vrijdag, april 26, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof (1): Fons Groenendijk aan de slag in Cluj

Van amateur naar prof (1): Fons Groenendijk aan de slag in Cluj

-

De amateurs uit de Leidse regio zijn pas bij speelronde 2 (topklasse iets verder). Dat geldt echter niet voor de profvoetballers uit de Leidse regio. Een deel van hen is alweer ruim een maand bezig voor het ‘echie’. In de zomer verruilden bovendien meerdere regiogenoten van club. Wat is er tot dusver allemaal gebeurd?

Erik Falkenburg trok transfervrij van Go Ahead Eagles naar NAC Breda. In Brabant speelde de middenvelder vooralsnog alle vier duels in de basis, waarin hij één keer doel trof. Met vijf punten en een elfde plaats doen NAC en Falkenburg het redelijk in de Eredivisie. Een andere middenvelder, Jens Toornstra, wisselde ook van vereniging. De Ter Aarder trok voor maar liefst 3,5 miljoen euro van de Galgenwaard naar De Kuip. Voor FC Utrecht speelde Toornstra toch nog drie duels, waarin ook hij één keer het net vond. Tegen FC Twente debuteerde de voormalig speler van TAVV en Alphense Boys eind augustus voor Feyenoord, toen hij na rust inviel voor Lex Immers.

 

Johnny Heitinga, die in de jeugd voor ARC uitkwam, vond eveneens een nieuwe club. De oud-speler van Ajax transfereerde afgelopen januari nog van Everton naar het Londense Fulham, maar door degradatie wilde hij daar weg. Nu is Heitinga actief in de Bundesliga bij Hertha BSC. Bij de Berlijnse club startte de verdediger drie maal in de basis in één bekerduel en twee competitieduels. Echt succesvol was de overstap nog niet. In de beker wonnen Hertha en Heitinga met moeite van vierdeklasser Viktoria Köln (2-4) en in de competitie werd pas één punt gepakt.

De geboren Leidse keeper Joost Terol stond vorig seizoen nog even onder contract bij Antwerp FC. Inmiddels is Terol weer vertrokken uit België en heeft hij een contract getekend als keeperstrainer bij Katwijk. Ook collega-doelman Martijn de Zwart, die zo nu en dan het doel bij ADO Den Haag verdedigde, kon niet rekenen op een contractverlenging. De Zwart besloot terug te keren bij zijn oude club Quick Boys.

Wesley de Ruiter was bij FC Den Bosch zijn plaats onder de lat kwijt, waardoor ook hij naar een andere ploeg trok. De Ruiter, die zijn jeugd doorbracht bij VV Noordwijk, kwam uiteindelijk op amateurbasis terecht bij RKC Waalwijk.

Leidenaar Ricardo van Rhijn maakte een deel van de voorbereiding bij Ajax niet mee als gevolg van een hamstringblessure. Inmiddels is de rechtsachter, die vorig seizoen kampioen werd met de Amsterdammers, weer terug. Hij mocht alweer twee keer in de basis beginnen tegen PSV (1-3 verlies) en FC Groningen (2-0 verlies). Een andere kampioen, Dirk Kuijt, was de beste van Turkije met Fenerbahçe en speelde vervolgens met Oranje een fantastisch WK in Brazilië. In afgelopen twee interlands begon Kuijt weer vanaf het begin. De 34-jarige Katwijker weet voorlopig niet van ophouden en lijkt elk jaar beter te worden. Met zijn club won hij overigens de Super Cup na penalty’s tegen Galatasaray. Het eerste competitieduel werd ook gewonnen tegen Karabükspor (3-2 winst). Kuijt kwam niet tot scoren.

Garry Mendes Rodrigues lijkt achteraf een goede keuze te hebben gemaakt door vorig seizoen Levski Sofia te verruilen voor het Spaanse Elche, dat nog altijd Primera Division speelt. In de eerste twee duels stond hij in de basis tegen Barcelona (3-0 verlies) en Granada (1-1).

In de Jupiler League komen we nu Aleksander Bjelica tegen. De verdediger wordt verhuurd door FC Utrecht aan Sparta Rotterdam. Veel speeltijd maakte Bjelica echter nog niet, want in de eerste vijf duels kwam Bjelica 118 minuten in actie. Aanvaller Stanley Elbers heeft wel al veel minuten gemaakt. In alle vijf duels startte de voormalig UVS’er in de basis. Tegen NEC (1-4 verlies) en Jong FC Twente (2-2) maakte Elbers een doelpunt. Randy Wolters, die in zijn jeugd ook in Leiden speelde, kwam nog niet tot scoren. De aanvaller van VVV-Venlo speelde wel al 444 minuten voor de Limburgers.

De Katwijkse doelman Cor Varkevisser miste ook nog geen duel bij Telstar. Varkevisser won bovendien de laatste drie duels van Achilles ’29 (2-0), Fortuna Sittard (0-1) en Almere City (3-1). Voor Sven Verlaan, die in 2013 de overstap van UVS 1 naar Jong FC Twente maakte, is het te hopen dat hij veel speelminuten gaat maken. Tot dusver lukte hem dat nog niet. Verlaan kwam alleen bij Almere City (1-0 winst) vier minuten in het veld.

Ten slotte, was er nog nieuws te melden over een Leidse trainer. Fons Groenendijk vertrok bij Jong Ajax en gaat als technisch directeur aan de slag bij de Roemeense eersteklasser Universitatae Cluj, waar Geoge Ogararu (oud-Ajacied) trainer wordt. Groenendijk is naast zijn trainerschap verantwoordelijk voor het technisch beleid. De redactie van Leidenamateurvoetbal feliciteert onze Ambassadeur met deze grote stap in zijn carrière.

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl. Tot de volgende berichtgeving over Leidse regiohelden!

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read