vrijdag, april 19, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 20)

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 20)

-

Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. In deze rubriek volgt de redactie bijna wekelijks onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 20 een overzicht van de periode van 3 april tot en met 24 april. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Een rondje langs de velden.

Joost Terol is – sinds dat hij in februari werd vervangen vanwege een blessure – niet meer in actie gekomen voor Royal Club Antwerp. De jeugdige Belg Jorn Blondeel is momenteel de eerste doelman en de rivaal van Terol. Alphenaar John Heitinga pakte met Fulham zes punten uit de laatste drie wedstrijden (overwinningen op Norwich City, 1-0, en Aston Villa, 1-2) en deed daardoor goede zaken in de strijd tegen degradatie. Alleen tegen Tottenham Hotspur werd afgelopen zaterdag met 3-1 verloren. In dat duel kreeg Heitinga een gele kaart.

De ex-speler van FC Boshuizen op archieffoto
De ex-speler van FC Boshuizen op archieffoto

Garry Mendes Rodrigues (foto) stond begin april tegen Getafe (1-0 winst) in de basis, maar moest tegen Valencia en Atlético Madrid plaatsnemen op de bank. Beide duels gingen verloren, zonder de inbreng van de voormalig aanvaller van FC Boshuizen.

Binnenkort kan hij kampioen worden. Dirk Kuijt (Fenerbahçe) pakte met Fenerbahçe slechts vier punten uit de laatste drie wedstrijden. Desondanks is de voorsprong op de nummer twee nog steeds twaalf punten, mede doordat achtervolgers Besiktas en Galatasaray ook punten morsten. Komende zondag kan Kuijt zich tot kampioen kronen als hij met zijn ploeg tegen nummer twaalf Rizespor minimaal een punt pakt.

Niet alleen Kuijt krijgt waarschijnlijk komend weekend de kampioensschaal uitgereikt, maar ook Ricardo van Rhijn staat op de nominatie. Ondanks de verloren bekerfinale tegen FC Zwolle (5-1 verlies), waarin de Leidenaar overigens een prachtige openingsgoal maakte, hebben Ajax en Van Rhijn aanstaande zondag aan een punt genoeg om kampioen te worden.

Voor Erik Falkenburg, middenvelder van Go Ahead Eagles en geboren in de sleutelstad, voelt de huidige stand misschien ook al als een kampioenschap. Op papier is Go Ahead één van de mindere ploegen in de Eredivisie, maar Falkenburg en zijn team zijn er toch in geslaagd om zich twee speelronden voor het einde al veilig te spelen. Na de 5-0 nederlaag op bezoek bij Feyenoord eind maart wonnen de Deventenaren twee keer op rij (2-1 tegen NAC Breda en 1-2 tegen Heracles Almelo). Tegen Heracles maakte Falkenburg de winnende goal in de 74e minuut. Voor de voormalig jeugdspeler van UVS en VV Oegstgeest was dat alweer zijn negende van het seizoen.

Ook voor regiogenoot Jens Toornstra gaat het voor de wind bij FC Utrecht. De middenvelder uit Ter Aar vond tot dusver al twaalf keer het net en won twee van de drie wedstrijden in april. Tegen Cambuur Leeuwarden (1-0) en Heracles Almelo (2-1) werd in eigen huis gewonnen. Alleen bij ADO Den Haag gingen de Domstedelingen onderuit (4-1). Toornstra scoorde de enige Utrechtse goal.

Aleksander Bjelica zat bij alle duels opvallend genoeg niet eens bij de wedstrijdselectie van FC Utrecht. Dat gold eveneens voor Martijn de Zwart van ADO Den Haag.

En dan de Jupiler League. Stanley Elbers (Helmond Sport) moet zich richten op het slotduel tegen FC Den Bosch. Afgelopen maand miste hij door een blessure de laatste twee wedstrijden. Ook Leidenaar Randy Wolters (VVV Venlo) richt zich op het laatste deel van de competitie, de nacompetitie. In de afgelopen weken verloren Wolters en VVV met 2-1 van Fortuna Sittard en Jong PSV. Tegen Jong PSV was de aanvaller één maal trefzeker, maar dat doelpunt leverde niets op. Tegen FC Emmen werd wel met 2-1 gewonnen.

Het lijkt erop dat voormalig UVS’er Sven Verlaan steeds meer bij de selectie van Jong FC Twente wordt betrokken. Tot dusver maakte hij nog geen speelminuten in de Jupiler League, maar hij zat afgelopen maand wel vier keer op de bank. Het is afwachten wat de toekomst van Verlaan brengt. Blijft hij in Tukkerland of komt hij weer terug naar de sleutelstad?

De Katwijkse doelman Cor Varkevisser beleefde niet de beste weken uit zijn carrière. In de laatste vier duels kreeg hij maar liefst zeventien treffers op de oren. Een overzicht van de grote uitslagen: 8-0 verlies tegen Excelsior, 2-1 winst bij Sparta Rotterdam, 5-2 verlies tegen FC Dordrecht en 4-0 verlies tegen koploper Willem II.

Doelman Wesley de Ruiter kwam niet in actie afgelopen weken en zat op de reservebank bij FC Den Bosch.

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl. Tot de volgende berichtgeving over Leidse regiohelden!

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read