donderdag, april 18, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenPiek op de kerstboom voor SJZ, Meerburg druipt af

Piek op de kerstboom voor SJZ, Meerburg druipt af

-

Derde klasse A (zondag)- Op sportpark Haasbroek vond zondagmiddag de 41e editie plaats van de Zoeterwoudse klassieker tussen SJZ en Meerburg. Al weken voorafgaand aan de dorpskraker werd door de Zoeterwoudenaren reikhalzend uitgekeken naar de ontmoeting tussen de Dorpers en de Dijkers .Deze wedstrijd is ongetwijfeld voor spelers en supporters de slagroom op de kers.

Vooraf

Voor SJZ-trainer Rob van den Wijngaard en Meerburg-trainer Ron de Roode, die beide debuteren bij de club dit seizoen, is het zondagmiddag niet alléén de derby, maar vooral de belangrijke punten voor de ranglijst. De gastheren vertoeven met negen punten in de gevarenzone, terwijl de gasten met negentien punten op zoek zijn naar de top drie.

Dat het hoog opgelopen punten verschil in het voordeel van de bezoekers geen zekerheid je is voor de drie punten bewees de thuisclub vorig seizoen. De Meerburgers werden destijds, nog in februari van dit jaar, door de groen-witten op een 5-2 nederlaag getrakteerd.

De wedstrijd

De zwart-witten hadden kennelijk weinig geleerd van het vorig seizoen. De manschappen van de Roode kregen na twee zwakke wedstrijdfases in het begin van beide helften de rekening gepresenteerd. SJZ opende sterk en kwam binnen twintig minuten uit dode spelmomenten op een 2-0 voorsprong.

Al vroeg in de wedstrijd moest Meerburg doelman Patrick Bom een schot van Frank Willemse verwerken tot hoekschop. De indraaiende corner van Corne Berg werd door aanvoerder Kevin Bos achter de kansloze doelman Bom binnengekopt. De Meerburgers schrokken kennelijk wakker en hadden de pech dat een voorzet van Joep van Vuren door Mats van der Poel op de paal belandde. De 2-0 in de negentiende minuut, alweer vanuit een hoekschop van Berg, kon ongehinderd door ‘kleintje’ Daan Hoogbruin binnengekopt worden.

De thuisclub kon niet lang genieten van de voorsprong. Van der Poel schoot nu wel raak uit een prima voorzet van alweer Joep van Vuren 2-1. De schrik sloeg er weer in bij Van den Wijngaard. ,,Het zal toch niet weer gebeuren, dit seizoen hebben we al viermaal een 2-0 voorsprong weggegeven”, zo sprak de van Oegstgeest overgekomen trainer.

Na de aansluitingstreffer hadden de gasten gedurende de eerste helft het betere van het spel . Vlak voor rust had Van Vuren de kans op de gelijkmaker, maar zijn inzet ging voorlangs. De bezoekers hadden mazzel dat enkele tellen eerder een uitstekende counter slecht werd uitgevoerd.

Direct na de pauze sloeg de thuisclub andermaal genadeloos toe. Berg schoot na uitstekend combinatie voetbal vanuit het middenveld de bal laag achter doelman Bom 3-1. Berg had daarbij wat geluk dat verdediger Barry Verboon weggleed. Daarna doofde het vuur bij de gasten en kregen de gastheren meerdere mogelijkheden om de wedstrijd definitief te beslissen. SJZ ging makkelijker voetballen, temeer omdat Meerburg moest gaan forceren en de ruimtes daardoor steeds groter werden.

Vooral uitblinker Nils Slingerland was met zijn snelle rushes een plaag voor de zwart-witte verdedigers. Frank Willemse, Hans Coret en Slingerland hadden de ploeg naar een grotere voorsprong kunnen tillen en zodoende Meerburg nog meer tot figurant te maken. Aan de andere zijde had van der Poel de spanning terug in de wedstrijd kunnen brengen, maar de sterke spits kon zijn schoen net niet achter de bal krijgen.

Op driekwart wedstrijd smaakte Slingerland het genoegen de Meerburgers definitief op de knieën te krijgen: 4-1. Even daarna had de thuisclub nog geluk nadat een eigen speler doelman Niels van Diemen bijna passeerde. De fraaie treffer van van der Poel, uit de draai, was vervolgens voor de statistieken. Eindstand 4-2.

Daan Hoogbruin kopt SJZ naar 2-0.

Nababbel

,,Eindelijk, eindelijk”, het kwam bij Van den Wijngaard uit zijn tenen. ,,Dit hadden we hard nodig, we hebben lastige weken achter de rug na uitblijven van succes . We waren telkens kwetsbaar bij dode spelmomenten. Vanmiddag scoorden we nu eens zelf uit zulke situaties. De eerste helft speelde Meerburg beter dan mijn ploeg, dar moet ik wel eerlijk in zijn. Tijdens de rust heb ik er op gehamerd om vooral te blijven voetballen, en dat heeft zich in de tweede helft uitbetaald. De 3-1 vlak na rust was voor ons bevrijdend. In meerdere opzichten is dit een belangrijke overwinning, zeker niet alleen voor het karakter van de derby.”

Bij uitblinker Nils Slingerland speelde de magische 2-0 door zijn hoofd. Ook hij begon te malen bij die marge. ,,Bij de 2-1 sloeg de twijfel toch weer toe. Dit hadden wij zo verschrikkelijk hard nodig want er wordt met zijn allen keihard voor gewerkt. Vooral door deze overwinning zal ons zelfvertrouwen alleen maar groter worden.”

Voor Meerburger Mats van der Poel kwam de nederlaag onverwacht hard aan. ,,We hebben SJZ zelf in het zadel geholpen door veel te slap aan de wedstrijd te beginnen. Teveel persoonlijke fouten hebben ons de das omgedaan, de 3-1 direct na rust was voor ons de doodsteek. Verder hebben wij aanvallend veel te weinig afgedwongen. We gaan er alles aan doen om een periodetitel te pakken ,maar dan moeten we wel met zijn allen de schouders eronder zetten.”

Conclusies

Zo werd het een fraaie zondag voor SJZ. Met bijna 600 toeschouwers, het weer was niet om over naar huis te schrijven, was het gezellig druk. Onvertogen woorden waren niet te horen en de sportiviteit op het veld vierde hoogtij. SJZ had daarnaast omzet kunnen draaien door een kerstbomenverkoop. Maar voor de uiteindelijke piek zorgde de hoofdmacht.

Meerburg kan maar geen vervolg geven aan een eerder goed gespeelde wedstrijd en blijft te wisselvallig om vooralsnog aanspraak te mogen maken op een prijs. Maar als je zo slap aan een derby begint dan is het ook vragen om malheur. Ondertussen kijkt iedereen in Zoeterwoude alweer uit naar de return. SJZ- Meerburg en vice versa blijven duels om naar uit te kijken.

SJZ: Niels van Diemen, Sjoerd Hulsbos, Marijn van Rijt, Kevin Bos, Dave Plooij (69. Sietse Loos), Frank Willemse, Corne Berg, Evert Hoogervorst, Hans Coret (86. Daniël Coret), Daan Hoogbruin, Nils Singerland.

Meerburg: Patrick Bom, Barry Verboon (57. Thijs van Wetten), Gidion Loos, Duuk vd meer, Sjors Brandsma, Kevin de Jong, Justin de Jong, Erik Candido, Mats vd Poel, Joep van Vuren, Jordy Paap.

Note redactie: van deze wedstrijd volgen nog videobeelden en foto’s!