vrijdag, april 26, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseVoorbeschouwing, hoofdklasse, 1e en 2de klasse, op naar speeldag 24

Voorbeschouwing, hoofdklasse, 1e en 2de klasse, op naar speeldag 24

-

voorbeschouwing bannerKomend weekend moet het dan eindelijk gebeuren: het kampioenschap van FC Rijnvogels. De deur van de eerste klasse moet potdicht. Niet enkel voor de Katwijkers is er werk aan de winkel. Wat te denken van vooral RCL en de zaterdag- en zondagtak van Voorschoten’97? Wie, wat en waar op speeldag 24…

EERSTE KLASSE B

HAAGLANDIA/WINSTON-GHC

Het einde nadert, de spanning stijgt. Ook bij de Groene Hart Combinatie dat zich na een wisselvallig seizoen nog niet helemaal veilig weet. Bij een zege uit bij Haaglandia en verlies van RCL en WV-HEDW ligt het schip in veilige haven. Olman en zijn volgelingen zullen hier graag op af koersen maar dan moet de lastige klip die Haaglandia heet, worden omzeild. Maar ook de thuisclub zal zich graag definitief veilig willen spelen. Dus staat er nog een en ander op het spel. Op De Vliet werd eerder dit seizoen een niet alledaagse 8-3 overwinning geboekt door de Leidenaen. Geen maatstaf om het komende klusje lichtvaardig op te vatten. Leuk voor de statistieken, maar dat doet nu niet ter zake. Gewoon op nul beginnen, de nul zien te houden en een belangrijke treffer zien te scoren, al is het er maar één die voor grote waarde kan zijn. Wie heeft ‘m op zijn schoen? Of eventueel op het koppie om degradatievoetbal te ontlopen? Danny Maaskant is er niet bij vanwege een schorsing en Tim Gonlag verliet geblesseerd het veld tegen RCL en zal er waarschijnlijk ook niet bij zijn.

FORUM SPORT-FC RIJNVOGELS

Gaat het aanstaande zaterdag dan eindelijk gebeuren? Het geduld van de spelers en toeschouwers wordt nogmaals op de proef gesteld. Maar het vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen is er. Zeker na de overtuigende 4-1 zege op Alexandria ’66 waarin de equipe van Hein van Heek een vorm op de mat legde die een kampioen waardig is. Jammer genoeg werkte Swift niet mee. De enige overgebleven concurrent won met 5-1 van DSO in Zoetermeer. De overtuigende zege op Alexandria ’66 in ogenschouw nemend en de vorm waarin de Vogels verkeerden, lijkt een kampioenschap op sportpark ’t Loo in Voorburg voor de hand liggend. Maar in deze tak van sport- net als in vele andere takken – ligt immers niets voor de hand. Zie het verschil tussen de wedstrijd bij Haaglandia uit en Alexandria ’66 thuis. Was dat niet een wereld van verschil? Van week tot week rolt het ronde leder anders. De nog mager uitgevallen zege tegen de Rotterdammers mag dan wel een opmaat heten om de klus in Voorburg te gaan klaren doch het moet eerst maar eens worden waar gemaakt. De Vogels weten waar zij voor staan. Om een seizoen waarin het van meet af aan de leiding nam om met de fel begeerde titel te bekronen, zal het nog vol aan de bak moeten. De gastheren weten zich ook nog niet gevrijwaard van degradatievoetbal dus zullen vooralsnog een lastig te nemen hindernis zijn. In de heenwedstrijd sleepten zij in de blessuretijd via een vrije trap een 2-2 gelijkspel uit het vuur. Indachtig deze teleurstelling zullen de Vogels met een dergelijke eindstand nu wel genoegen willen nemen. Mits Swift punten morst. Maar een overwinning geeft een en ander natuurlijk meer glans. Derhalve is de verwachting gerechtvaardigd dat er vol gas zal worden gegeven om uiteindelijk de finish te bereiken. De finish die al weken lang lonkt. En waar de trouwe aanhang al zo lang naar snakt.

SWIFT-RCL

Ben Kottenhagen en zijn equipe staan voor een uitermate zware opgave. Op bezoek bij Swift dat nog een theoretische kans op de titel heeft als de Rijnvogels bij Forum Sport de verkeerde kant uit fladderen. De Racing moet het vege lijf zien te redden om promotie/degradatievoetbal en mogelijk zelfs rechtstreekse degradatie te ontlopen. Rood-wit zal vol aan de bak moeten op het Olympiaplein in onze hoofdstad. In de heenwedstrijd moest het met 1-2 het nederige hoofd buigen, maar zij zullen dit vooralsnog niet in de schoot willen werpen. De Leiderdorpers toonden j.l. zaterdag aan dat ze er alles aan willen doen om niet terug te vallen naar de tweede klasse. GHC leek geklopt, maar in de laatste zucht kopte Jeffrey Rutten de gelijkmaker binnen. De pijn en het onbegrip bij RCL lag voor het oprapen, want met een driepunter had de wereld er weer anders uitgezien. Maar ja, als telt nu eenmaal niet. Het team van trainer Martin Steenvoorden is niet onoverwinnelijk, dat heeft GHC onlangs ervaren al ging het pas in blessuretijd door de knieën. Een kleine houvast voor de Leiderdorpers? Elke strohalm is er een. Er staan er inclusief Swift nog drie lonkend te wuiven. Grijpen die kans dus!

