HomeZaterdagDerde klasseOngelukkig verlies UVS tegen Floreant (1-2)

Ongelukkig verlies UVS tegen Floreant (1-2)

-

Derde klasse A (zaterdag)- De kraker tussen UVS en Floreant is beslist in het voordeel van de Boskopers (1-2). Daardoor heeft de blauwwitte equipe nu een achterstand van zes punten en zal dus de komende tijd in de achtervolging moeten in de strijd om de titel. Zo beleefde UVS al met al geen prettige week, na midweekse uitschakeling in de beker tegen vierdeklasser Lekkerkerk.

Floreant had het heel moeilijk in de eerste helft

De eerste helft was volledig voor UVS. Koploper Floreant kreeg amper kans uit te verdedigen, steeds werd men opgejaagd. De gasten zochten noodgedwongen de lange bal en de thuisploeg wist daar wel raad mee. Kansen en mogelijkheden om tot een ruimere voorsprong dan de 1 – 0 te komen kreeg UVS genoeg.

Ferry Kort: net niet

Na een kwartier spelen gaf Rob van der Plaat bijvoorbeeld een hoge voorzet. In plaats van echt zijn hoofd ertegen te zetten aaide Mark Hermenet slechts de bal die naast ging. Ferry Kort kreeg twee mogelijkheden, maar de keeper stond op de goede plek. Pas na een half uurtje spelen kreeg Floreant zijn eerste kans. Het was niet uit een goed uitgespeelde aanval, maar geheel toevallig viel de bal voor de voeten van Jeffrey Hilgeman die uit een halve draai echter van dichtbij over schoot.

Mark Hermenet had ook al een treffer op de schoen, maar het kwam er niet van..

Uit de tegenaanval kreeg Hermenet de beste kans van de hele eerste helft. Hij passeerde knap de eerste verdediger en legde een tweede man dusdanig in de luren dat deze achterover viel. De weg naar het doel lag open en de man van het scorebord had bij wijze van spreken de vinger al op de knop om van de 0 een 1 te maken. Hermenet leek zich niet echt raad te weten met de situatie en gaf een boogbal richting de paal in de veronderstelling of hoop dat een meegekomen teamgenoot in zou koppen. Die was er echter niet tot teleurstelling van vooral de arme Hermenet.

Die stond dan weer wel aan de basis van het verdiende doelpunt van UVS: een verre inworp van hem werd doorgekopt en Rob van der Plaat kon keurig inschieten en het was eindelijk 1-0. Bijna had de thuisclub zijn tweede gemaakt; een op de doellijn staande verdediger kon een schot ternauwernood van de blauwwitten weghalen.

Wel of geen Leids doelpunt?

Kort daarvoor had Floreant zijn tweede kans van de wedstrijd gehad. Het was een situatie die de discussie via de media over echt of kunstgras wekenlang had kunnen bezighouden. Sander van Steensel schoot van links in en Danny de Groot veranderde de bal van richting. Het leer hobbelde van de ene paal naar de andere. Daar gleed een Boskoopse aanvaller richting bal om de 1-1 aan te laten tekenen. Vlak voordat hij de bal raakte stuiterde deze echter op via een polletje en verdween over de achterlijn. Met kunstgras was de afloop geheel anders geweest. Is dit de charme van echt gras of moet zoiets niet kunnen gebeuren?

De tweede helft gaf een geheel ander beeld te zien. UVS slaagde er niet meer in Floreant vast te pinnen en de Boskopers gaven aan wel degelijk te kunnen voetballen. De ploeg uit de Kikkerpolder had ven goed de wedstrijd kunnen beslissen via William van Vliet. Hij kreeg de bal aangespeeld van Bas Smit en wilde de vlak bij hem staande keeper van Floreant passeren via een bal achter zijn standbeen langs. De goalie liet zich niet verrassen; hij pikte de bal eenvoudig op.

Geleidelijk aan maakten de bezoekers gebruik van de ruimtes op het veld, in een wedstrijd die steeds meer open werd. Het doelpunt van de koploper was een logisch gevolg van niet kort dekkende UVS-ers. Uiteindelijk was het Tim Tempelaars die de gelijkmaker scoorde. Floreant ging nu vol voor de winst. Die kreeg men ook, maar de winnende goal werd fel door UVS bestreden en daar had men wel een punt. Bij een scrimmage was Danny de Groot uit zijn doel gekomen en uiteindelijk werkte Wilco Bleyenberg de bal over de doellijn. Scheidsrechter Mirjavanmard, die er in de buurt stond, oordeelde dat het een geldig doelpunt was en de Leidenaren zagen weer eens een voorsprong verdampt. Sneu, want een punt was zeker op zijn plaats geweest.

William van Vliet kon het tij ook niet doen keren

Doelpuntenmaker Rob van der Plaat was vanzelfsprekend geen gelukkig man na afloop: ,,Zonde, we hadden het kunnen afmaken, maar lieten dat na. Floreant is een goed voetballende ploeg en spelen niet met de lange bal; dat ligt ons. In de eerste helft hebben we ze uitstekend vastgezet, maar de kansen die we kregen hebben we niet benut. Ik had ook zo’n kans ja. In de tweede helft konden we de druk niet meer zetten en zij gingen meer naar voren spelen. We hebben jammer genoeg de ruimte niet kunnen benutten.” Van der Plaat legt uit: ,,Er is te weinig rendement bij ons op dit moment. Je ziet dat we aanvallend te vaak verkeerde keuzes maken. Soms had er een bal afgespeeld moeten worden en een andere keer was zelf doorgaan een betere optie geweest. Zo zijn we ook vandaag te weinig gevaarlijk en productief geweest.” Het gat met de koploper is nu zes punten, maar Van der Plaat is er niet gelaten onder. ,,De eerste helft was de beste van het seizoen. De opgaande lijn hebben we doorgezet, maar punten bleven uit. Met zulke goede voetballers in ons team zou het onzin zijn niet te geloven in een hoge eindklassering.”

UVS – Floreant 1-2. Van der Plaat 1-0; Tempelaars 1-1, Bleyenberg 1-2.

UVS: De Groot, Onderwater, Hermenet, Kort, Maaskant (87. Ligtvoet), Menken, Van der Plaat (81. Klaassen), Smit, De Vrind, Van der Voort, Van Vliet.

Floreant: Snoek, Essaka (39. Brouwer), Tempelaars, Bleyenberg, Warmerdam, Tol, Steensel, Sluijs (60. Frank de Bruijn), Hilgeman, Houdijk, Ahdid.

Scheidsrechter: Mirjavanmard. Toeschouwers: 150.

Foto’s: met dank aan Jack Wolters