zaterdag, april 20, 2024

UVS bestaat op de kop af een eeuw!

-

UVS (Uit Vriendschap Saâm) is opgericht op 1 april 1914 en dat is geen grap. Sinds de Leidse Football Club (L.F.C.) uit 1907 in 2003 opging in FC Boshuizen is UVS de oudste voetbalclub van Leiden. En vandaag is de club dus jarig en heeft de respectabele leeftijd bereikt van 100 jaar! Een felicitatie waard!!! Hierbij gaat dan ook symbolisch de hoed af van de voltallige redactie van Leidenamateurvoetbal.nl

Featured uvs 100 jaarUVS speelde zeven seizoenen in het betaalde voetbal. Een seizoen in de eerste klasse en zes in de tweede divisie. Het beste resultaat was het behalen van de vijfde plaats in 1957/58, in 1960/61 werd UVS 15e en laatste en degradeerde de club naar de amateurs. In de KNVB/beker  kwam UVS twee keer tot de derde ronde en in de districtsbeker kwam UVS één keer tot de finale. Bij de amateurs kwamen de blauwwitten onder meer 18 jaar uit in de hoofdklasse. De grootste wedstrijd ooit in de historie voor de Kikkerpolder-ploeg ging met 2-1 verloren tegen DCG. Op neutraal terrein in Heemstede , met 22.000 toeschouwers op de tribune, ging het fout in de strijd om de landstitel.

UVS had doorgaans gerenommeerde trainers in huis, onder wie onder meer in willekeurige volgorde Wim van Zwam, Gerard Désar, Wally van Schooten, Piet Kantebeen en Melbi Raboen. Enkele spelers die o.a. klaar werden gestoomd bij de club, met altijd een toonaangevende jeugdopleiding, voor een BVO: Glenn Helder, Marcel Valk, Alfons Groenendijk, Ton Kamphues, Erik Falkenburg en meer recent Stanley Elbers en Randy Wolters.

De voorbije maanden werden tal van activiteiten georganiseerd met het oog op het jubileum. Uiteraard is dit ook rond deze dagen het geval en het feestjaar loopt door tot het einde van het seizoen. 100 jaar, een reden om trots op te zijn..

 

 

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read