzicht heeft de KNVB echter behoorlijk wat water bij de wijn gedaan. Amateurclubs mogen zelf weten op welke dag ze spelen, ook als ze promoveren naar de 1e Divisie. Daarnaast zijn ook de licentievoorwaarden omtrent het aantal verplichte contractspelers sterk versoepeld. Ook gelden er dispensatieregelingen voor amateurclubs ten aanzien van accommodaties.

Dit zal in de ogen van veel clubs in de Topklasse nog niet soepel genoeg zijn. Maar ik verwacht wel dat het profvoetbal en de amateurtak van de KNVB het eens gaan worden.
Voor het voetbal een goede zaak. Het gaat uiteindelijk op dit niveau altijd om het resultaat. Hoe tot resultaat te komen is natuurlijk een vrije keuze. De manier van spelen wordt ingegeven door de spelopvatting van de trainer, het spelersmateriaal dat hij voorhanden heeft en de identiteit van de club.

Brasserie buitenhuis
Knijnenburg artikelbanner
Sepa green artikelbanner
Scheffer sportprijzen artikel

In Nederland hebben we (teveel) de neiging de nadruk te leggen op balbezit en positiespel. Veel jeugdspelers willen aanvaller worden of nog liever een “nr.10”. Met als gevolg dat echte goede verdedigers, zeker op amateurniveau, steeds schaarser worden. Maar goed verdedigen is een vak. Helaas wordt dit niet altijd onderkent en kijken we eerst of een centrale verdediger goed kan opbouwen.
Verdedigen is vooral een kwestie van concentratie, inzicht en samenwerken. Mentale vaardigheden dus. En is dit niet de makke van het Nederlands voetbal op dit moment? Het recente WK heeft aangetoond dat dit wel degelijk op korte termijn is te verbeteren.

Het seizoen 2015/2016 wordt voor de amateurclubs uit onze regio cruciaal: op basis van de eindrangschikking worden de clubs verdeeld over de voetbalpiramide.
Meer dan ooit zal in de toekomst het resultaat centraal staan. Promoveren of degraderen gaat veel grotere gevolgen krijgen. Dit hoeft niet persé tot verdedigend voetbal te leiden maar hopelijk wel meer aandacht voor het vak van verdedigen. Welke amateurclub slaagt er tegenwoordig nog in gemiddeld maximaal 1 tegendoelpunt per wedstrijd te incasseren? Kijk de ranglijst er maar op na, het zijn er niet veel meer. Raar eigenlijk want verdedigen kun je leren…….

Frank Bloemheuvel

Slingerland artikelbanner
OWN artikelbanner

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het privacy beleid Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. In ons privacy beleid staat exact wat met de gegevens gebeurt.

Sluiten