vrijdag, april 19, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof (2): Van Rhijn matchwinnaar in Klassieker

Van amateur naar prof (2): Van Rhijn matchwinnaar in Klassieker

-

In deze rubriek volgt de redactie één keer per twee weken onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 2 een overzicht van de periode van 12 september tot en met 23 september. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Onder andere Ricardo van Rhijn (Ajax) en Stanley Elbers (Helmond Sport) deden van zich spreken.

Erik Falkenburg won en verloor in de afgelopen twee weken een wedstrijd met NAC Breda. Op bezoek bij FC Dordrecht werd een 1-0 zege geboekt. En het weekend erop gingen NAC en Falkenburg ten onder in de streekderby tegen Willem II (2-1). In de beker tegen Spakenburg (3-4 winst) kwam de middenvelder, die zijn jeugdopleiding genoot bij VV Oegstgeest en UVS, niet in actie. Jens Toornstra, die deze zomer FC Utrecht verliet voor Feyenoord, beleeft vooralsnog weinig plezier aan zijn overstap. Met zijn inbreng wonnen de Rotterdammers nog geen enkel duel. Afgelopen zondag verloor Feyenoord in eigen huis met Toornstra in de basis van Ajax met regiogenoot Ricardo van Rhijn. Iedereen was het erover eens dat de gastheren hadden moeten winnen, maar nota bene rechtsachter Van Rhijn, geboren in Leiden en opgeleid bij DoCoS, toonde zich tot matchwinner.

Verder speelt Segun Owobowale sinds dit seizoen in de Eredivisie bij ADO Den Haag. Ook hem zullen we op de voet gaan volgen. De 17-jarige aanvaller is de zoon van een Nigeriaanse vader en Katwijkse moeder en afkomstig uit de ADO-jeugdopleiding. In het verleden speelde hij in de jeugd van Foreholte. In februari 2013 tekende Owobowale een tweejarig jeugdcontract. Eind augustus maakte hij zijn debuut tegen Cambuur Leeuwarden (3-2 verlies) door drie minuten voor tijd in te vallen. De verwachting is dat we van deze jeugdinternational bij het nationale elftal onder de 17 dit seizoen meer gaan horen.

Buiten de grenzen begon Johnny Heitinga zijn eerste twee competitieduels in de basis voor Hertha BSC, maar hij heeft zijn basisplaats nu alweer verloren. Tegen Mainz ’05 (1-3 verlies) kwam de oud-speler van ARC geen enkele minuut binnen de lijnen en op bezoek bij SC Freiburg (2-2) kwam hij een kwartier voor tijd het veld in voor de Zwitser Fabian Lustenberger. Het is te hopen voor de Alphenaar dat het avontuur in Berlijn wel op een succes uitloopt. In Turkije is Katwijker Dirk Kuijt op z’n 34e nog altijd één van de uitblinkers in het shirt van Fenerbahçe. Mede dankzij de voormalig speler van Quick Boys staan de hoofdstedelingen na drie speelronden gedeeld eerste in de Süper Lig. In de afgelopen twee weken wonnen Fenerbahçe en Kuijt met 1-0 van Gaziantepspor en werden de punten gedeeld met Trabzonspor (0-0).

Ook Garry Mendes Rodrigues is één van de beste spelers van zijn ploeg. Hoewel de oud-aanvaller van FC Boshuizen met Elche dinsdagavond met 5-1 op de broek kreeg van Real Madrid wordt hij elke wedstrijd beter. Zo was hij ook voor zijn vaderland – Kaapverdië – erg belangrijk in de kwalificatie voor de Africa Cup. Tegen Niger werd 3-1 gewonnen en Mendes Rodrigues maakte in de derde minuut zijn eerste interlandgoal (0-1). Fons Groenendijk kent geen beste start als trainer in Roemenië. De Leidenaar, die een paar weken geleden een contract tekende bij Universitatae Cluj, ging twee keer onderuit met zijn ploeg tegen Rapid Boekarest (2-1) en CS U Craiova (0-2).

En dan naar de Jupiler League. Katwijker Aleksander Bjelica speelt nu voor Sparta Rotterdam en daar stond hij de laatste twee duels weer in de basis na een afwezigheid van drie weken. Beide wedstrijden werden ook winnend afgesloten tegen Jong PSV (0-2) en voor de beker tegen Rijnsburgse Boys (0-3). De confrontatie met PSV leverde Bjelica overigens wel zijn eerste gele kaart van het seizoen op. Collega-verdediger Sven Verlaan, tevens uit de regio, maakt dit seizoen bijna geen minuten bij Jong FC Twente. De voormalig UVS’er maakte eind augustus wel eindelijk zijn debuut voor de Tukkers in de uitwedstrijd bij Almere City, maar in de duels die daarop volgden kwam Verlaan niet in actie.

Bij de aanvallers uit de Leidse regio gaat het tot dusver allemaal van een leien dakje.
Santy Hulst, oud-RCL, is na zijn zware blessure weer terug bij De Graafschap. Tot dusver mocht hij zeven maal op de bank beginnen en viel de spits alle keren in. Scoren deed Hulst nog niet. Dat deed Stanley Elbers wel volop voor Helmond Sport. Op vrijdag 12 september jl. scoorde hij op bezoek bij FC Emmen (2-2) voor de derde keer dit seizoen. Vier minuten na zijn goal in de 31e minuut (0-1) veranderde Elbers echter in een schlemiel na zijn rode kaart. Dat leverde hem een schorsing op voor drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Randy Wolters bekerde dinsdagavond verder met VVV-Venlo door na penalty’s FC Eindhoven te verslaan. Daarvoor werd in de competitie Almere City met 3-2 verslagen en werden de punten gedeeld met MVV (0-0). Ook Wolters was in die wedstrijden niet doeltreffend.

De Katwijkse doelman Cor Varkevisser wist in de laatste twee weken geen wedstrijd winnend af te sluiten met zijn ploeg Telstar. Tegen De Graafschap, de ploeg van Hulst, werd verloren (3-2) en tegen Jong FC Twente speelden Telstar en Varkevisser gelijk (1-1). Wesley de Ruiter deed het niet veel beter bij RKC Waalwijk. In de beker werden de Brabanders uitgeschakeld door Topklasser Hardenberg (1-0) en in de competitie trok het ook twee maal aan het kortste eind tegen NEC (1-0) en FC Volendam (1-3).

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl. Voor de overige verrichtingen in de beker van onze regiogenoten verwijzen wij u door naar de volgende berichtgeving.

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read