woensdag, mei 8, 2024
Home3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseFC RijnvogelsFC Rijnvogels toch met goed gevoel de feestdagen in

FC Rijnvogels toch met goed gevoel de feestdagen in

-

Districtsbeker- De laatste competitiewedstrijd voor de winterstop eindigde voor FC Rijnvogels in mineur. De meer dan gedoodverfde kampioen Katwijk griste op de valreep drie punten mee van De Kooltuin, waar de thuisploeg recht had op een punt. De grote belangstelling en de opbrengst voor stichting JUUL ten spijt, een verrassing voor de feestdagen zou lekker zijn geweest. Gisteravond kon de pijn alsnog worden verzacht. Topklasser Rijnsburgse Boys werd op hetzelfde complex met 2-1 uit de districtsbeker gestoten. En dat kwam de ploeg van Hein van Heek toe.

Rijnsburgse Boys, zonder de geschorste Raily Ignacio en Mark van den Boogaart, opende sterk met gevaar van Javier Martina en Quincy van der Leuv. Het duurde evenwel niet lang voordat de thuisploeg in de wedstrijd klom en Mitchel Beijersbergen testte de bekwaamheid van reserve-doelman Rick van den Burg met een pegel.

De aantrekkelijke start werd gevolgd door een fase waarin niet bijster veel reuring ontstond. De ruimtes werden klein gehouden en de teams waren aan elkaar gewaagd. Beijersbergen werd voor de tweede keer gevaarlijk, nadat Dirk Jan van de Oever even de draad kwijt was. Van de Oever maakte nog niet veel speelminuten voor de ‘uien’, maar had nu ook nog eens veel pech. Even later kwam hij namelijk in botsing met Rob Zandbergen en naar het zich laat aanzien zijn er problemen met de kruisbanden.

De grootste kans van de eerste helft kwam alweer op naam van Beijersbergen. Hij knikte tegendraads in, maar zijn inzet verdween aan de voor hem verkeerde kant van de paal. Ook Sander van der Horst van de gastheer moest het veld al voor rust verlaten. Zijn voet bleef staan en de middenvelder, zo zei hij na afloop, kijkt het een paar dagen om vervolgens te beslissen om een bezoek aan het ziekenhuis te brengen.

Enigszins tegen de verhouding in kwam de formatie van Niek Oosterlee toch op 0-1. Een snel uitgevoerde uitbraak kreeg met Van der Leuv een eindstation. Uit de draai verschalkte hij, ook al, reserve-doelman Gert-Jan Vlieland.

Na de pauze bleef er evenwicht in de tweestrijd. Als Rijnsburgse Boys even het overwicht had, was dat van korte duur. Voorzichtigheid was troef en het tempo te traag. Daardoor kon FC Rijnvogels betrekkelijk eenvoudig meekomen en viel een verrassing niet uit te sluiten.

De gelijkmaker kwam rap op het scorebord voor de naar schatting 500 toeschouwers. Uitgerekend Zandbergen liet de Rijnsburgse goalie kansloos met een gemikt schot in de bovenhoek. Daarmee deed hij zijn oude werkgever wankelen, want de Katwijkers geloofden meer en meer in overlevingskansen. Kansen kwamen er over en weer en geleidelijk aan hoopte iedereen op een derde treffer om zo de strafschoppenreeks te ontlopen. De strijd moest maar maar gewoon in negentig minuten tijd worden beslist.

Van Eeuwijk had voor de Rijnsburgers nog een afstandsschot in petto, maar Vlieland bleef overeind. Van der Leuv struikelde een keer over zijn eigen benen, in kansrijke positie. Toch maakte Van Heek’s brigade de meeste aanspraak op een treffer. Zo bracht Martin Onderwater Niels van Ven in stelling. Van dichtbij stuitte de spits op de Rijnsburgse sluitpost. Wellicht had die bal er al in gemoeten, maar er mocht ook best een duim omhoog gaan voor de reflex van Van den Burg.

Een kwartier voor tijd zag FC Rijnvogels voor de derde keer een treffer geannuleerd worden, maar in alle situaties leek de arbitrale leiding het gelijk aan de zijde te hebben. Toch viel de beslissing in de slotfase. Onderwater gaf goed af op de ingevallen Thomas Dijk, die vervolgens met gevoel opende van links naar rechts. Beijersbergen geloofde erin en aarzelde niet. Met een doffe knal schoot hij de Katwijkers naar de volgende ronde, waarin het overigens de winnaar van Noordwijk tegen Capelle zal treffen.

Benauwde minuten volgden nog wel voor de hoofdklasser. Van Heek ging het gesprek aan met het publiek in de laatste minuten. ,,We zijn niet zo goed in de laatste minuut, dus we zijn er nog niet. ,,Daarmee doelde de oefenmeester uiteraard op de recente tikken tegen sluitingstijd in de onlangs gespeelde wedstrijden met Zwaluwen en Katwijk.

Bijna kreeg Van Heek gelijk, want Van der Leuv knikte het leder nog een keer op de paal. Daar stond tegenover dat Dijk bijna een tweede assist op zijn naam kreeg en Beijersbergen bijna zijn tweede treffer. Een uitgestoken been van Van den Burg voorkwam de 3-1 evenwel.

Uiteindelijk deed het er niet meer toe. Even daarna was het over en uit. Voor met name Rijnsburgse Boys dan. Die ploeg kan zich nu geheel richten op de competitie om te trachten zich daar verder te verbeteren op de ranglijst. FC Rijnvogels, waar Pieter van Breggen, Niels van Veen en Andreas Stam overigens bijtekenden deze week, blijft dus wel in de race voor de districtsbeker. Dat gaf uiteindelijk toch een warm gevoel met het oog op de feestdagen. En reëel gezien is de nipte nederlaag tegen Katwijk dan wel zuur geweest, maar vooralsnog gaat het in de competitie veelal ook crescendo. FC Rijnvogels staat er goed voor zo halverwege het seizoen.

Opstelling FC Rijnvogels: Vlieland, Stam (46. P.Guijt), Van Beelen, Ouwehand, Zandbergen, Van der Horst (30. Wijmer), Guijt, Van den Breggen, Beijersbergen, Van Veen (77.Dijk), Onderwater.

Opstelling RBB: Van den Burg, Van de Oever (44. Van Duijn), Breinburg, Tol, Westmaas, Knoester, Sardar, Van Eeuwijk, Martina, Van der Leuv, Koemans.

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read