woensdag, april 24, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 12)

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 12)

-

banner van amateur naar prof Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. In deze rubriek volgt de redactie bijna wekelijks onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 12 de periode van 17 december tot 2 januari. Afgelopen week werd bekend dat Alphenaar John Heitinga in de komende maand waarschijnlijk de overstap maakt naar een andere ploeg.

In Nederland werd er in december een beker- en competitieronde afgewerkt. Ricardo van RhijnJens Toornstra en Aleksander Bjelica (foto) gingen door naar de kwartfinales van de KNVB-beker. Van Rhijn (Ajax) won met 3-0 bij IJsselmeervogels in de beker en met 2-1 bij Cambuur Leeuwarden in de competitie. Toornstra en Bjelica (FC Utrecht) versloegen Cambuur Leeuwarden (0-2) in het bekertoernooi, maar verloren vier dagen later met 2-1 van Go Ahead Eagles, waar Erik Falkenburg in de basis stond en dit keer niet tot scoren kwam in de spitspositie.

Aleksander BjelicaMartijn de Zwart mocht voor de derde keer dit seizoen zijn kunsten vertonen bij ADO Den Haag. In het competitieduel tegen PSV verving de 24-jarige reservedoelman Ninos Gouriye, nadat eerste keeper Gino Coutinho in de 33e minuut een rode kaart had gekregen wegens het neerhalen van een doorgebroken speler. De Zwart kon daarna niet voorkomen dat ADO met 2-0 ten onder ging. De rode kaart van Coutinho betekent overigens dat De Zwart de eerstvolgende wedstrijd, op 19 januari tegen NEC, zeer waarschijnlijk in de basis staat.

In de Jupiler League kwam aanvaller Stanley Elbers niet tot scoren, maar Elbers won wel met 2-1 bij De Graafschap. Een andere aanvaller uit de regio, Randy Wolters, pakte eveneens drie punten. Met zijn club VVV-Venlo ging de Leidenaar met 1-0 voorbij Sparta Rotterdam.

Cor Varkevisser (Telstar) ging met 3-1 onderuit op bezoek bij FC Eindhoven. De Katwijkse doelman lijkt aan een troosteloos seizoen bezig met zijn club. Telstar is intussen terug te vinden op de achttiende plaats met slechts vijf punten voorsprong op Achilles ’29, de rode lantaarndrager. Wesley de Ruiter won wel met FC Den Bosch. De doelman uit Noordwijk kreeg drie treffers om de oren tegen FC Emmen, maar zag dat zijn ploeggenoten een doelpunt meer maakten (4-3).

In het buitenland lijken Dirk Kuijt en Fenerbahçe freewheelend het Turkse kampioenschap binnen te halen. Na 17 speelronden is de voorsprong op nummer twee en aartsrivaal Galatasaray al acht punten. Toch gingen Kuijt en zijn club nog even in de fout. Op bezoek bij Karabükspor werd met 2-1 verloren. Zeven dagen later won Kuijt simpel van Kayserispor (5-1). De Katwijker was in beide duels niet trefzeker.

Garry Mendes Rodrigues heeft in tegenstelling tot de rest van de regiogenoten twee maanden winterstop. De voormalig aanvaller van FC Boshuizen wist in december jl. met zijn ploeg Levski Sofia nog wel de volgende ronde van de beker te bereiken. Nadat 120 minuten voetballen geen beslissing konden geven tegen stadgenoot CSKA Sofia, wonnen Mendes Rodrigues en Levski uiteindelijk via penalty’s. In de kwartfinales is Botev Plovdiv de volgende tegenstander.

Voor John Heitinga volgt er hopelijk goed nieuws in de winterstop. De verdediger uit Alphen a/d Rijn, die momenteel nog uitkomt voor Everton, legde een aanbieding van West Ham United naast zich neer en wacht nog op een geschikt avontuur. Heitinga is naar verluidt in gesprek met een aantal nog onbekende clubs. In de komende weken hoort u meer.

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.  Tot de volgende berichtgeving over Leidse en Leidse regiohelden!

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read