HomeTweede klasseUVSUVS breekt met slechte traditie en wint overtuigend van Poortugaal

UVS breekt met slechte traditie en wint overtuigend van Poortugaal

-

ts-uvs(Zondag, 1B)- UVS lijkt in 2014 gebroken te hebben met het morsen van punten tegen de ‘kleintjes’. Op een grauwe zondagmiddag stuurde de ploeg van coach Paul van der Zwaan in een uitstekende wedstrijd Poortugaal met een 6-0 nederlaag richting Rotterdam.  De laaggeplaatste opponent had niets in kunnen brengen, louter lege briefjes.

Na de erbarmelijke slechte oefenwedstrijd van vorige week tegen tweedeklasser Legmeervogels had Van der Zwaan een aantal spelers in individuele gesprekken laten weten dat hun krediet begon op te raken. Onder hen bevond zich buitenspeler Remy Constancia (foto). De UVS’er had dit signaal goed opgepikt en werd vijf minuten voor tijd terecht tot man van de wedstrijd gekozen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat meerdere spelers daarvoor in aanraking kwamen. Zoals de snelle spits Maikey Parami, die vlak na de pauze de 4-0 liet aantekenen na een uitstekende solo waar hij vanaf de middellijn een aantal spelers inclusief doelman zijn hielen liet zien. De fraaiste treffer kwam op naam van aanvoerder William van Vliet, die een assist van Constancia vanaf de rand van het strafschopgebied ongenadig hard in de kruising joeg.

De thuisclub zette vanaf het beginsignaal de toon door scherp aan het duel  te beginnen. De gastheren hadden geleerd van de uitwedstrijd, waarin de ploeg van Ferry Boshart niet wilde voetballen. Van der Zwaan had in de wedstrijdbespreking aangegeven om als ploeg wat in te zakken om ruimte te creëren achter de laatste linie.

UVS-Poortugaal deel 2 18-01-2014 resultaat

Deze speelwijze leverde al in de achtste minuut de openingstreffer op. Jochie Sebrechts bediende met een fraaie pass over rechts de vertrekkende Tahir Akhamrane. Diens voorzet werd door Constancia binnen geschoten. De ban was gebroken en de blauw-witten  zetten met prima combinatievoetbal het duel naar hun hand.

Vooral de combinaties tussen Constancia en Akhamrane over rechts waren een lust voor het oog. De vele positiewisselingen in spelsituaties waren voor de Poortugaal- verdedigers om duizelig van te worden. De gasten konden er bitter weinig tegenover stellen. Alleen twee vrije trappen en een slordigheidje in de solide UVS-verdediging zorgden voor enig gevaar.

De eerder genoemde 2-0 van Van Vliet was gezien het veldoverwicht  terecht.  De 3-0 door Bart van der Weijden, na een uitstekende steekpass van  Akhamrane, was tevens van grote klasse en daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Met een veilige 3-0 voorsprong leken de Leidenaars de rust in te gaan. In de 43e minuut legde de scheidsrechter de bal wegens hands echter op de stip.

De niet al te beste ingeschoten strafschop was een opwarmertje voor Niels van den Burg en werd eenvoudig gestopt. Na rust veranderde het spelbeeld niet. Al waren er enkele sceptische trouwe supporters die het al vaker hadden meegemaakt dat er tussen de eerste en tweede helft een verschil van dag en nacht zat.

UVS-Poortugaal deel 1 18-01-2014 resultaat resultaatNa de 4-0 van Parami waren de critici om en was de wedstrijd gespeeld, zeker nadat uitblinker Constancia hard de 5-0 in de kruising had geschoten. Er dreigde een ongenadige afstraffing voor de geel-zwarten. De thuisclub nam echter gas terug. Dit tot ongenoegen van trainer Van der Zwaan, die zijn mannen toeschreeuwde om vooral te blijven voetballen. Parami zorgde met een intikker voor de 6-0, nadat eerder tweemaal de lat was geraakt. Poortugaal-spits Niels Versteege  demonstreerde vlak voor tijd de machteloosheid van de bezoekers door een dribbel van zo’n dertig meter te ‘bekronen’ met een afzwaaier richting hoekvlag.

Constancia, gekozen tot man van de wedstrijd, vond het vooral een teamprestatie, waarin de individuele kwaliteiten boven kwamen drijven. ,,We moesten vandaag resultaat boeken en dat is goed bij ons overgekomen. Ik ben blij dat we vandaag van – met alle respect – een laagvlieger hebben gewonnen. We hadden het tot nu toe altijd lastig tegen mindere tegenstanders”, zegt hij. ,,Ik kon het vanmiddag met Akhamrane uitstekend vinden, onze combinaties liepen prima. De tegenstander was vanmiddag niet al te best, maar dat kwam vooral omdat wij zo goed speelden .Volgende week tegen Alphense Boys kunnen we echt laten zien waar we staan.”

Trainer Paul van der Zwaan was uiterst tevreden over deze pot. ,,We hebben tactisch zeer goed gespeeld. De linies bleven dicht bij elkaar en sneden met onze snelle mensen  gemakkelijk door hun verdediging. Vooral op de vele positiewisselingen had de verdediging geen vat. De ploeg heeft keihard gewerkt en dan zijn we gewoon goed. De komende weken mogen we laten zien dat we ook opgewassen zijn tegen ploegen als Alphense Boys en VELO.

Note redactie: op de foto (met dank aan Jack Wolters Sportfotografie) vieren Tahir Akhamrane en Bart van der Weijden een feestje na alweer een Leids doelpunt.

UVS, waar A-junior Kevin van der Zwet zijn debuut maakte in de hoofdmacht als invaller, schoof door puntenverlies van VELO op in het klassement en de achterstand naar het Noordwijkse SJC (derde, red.) dat verloor bij Kocatepe  is nu nog slechts drie punten.

Opstelling UVS: Van den Burg, Berdai, B.J. Neuteboom, J.Neuteboom, Van Vliet, Van der Weijden, Sebrechts, Mink, Akhamrane, Constancia, Parami.