woensdag, april 24, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseVoorbeschouwing, hoofd-, 1e, 2de klasse, op naar speeldag 23

Voorbeschouwing, hoofd-, 1e, 2de klasse, op naar speeldag 23

-

voorbeschouwing bannerZes van de zeven clubs die onze redactie volgt spelen nog steeds ergens om. Voor FC Boshuizen viel het doek ondertussen en FC Rijnvogels hoopt ‘er zo snel mogelijk klaar mee te zijn’. Voor de andere clubs telt elk punt, ongeacht de positie op de ranglijst. Een wekelijks rondje langs de velden.

Zaterdag

Eerste klasse B

GHC-RCL

Op dit affiche prijkt een derby waarin voor beide teams grote belangen op het spel staan. De tricolores van Dennis Olman mogen dan weliswaar vier punten meer hebben dan de discipelen van Ben Kottenhagen maar weten zich bij een nederlaag nog niet gevrijwaard van mogelijk p/d voetbal. In deze situatie bevindt zich RCL echter al wel een voor hen is winst van vitaal belang. Want met de uitwedstrijd tegen Swift voor de boeg lonken de broodnodige punten bepaald niet direct. Dus zal het aan en op De Vliet een spannende pot worden. De beide equipes zijn in een ‘survivalfase’ terecht gekomen waarin elk punt telt. Op de Bloemerd was RCL destijds met 1-0 de bovenliggende partij. De statistieken wijzen uit dat de beide frontlinies en defensies dit seizoen niet veel voor elkaar onder doen. Voorbode van een puntendeling waar beide teams niet heel veel wijzer van worden? De verwachting mag dan ook gerechtvaardigd zijn dat er van beide kanten met een offensieve instelling van acquit wordt gegaan.

FC RIJNVOGELS-ALEXANDRIA ‘66

De Vogels lieten afgelopen zaterdag bij Haaglandia twee punten liggen waardoor het in de thuiswedstrijd tegen Alexandria ’66 zich dan pas kampioen mag noemen als zij zelf de volle winst pakken en zowel Swift als Zwaluwen ’30 gelijk spelen of verliezen. Bij winst van één der beide achtervolgers wordt het kampioenschap weer een week vooruit geschoven. Dat het er toch een keer van gaat komen is volgens velen een zekerheidje, maar wat is een zekerheidje in het spel met de knikker? Ook de 0-4 uitzege voor de winterstop is geen garantie dat het nu ook weer makkelijk zal gaan. Klom Alexandria ’66 na een moeizaam begin immers niet op naar de zesde plaats waar het zich met 30 punten trouwens ook nog niet helemaal safe weet om tot p/d voetbal veroordeeld te worden? Zeker is wel dat Hein van Heek op een betere wedstrijd en dito resultaat hoopt dan tegen Haaglandia. En anders het publiek wel dat onderhand ook naar een kampioenschap begint te snakken.

NOOTDORP-VOORSCHOTEN’97

Een duel in de marge. Een marge van drie punten in het voordeel van de thuisclub dat ondanks de behaalde 29 punten nog steeds en ook al binnen de marge van de gevarenzone opereert. Geel-groen bivakkeert daar nog dichter bij en voelt de hete adem van RCL en WV-HEDW nog nadrukkelijker in de nek. Geen prettig gevoel. Er staat week na week druk op de ketel en wie kan daar het beste mee omgaan? Voorschoten ’97 was op Adegeest net aan de bovenliggende partij (3-2) en zal het voor de cijfers ongetwijfeld maar weer wat graag willen doen.
Nootdorp is op sportpark Gravenhout geen onneembare veste want het verloor drie keer op eigen bodem. Waarom zouden de mannen van Marcel de Hoogt hier niet een vierde nederlaag aan toe voegen en op gelijke hoogte met de Nootdorpers de finale van het seizoen in gaan? Een finale die bol staat van spanning. Behalve dan dat voor Aalsmeer het doek vrijwel is gevallen.

Zondag

Hoofdklasse A

WESTLANDIA-FC BOSHUIZEN

Het podium van het theater ‘Zondag Hoofdklasse’ wordt na een jaar tevergeefs te hebben geacteerd, alweer door de groep FC Boshuizen verlaten. De acteurs kwamen tekort om een rol te kunnen spelen en het kleine bijrolletje was veruit onvoldoende voor een verlenging van een langer verblijf. Het publiek en de acteurs zijn uiteraard teleurgesteld en zullen het volgend seizoen met een echelon lager moeten doen. Misschien is dat ook wel plezieriger om plezier in het spelletje terug te krijgen. In de laatste bedrijven van dit seizoen trachten een waardig afscheid te nemen zou mooi zijn maar zondag uit tegen de -misschien nog- titelkandidaat Westlandia zal dit de zoveelste zware opgave van een verloren seizoen worden.

Eerste klasse B

CVV ZWERVERS-UVS

Zoals de situatie er nu voor staat zou deze wedstrijd eigenlijk op papier afgehandeld kunnen worden. Althans voor UVS maar de rit moet uitgereden worden. De zondagtak van de ooit zo trotse boom UVS staat op afknappen maar de vertrekkende trainer Paul van der Zwaan en ook een aantal afzwaaiende spelers wil er tot het bittere einde aan toe het beste van maken. Het gaat om eergevoel. Sportief eergevoel dat nog wel eens tot het winnen van de derde periode zou kunnen leiden, wat deze dan ook nog waard moge zijn. Ook opponent CVV Zwervers waar de blauw-witten op bezoek gaan, lonkt nog naar deze periodetitel. Dus mag het predicaat ‘prestigeduel’ aan deze wedstrijd voor de Leidenaren worden toegekend. J.l. zondag had de ploeg van de Kikkerpolder geen kind aan HMSH (3-0). De komende opponent was te sterk voor Nieuwkoop (2-4).

VOORSCHOTEN ’97-GDA

In principe kan Voorschoten ’97 het bibbervoetbal dat de p/d nacompetitie met zich mee brengt nog ontlopen maar dan zal het laatste kwartet wedstrijden zo’n beetje het maximale rendement op moeten leveren. De andere gegadigden voor dit tombolagedoe zullen dan wel zo vriendelijk moeten zijn om punten te morsen. Een ‘vriendendienst’ die zij op zeker niet van harte zullen bewijzen dus moet Mo Bougrine met zijn team zelf alles uit de kast halen. Klus nr. 1 van de laatste vier: GDA op Adegeest (sportief) onderuit halen. Waarom zou dit niet kunnen als de heenwedstrijd in Loosduinen met 1-3 ook tot een goed einde werd gebracht? Foreholte moet uit naar VUC en RKDEO naar titelkandidaat Delft. Concordia en Wilhelmus lijken aan elkaar gewaagd. Maar als het windje meezit kan het er na zondag allemaal wel eens iets rooskleuriger op Adegeest uit zien. Maar dan moet het wel in de goede hoek zitten. Bij Teylingen kwam het in de voorbije speelronde met 0-3 dik in orde. De Sassenheimers zijn al wel zo goed als gezien.

Piet van Kampen
Piet van Kampen
Verslaggeving, fotografie, interviews, FC Rijnvogels, sinds 2012 vast gezicht in redactieteam. Hem is nooit iets teveel, piet@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read