vrijdag, april 19, 2024

FC Rijnvogels: eindelijk!

-

FC Rijnvogels 2013 2014Voorburg- Bijna het gehele seizoen ging FC Rijnvogels aan de leiding en op de vierentwintigste speeldag schreven de Katwijkers geschiedenis door de afdelingstitel op te eisen. De fusieclub won met 0-3 van Forum Sport en daarmee werd in één klap alle mogelijke frustratie van eerder misgelopen promoties begraven.

Eindelijk. Dat was het woord dat in alle ontlading na afloop van de achttiende winstpartij het meest viel. Snikkende, maar dolblije supporters vielen elkaar in de armen. Bestuursleden knuffelden elkaar en spelers en staf voelde de bekroning van een vrijwel rimpelloos seizoen. Er werd slechts tweemaal verloren en vier keer moesten de punten worden gedeeld. Al met al leverde het de Katwijkers ruimschoots het kampioenschap op. Dit in het tinnen levensjaar van wat ooit KRV of MVKV was.

FC Rijnvogels smachtte naar het succes. Een gelukkig huwelijk met de nacompetitie werd nooit gesloten, ondanks dat de roodwitten drie keer nabij ‘het ja-woord’ kwamen in de voorbije jaren. Aan RVVH, Achilles Veen en Swift, tegenstanders waartegen het eerder mis ging, wordt echter nu niet meer gedacht. Dat is verleden tijd en nu telt enkel nog de toekomst. Een vooruitzicht met, niet onmogelijk, buren Katwijk en Quick Boys als tegenstanders in de hoofdklasse.

Hoewel FC Rijnvogels nog slechts eenmaal hoefde te winnen en mogelijkerwijs zelfs minder dan drie punten nodig zou hebben vanwege puntenverlies van achtervolger Swift, was niet iedereen er even gerust op dat het daadwerkelijk zou gebeuren op sportpark ’t Loo. Peter de Koning van de Technische Commissie bijvoorbeeld voorafgaand aan de tweestrijd: ,,Ik oog wel rustig, maar dat is uiterlijke schijn. We hebben al zo vaak bijna met de bloemen gestaan, maar dan ging het mis. Of Piet van Kampen, regelneef pur sang op ‘De Kooltuin’: ,,Mijn hartslag is bovenmodaal zo kort voor de wedstrijd. Ik lag al vroeg wakker. Bij de vorige twee kansen in de voorbije weken lukte het ook niet immers. Je krijgt dan toch het gevoel van ‘wat als’?”

Uiteindelijk was de voorzichtigheid bij de nadrukkelijke volgers van de Vogels ongegrond. De bezoekers speelden zeker niet hun beste wedstrijd, maar Forum Sport werd feitelijk bezien geen enkele keer gevaarlijk. Dat was FC Rijnvogels al wel tweemaal voor rust, maar de scherpte ontbrak toen nog. Dat werd anders toen routinier Hendrik van Beelen pechvogel Yuri Guijt (lichte hersenschudding, red.) verving kort voor rust. Daarna kreeg de formatie van Hein van Heek grip op de wedstrijd en uitgerekend de veelal bankzitter dit seizoen opende de score. Vanaf dat moment, niet ver na rust, was het een uitgemaakte zaak. Met een fraaie goal van afstand zorgde Martin Onderwater voor de 0-2 en rechtsback Joey Zandbergen maakte de Katwijkse vreugde compleet.

Van Heek: ,,Fantastisch dit allemaal. Wat een club. Ik ben er trots op om hier trainer van te mogen zijn. We hebben bijna het gehele seizoen de controle gehad en zijn nu klaar voor een volgende stap in de clubgeschiedenis. Zijn vader Jan glunderde bij het zien van zoveel vreugde. ,,Ik heb Hein de laatste dagen veel gesproken. Hij was en bleef rustig ondanks de spanning die werd opgebouwd. Dat is zijn karakter. Hij legde geen druk neer bij zijn spelers en dat pakt prachtig uit. Dit is genieten.”

Ook vrouwlief was van de partij en zij werd na afloop bedolven onder de kussen. Haar man, zo luidde het geluid, vormt een perfecte match met de club waar het vrijwel altijd rustig is. Met beide benen op de grond blijven luidt het credo. Voorzitter Niek van Kesteren daarover. ,,Dat is het verhaal. Hein is een schot in de roos geweest. We hebben als club een koers ingezet waarbij het belangrijk is dat er veel jongens uit de regio Katwijk samen zijn gekomen. Daar is iets moois uit ontstaan. En in dat plaatje past deze trainer uitstekend. We hebben geleerd van fouten uit het verleden en het resultaat mag er zijn.”

Nadat er een streep onder het feest werd gezet in Voorburg verplaatste de karavaan (negen bussen, red.) en de zelfstandig afgereisde aanvang zich naar het Katwijkse. Een supporter die het in de voorbije jaren telkens mis had zien gaan, straalde van geluk. ,,Eindelijk. Alle pijn is weg. Niks geen nacompetitie voor ons. Wij zijn kampioen en daar is niets meer aan te doen.” En gelijk had de uitgelaten fan.

Forum Sport- FC Rijnvogels 0-3 (0-0). 56. Van Beelen 0-1, 75. Onderwater 0-2, 79. Zandbergen 0-3.

Scheidsrechter: Ifrandi. Toeschouwers: 1100.

FC Rijnvogels: Messemaker, Zandbergen, Ouwehand (88. Schoneveld), Wijmer, Stam, Van der Horst, Guijt (45.+1 Van Beelen), Van Wijk, Beijersbergen, Onderwater, Dijk (75. Schaap).

Bron: LD/HK

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read