dinsdag, april 23, 2024
HomeRCLInterviews RCLDe Rode Draad Groep en de plannen bij RCL

De Rode Draad Groep en de plannen bij RCL

-

Er gebeurt veel bij het Leiderdorpse RCL. De tweedeklasser kijkt uit naar de verwezenlijking van de plannen om het complex te vernieuwen. Het moet de Sleeping Giant, zoals de club wel eens worden genoemd, weer de uitstraling geven die bij de club behoort.

Daarnaast droeg Thomas Stolker de voorzittershamer over aan Kees van der Burg, maakte trainer Ben Kottenhagen bekend om aan het einde van het seizoen (noodgedwongen) te stoppen, maar kwam deze week naar buiten dat Stefan Luykx zijn gedroomde opvolger wordt in De Bloemerd. Sinds de zomer tenslotte, is er een nieuwe technische commissie geformeerd. Die commissie, De Rode Draad Groep, wil RCL als club een forse duw in de goede richting geven voor de nabije toekomst, maar ook voor de jaren daarna. Onze redactie sprak met woordvoerder Wesley Slingerland, initiatiefnemer van deze commissie en onder meer oud-speler van RCL, Rijnsburgse Boys, ARC en de jeugd van Feyenoord.

Allereerst een beknopte weergave vanuit de club over De Rode Draad Groep en de plannen:

Sinds kort heeft RCL een Technische Commissie (De Rode Draad Groep) samengesteld om zo de club cultuur/visie te waarborgen.
De Technische commissie bestaat uit de volgende personen:

1.        Wesley Slingerland (eerste aanspreekpunt)
2.        Peter Piket (namens het bestuur)
3.        Alexander Barendse
4.        Matthijs de Vreede
5.        Marcel Brasker
6.        Ron Sinteur
7.        Dennis van Rooijen
8.        Pepijn Brands

De clubvisie staat al gedetailleerd beschreven in het beleidsplan (deze is ook te vinden op de RCL site), hieronder even kort de 5 speerpunten van de club.

1.        Individuele ontwikkeling van de speler staat centraal.
2.        Individu gaat voor teamprestatie en opleiden gaat voor winnen.
3.        Trainers werken samen.
4.        Communicatie met ouders en spelers.
5.        Aanpassen opleiding naar het moderne voetbal.

Door het samenstellen van deze commissie willen wij ervoor zorgen dat het voetbal binnen RCL op een hoger niveau komt en dat binnen de gehele club dezelfde visie gedragen wordt. Voornamelijk is dit de verantwoording van alle trainers die nu werkzaam zijn binnen de club alsmede de ouders die deze trainers ondersteunen. Zij werken meerdere keren per week met de spelers en hun voornaamste doel moet zijn om spelers beter te maken. Wij als technische commissie zullen hier toezicht op houden en er ook voor zorgen dat de randvoorwaarden goed geregeld zijn.

Achter de schermen zijn wij al druk bezig om de eerste stappen te zetten. Te denken valt aan samenwerking tussen de trainers, inventarisatie van de spelers en hun ontwikkeling, uniformiteit in trainingskleding,evaluatie trainers (hoe denken hun erover en wat kan er volgens hun beter of anders).

Tevens hebben wij de scoutingsgroep nieuw leven ingeblazen die o.a. ook bestaat uit jongens van ons 1ste en 2e elftal. Wekelijks vragen wij deze jongens om wedstrijden te bekijken en daar een verslag vanuit te brengen.

Dit alles moet ervoor zorgen dat spelers graag en met plezier bij RCL voetballen. De grote talenten die gescout worden door BVO’s en hierdoor de club verlaten moet iets zijn waar wij als club trots op zijn en een signaal zijn dat wij als RCL goed bezig zijn en zal dus altijd vanuit RCL ondersteund worden. Niets kan mooier zijn voor een amateurclub om eigen jeugd uiteindelijk in het betaalde voetbal te zien spelen, al hebben we natuurlijk liever dat ze bij ons in het eerste terecht komen.

 

Tekst: Pepijn Brands

———————————————————————————————————————————

Wesley Slingerland over De Rode Daad Groep bij RCL. Slingerland runt met zijn vader administratiekantoor Slingerland & Slingerland.
Wesley Slingerland over De Rode Daad Groep bij RCL. Slingerland runt met zijn vader administratiekantoor Slingerland & Slingerland.

Onze redactie haalden wat speerpunten uit het beleid en Wesley Slingerland verduidelijkt de standpunten.

Allereerst de vraag hoe deze commissie tot stand is gekomen?

,,In mei 2014 heb ik het bestuur een mail gestuurd, waarin ik mijn zorg heb gedeeld. Ik en anderen met mij zagen diverse zaken verkeerd gaan binnen de club en we wilden daar graag iets mee doen. Op dat moment bleef een reactie uit, maar na een hernieuwde poging in de voorbereiding op het nieuwe seizoen is het balletje gaan rollen en kwamen er diverse acties in een stroomversnelling. Er is snel een team geformeerd, met vooral spelers die een groot deel van hun leven voor de club zijn uitgekomen. Peter Piket zit namens het bestuur in de Technische Commissie. Van het bestuur hebben we een vrijbrief gekregen om ons werk te doen. We zijn nu een maand of vier onderweg en we zijn blij met de ondersteuning vanuit het bestuur en de stappen die we al gemaakt hebben.”

