donderdag, april 25, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof (5): Kuijt eindelijk trefzeker voor Fenerbahçe

Van amateur naar prof (5): Kuijt eindelijk trefzeker voor Fenerbahçe

-

In deze rubriek volgt de redactie één keer per twee weken onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 2 een overzicht van de periode van 24 oktober tot en met 4 november. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Onder andere Johnny Heitinga (Hertha BSC) en Dirk Kuijt (Fenerbahçe) deden van zich spreken.

Garry Mendes Rodrigues (Elche) kreeg afgelopen zaterdag in het competitieduel tegen Espanyol zijn twee gele kaart en moest een kwartier voor tijd het veld noodgedwongen verlaten. Desalniettemin zag de voormalig aanvaller van FC Boshuizen zijn ploeg wel met 2-1 winnen van de tweede ploeg uit Barcelona. Een week daarvoor ging hij met Elche 3-1 onderuit op bezoek bij Valencia. De ontmoeting van komend weekend met Getafe moet Mendes Rodrigues missen vanwege één wedstrijd schorsing die hij kreeg naar aanleiding van zijn rode kaart. In de Duitse competitie doet Alphenaar Johnny Heitinga het zeer verdienstelijk bij Hertha BSC, dat wordt getraind door de Nederlander Jos Luhukay. Zo was hij 25 oktober in het met 3-0 gewonnen duel tegen HSV trefzeker (2-0). In de beker, waar Heitinga niet meedeed, werd Hertha uitgeschakeld na penalty’s door derdeklasser Arminia Bielefeld. Afgelopen zondag liet de ploeg uit Berlijn zich opnieuw verrassen. Dit keer door nieuwkomer Paderborn (3-1 verlies). Heitinga deed in dat duel wel mee. Momenteel is Hertha terug te vinden op de dertiende plaats met een minieme voorsprong op de degradatiezone.

Dirk Kuijt (Fenerbahçe) vond net als Heitinga het doel. De Katwijker was anderhalve week geleden beslissend in de confrontatie met Gençlerbirligi (2-1 winst). In de 86e minuut maakte hij uit een penalty de 2-1 en dat was pas zijn eerste doelpunt van dit seizoen. In de derby tegen Besiktas (0-2 winst) was de oud-speler van Quick Boys niet trefzeker. Met zestien punten delen Kuijt en Fenerbahçe op dit moment de koppositie in Turkije met de eeuwige rivaal Galatasaray.

En dan door naar Roemenië. Trainer Fons Groenendijk moet meer punten gaan pakken om Universitatea Cluj uit de gevarenzone te houden. De laatste twee duels werden wel gelijk gespeeld tegen respectievelijk Viitorul (2-2) en Gaz Metian Medias (1-1), maar echt veilig is de equipe van Groenendijk nog niet. Wel bekerde Cluj met de Leidenaar aan het roer midweeks verder na de 3-1 zege bij FC Brasov.

Niet alleen in het buitenland presteren onze regiogenoten naar behoren, maar zeker ook in onze eigen competities. Zo was Ter Aarder Jens Toornstra (Feyenoord) in de competitie matchwinner tegen Cambuur Leeuwarden (1-0 winst). Daarna boekte hij met de Rotterdammers een overwinning op PEC Zwolle (2-0). Daardoor is de derde plaats inmiddels een feit. In Europees verband ging het wat minder. In Kroatië werd verloren van NK Rijeka met 3-1. Toornsta maakte het enige doelpunt aan Feyenoord-zijde. Leidenaar Ricardo van Rhijn sloot eveneens de laatste twee competitiewedstrijden met Ajax winnend af tegen Go Ahead Eagles (3-1) en FC Dordrecht (4-0). In de beker tegen Urk (0-4 winst) werd de rechtsachter, die zijn jeugdopleiding genoot bij DoCoS, rust gegund door Frank de Boer.

Erik Falkenburg

Erik Falkenburg (foto) bekerde ook door met NAC Breda naar de laatste zestien na een moeizame overwinning op Fortuna Sittard (3-2). Pas in verlenging zorgde Falkenburg voor de beslissing. In de Eredivisie wisten NAC Breda en de Leidse middenvelder niet te winnen tegen FC Groningen (1-0 verlies) en Vitesse (2-2). Segun Owobowale, de zeventienjarige buitenspeler van ADO Den Haag, kwam eindelijk weer eens binnen de lijnen sinds zijn debuut in augustus tegen Cambuur Leeuwarden. Nota bene tegen topclub PSV mocht Owobowale zes minuten voor tijd – bij een 1-0 achterstand – invallen voor Mathias Gerht. De jongeling kon in het korte tijdsbestek niet voorkomen dat ADO onderuit ging in Eindhoven.

En dan naar de Jupiler League. Voormalig UVS’er Sven Verlaan zat namens Jong FC Twente voor de zevende en achtste keer dit seizoen een hele wedstrijd op de bank tegen respectievelijk FC Emmen (3-0 verlies) en FC Volendam (3-3). Ook Katwijker Aleksander Bjelica kwam in de afgelopen twee weken niet actie vanwege zijn schorsing.

Stanley Elbers scoorde opnieuw voor Helmond Sport. Alleen mocht zijn zesde doelpunt van het seizoen niet baten in de met 3-2 verloren wedstrijd tegen Almere City. Tegen De Graafschap ging Elbers vervolgens keihard onderuit (5-0). Santy Hulst, die een RCL verleden heeft en weer langzaam zijn draai vindt na lang blessureleed, stond bij de Superboeren in de basis. Hulst zien we overigens nog terug in de beker, want Deltasport werd met 4-1 verslagen in de derde ronde. En dat geldt ook voor Randy Wolters met VVV-Venlo, dat met 2-0 MVV uit de beker kegelde. In de competitie kwamen Wolters en de Limburgers twee maal niet verder dan een punt tegen Jong PSV (2-2) en RKC Waalwijk (0-0).

Bij RKC stond doelman Wesley de Ruiter opnieuw niet onder de lat. Cor Varkevisser stond dat wel bij Telstar. De 32-jarige Katwijker moest in eigen huis meerdere malen vissen tegen FC Eindhoven (5-0 verlies), maar hield afgelopen vrijdag de nul tegen MVV (2-0 winst).

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read