VOORSCHOTEN ’97-BVCB

Op Adegeest zal het er op of er onder zijn voor de gastheren. Het team van Marcel de Hoogt heeft zich na een tot op heden teleurstellend seizoen in de nesten gewerkt. Tegenstander BVCB danst ook op het wankele koord van P/D voetbal dan wel directe afdaling en heeft twee punten minder dan de groen-gelen. Over spanning gesproken. Slechts een overwinning biedt de thuisclub perspectief om uit de gevarenzone te geraken. Het wordt dus ‘struggle for live’ aan de Weddeloop. BVCB mocht zich in de heenwedstrijd met een krappe 1-0 winnaar noemen dus aan de gastheren de taak om revanche te nemen. Zeker nu het zo hard nodig is. De frontlinie van de thuisclub zal aan de bak moeten. Deze was niet al te productief met 36 treffers en de defensie bleek vaak broos met 46 tegengoals. Een negatieve balans dus. Maar dit even ter zijde. Als de balans zaterdag maar in het voordeel van de Voorschotenaren omslaat dan zijn voornoemde cijfers minder belangrijk. Edwin Vurens en zijn mannen hebben echter geheel andere plannen.

Het is menens voor Voorschoten'97
Het is menens voor Voorschoten’97

HOOFDKLASSE A

FC BOSHUIZEN-EDO

Nu het doek voor de Kadebewoners al even definitief is gevallen, moet er een last van de schouders zijn geworpen. Wellicht een reden om tegen kampioenskandidaat EDO frank en vrij te kunnen etaleren dat er wel degelijk talent in het geel-blauwe huis aanwezig is. Het kwam er dit seizoen helaas niet uit en de focus is bijgesteld naar een nieuw seizoen in de eerste klasse. Natuurlijk zullen de Haarlemmers vechten voor de punten die voor hen nog zo belangrijk zijn. Voor de thuisclub maakt het niet meer uit. Hooguit dat een goed resultaat het naderende afscheid van de hoofdklasse nog enige glans kan geven. Bij Westlandia, j.l. zondag, kwamen de Leidenaren zeker niet verkeerd voor de dag. Even leek een tweede zege in de maak, maar de 1-3 kon niet worden vastgehouden (3-3).

Nick van As probeert speler van Westlandia af te stoppen
Nick van As probeert speler van Westlandia af te stoppen

EERSTE KLASSE B

UVS-KOCATEPE

Voor de blauw-witten is het een zaak om de nog resterende wedstrijden sportief tot een goed einde te brengen. Het had allemaal zoveel mooier kunnen zijn in het jaar dat Uit Vriendschap Saam haar eeuwfeest viert. De zondagtak van de ooit in het betaalde voetbal opererende club is aan het verdorren. Een jammerlijke ontwikkeling maar het is nu eenmaal niet anders. Toch willen de mannen van Paul van der Zwaan er nog het allerbeste van maken en azen op de derde periode waarin zij aan de leiding gaan. Het zou een waardig afscheid betekenen als deze inderdaad wordt binnen gehaald voor wat het verder ook waard moge zijn. Kocatepe dat op bezoek komt zal kunnen ervaren of de gastheren tot het gaatje zullen gaan. Uiteindelijk zal UVS ook wel sportieve wraak op de eerder geleden 4-2 nederlaag willen nemen. Het thuispubliek dat decennia geleden aan de Wassenaarseweg nog rijen dik stond maar in de loop der jaren fors is uitgedund, zal hun favorieten tot aan de laatste snik trouw blijven en hoopt op een goed resultaat. Afsluiten met een prijs heeft uiteindelijk wel iets.

TWEEDE KLASSE C

RKDEO-VOORSCHOTEN ‘97

Het is alarmfase 1 in Voorschoten. Het P/D koord waarop het zondagteam danst is uitermate dun. Tegenstander RKDEO, de nummer dertien op de ranglijst, heeft het met drie punten minder nog benauwder en zal voor de allerlaatste kans vechten om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Een staartduel dat dus behoorlijk beladen zal zijn. Twee andere mede gegadigden voor de niet benijdenswaardige nacompetitie ontmoeten elkaar in Voorhout. Foreholte en Concordia zullen eveneens tot aan de laatste vezel moeten knokken om de dans te ontspringen. Bij winst van een van deze teams en verlies van groen-geel pakken de donkere wolken zich wel erg nadrukkelijk boven het team van Mo Bougrine samen. Is het dreigende noodweer nog te ontvluchten? Alleen de volle winst telt want de week daarna komt koploper Woerden op bezoek en dan lijken de broodnodige punten zeker niet voor het oprapen te liggen. Opvallend is dat GONA, VUC en Wilhelmus ook nog niet geheel veilig zijn. Enkel Teylingen is reeds gezien..

Piet van Kampen
Piet van Kampen
Verslaggeving, fotografie, interviews, FC Rijnvogels, sinds 2012 vast gezicht in redactieteam. Hem is nooit iets teveel, piet@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read