Er wordt gesproken over een scoutingsgroep. Hoe moet dat worden vertaald?

,,De scoutingsgroep koppelt informatie met betrekking tot spelers en trainers terug naar De Rode Draad Groep. De scoutingsgroep bestaat vooral uit spelers van het eerste en tweede, die ook veelal louter het RCL-shirt hebben gedragen. Het gaat om tien tot twaalf spelers die jeugdwedstrijden bezoeken en daar aantekeningen maken. Moet een team worden versterkt, hoe functioneert een training, kan een speler hogerop en meer van dat soort technische voetbalzaken. Dit project gaat steeds beter lopen en de scoutingsgroep levert meer en meer nuttige informatie, waarmee de TC aan de slag kan gaan.”

RCL geeft aan er trots op te zijn dat zelf opgeleide spelers worden benaderd door een BVO. Echter zijn er meer kapers op de kust. Hoe gaat jullie werkgroep daar mee om?

,,Het klopt dat wij er geen moeite mee hebben als talenten zich kunnen door ontwikkelen bij een BVO. Ajax, Feyenoord en ADO hebben nu eenmaal de beste jeugdopleiding in deze regio en daar kan je Alphense Boys nog aan toevoegen. Maar voor het overige willen wij onze jeugd graag behouden. Vorig seizoen zijn er bijvoorbeeld zeven spelers overgestapt naar UVS. Die hebben lang niet allemaal een eerste selectie elftal gehaald. We willen nu trachten te voorkomen dat spelers makkelijk de deur uitlopen. Niet dat we spelers willen of kunnen tegenhouden, maar als je signalen krijgt dat een spelers het niet naar zijn of haar zin heeft of dreigt weg te gaan dan is het van het grootste belang om tijdig het gesprek aan te gaan. Dit seizoen hebben we overigens pas één situatie mee gemaakt en middels een constructief gesprek is de speler behouden gebleven voor RCL. Voorts willen we als club ook duidelijk stellen en er alles aan doen om spelers weer met open armen te ontvangen als ze worden weggestuurd door een BVO. Dan zijn ze weer van harte welkom bij RCL en gaan wij er weer verder mee aan de slag.”

Communicatie is dus een van de sleutelwoorden. Wat is er zoal al bereikt op dat gebied?

,,Er is al met alle trainers gesproken. We hebben getracht een zo helder mogelijk beeld te schetsen en daardoor trachten we op één lijn te komen vanuit een duidelijke visie en heldere doelstellingen om de club stappen te laten maken. Dat begint bij de allerkleinsten en moet als een rode draad door de vereniging lopen. Wij zijn ook blij met Mathijs de Vreede. Hij is jarenlang de vaste keeper geweest van het eerste. Hij is aan het werk gegaan met de keepers binnen de club. Ouders keken hun ogen uit hoe hij te werk ging. Voor spelers is dit een absolute meerwaarde. Ook aan de damestak wordt in dat opzicht gedacht. Zo komt Ronald Nieuwenhuizen ons team versterken en hij zal zich gaan focussen op het reilen en zeilen binnen de damesteams. Ook zij nemen een belangrijke positie in bij de club. Ook in die richting kan nog veel worden verbeterd en zo kunnen we elk individu beter maken en een goed gevoel geven bij RCL.

Er wordt gesproken over modern voetbal, op zich nogal een ruim begrip.

,,Bij RCL wordt veel op techniek getraind en dat moet ook zo blijven. Echter kom je daar in het hedendaagse voetbal niet mee weg. Spelers moeten er ook de beuk in kunnen gooien. Let wel, wij propaganderen het zeker niet om schoppen uit te delen, maar je kunt niet altijd verzorgd voetbal spelen. Het besef is er dat dit wel een grote omslag is, want door alle geledingen heen staat verzorgd voetbal hoog in het vaandel. We streven er naar om er een combinatie van te maken, hoewel dit niet van vandaag op morgen gerealiseerd zal zijn.

Komen jullie om de hoek kijken als er een status quo ontstaat in de communicatie?

,,Dat is juist. Wij willen ons hoofdzakelijk bezig houden met voetbaltechnische zaken en onze visie kenbaar maken. Als trainers er niet uitkomen met spelers of ouders willen wij graag het stokje overnemen. Soms wordt wel eens gezegd dat juist talenten moeilijke spelers kunnen zijn. Daar moet je echter niet voor weg lopen. Daar zit de uitdaging in. Maar ook nu geldt: als je maar op tijd met elkaar in gesprek komt en zo eventuele verdere problemen voorkomt.”

Tenslotte: RCL was snel rond met een nieuwe hoofdtrainer. Stefan Luykx volgt Ben Kottenhagen op. Daadkrachtig handelen noemen we dat.

,,Het bestuur en De Rode Draad Groep zijn blij met zijn komst. Eigenlijk waren we er ook snel uit. Stefan past uitstekend bij deze club en zijn beeld op voetbaltechnische zaken komt overeen met die van de club. De club maakt stappen en wat we voor ogen hebben met de club begint vorm te krijgen. Zijn komst past in dat plaatje.”


Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read