HomeZaterdagDerde klasseEffectiever DoCoS verslaat Zwammerdam

Effectiever DoCoS verslaat Zwammerdam

-

Kevin Bergshoeff moet een list verzinnen om er langs te gaan..

Derde klasse A (zaterdag)-Afgelopen zaterdag stond de laatste speelronde voor de winterstop op het programma voor gastheer DoCoS en bezoekers vvZwammerdam. Beide ploegen ontliepen elkaar nauwelijks op de ranglijst (twee punten in het voordeel van DoCoS) na twaalf speeldagen.

Voorafgaand aan de wedstrijd had DoCoS-trainer Nico van der Salm een hoop puzzelwerk te verrichten. Maar liefst vijf basisspelers ontbraken bij de thuisploeg als gevolg van blessures en schorsingen. Een getransformeerde rood-witte formatie verscheen hierdoor aan de aftrap. Een boeiend gevecht tussen de twee jonge teams werd in Leids voordeel beslecht.Het werd 3-0.

Het eerste deel van de wedstrijd was volledig open. Aanvallen golfden op en neer maar tot grote kansen leidde dit niet. Hier en daar wat afstandsschoten die over of naast gingen voor beide ploegen. Naarmate de eerste helft vorderde kreeg Zwammerdam een licht overwicht. Met name Kevin Bergshoeff en Yassin El Mariami stichtten een hoop gevaar in de DoCoS-defensie. In de tegenstoot daarentegen waren Christiaan van Empel, Erik van der Pot en Wim de Bolster een aantal keer gevaarlijk.

Mitchel van Abswoude heerst en hield voor de eerste keer de nul voor DoCoS

Na een goed half uur kwamen de Morschbewoners toch op voorsprong. Verdediger Danny Sjaardema stuurde met een fraaie pass Van Empel weg. In het zestienmetergebied kapte hij koelbloedig een Zwammerdamse verdediger uit en schoot beheerst in de korte hoek. Getergd door de achterstand ging Damme direct op zoek naar de gelijkmaker. El Mariami, Reijer Peters en Bergshoeff kregen nog een handvol kansen. Gelukkig voor de Leidenaren beschikt DoCoS over een betrouwbare sluitpost in Mitchel van Abswoude. Kort voor rust werden de bezoekers nog opgeschrikt door een prachtig uithaal van Erik van der Pot vanaf eigen helft. De bal kon ternauwernood verwerkt worden door Zwammerdam doelman Wouter van Valen.

Kort na deze actie kwam DoCoS in de verdrukking. Damme aanvaller Mitchel Bons kreeg twee honderdprocent kansen. Eerst verslikte Van Abswoude zich met een uittrap en speelde het leder recht in de voeten van Bons. Het vervroegde kerstpresentje werd echter niet benut en de bal verdween naast het Leidse doel.

Wim de Bolster tracht Yassine El Mariami in bedwang te houden

Nog geen minuut na deze misser legde Bergshoeff de bal panklaar voor dezelfde Bons. Wederom stond het vizier van de aanvaller niet op scherp. Opgelucht kon de Leidse equipe met een nipte voorsprong de kleedkamer opzoeken voor de theepauze.

Zwammerdam kwam sterk voor de dag bij de hervatting. DoCoS werd teruggeduwd op eigen helft en met vlotte combinaties werd geprobeerd de gelegenheidsdefensie stuk te spelen. Het ontbrak aan scherpte bij de bezoekers, zo zou blijken deze middag. Tot aan het strafschopgebied waren de aanvallen goed te noemen. De gewilde eindpass kwam er maar niet. Daarbij moet ook gezegd worden dat de Leidse defensie als een huis stond. Na een goed half uur kwam de bevrijdende voorsprong voor de thuisclub. Na een uitstekende voorzet van invaller Rob van Noort rukte De Bolster op in het vijandelijke strafschopgebied en ramde de bal achter Van Valen. Het Zwammerdamse verzet was hiermee definitief gebroken. Kort voor het einde stonden Van Noort en de Bolster wederom aan de basis van het laatste doelpunt van de middag. Na een vlotte combinatie werd uitblinker Van Empel gevonden die snoeihard binnenschoot. Een uiterst effectief DoCoS speelde de wedstrijd gedecideerd uit en staat door dit resultaat nu steevast in het linkerrijtje en wel op plaats vijf.

DoCoS-aanvaller Melvin van Gent over het verloop van de wedstrijd: ,,Vorig seizoen hadden we het twee keer moeilijk tegen Zwammerdam. We wisten dus wat ons te doen stond en begonnen dan ook goed aan de wedstrijd. We kregen wat kleine kansjes maar ook zij kregen er een aantal. De eerste helft vond ik gelijkwaardig met dat verschil dat wij met een voorsprong de rust in gingen. Het had zomaar anders kunnen zijn. Die rechtsbuiten had de mogelijkheid om ons pijn te doen kort voor rust met twee megamogelijkheden.”

DoCoS heeft gescoord en de de punten blijven in Leiden achter

Van Gent vervolgt:,,Zwammerdam kwam beter uit de kleedkamer dan wij. We kwamen behoorlijk onder druk te staan. Zij hadden toen meer mogelijkheden maar een echte uitgespeelde kans kregen ze ook niet. In de tegenaanvallen waren wij een paar keer gevaarlijk. De 2-0 van Wim was bevrijdend. Dat Chris dan kort voor tijd er nog één binnenschiet was alleen maar lekker. Uiteindelijk doen Zwammerdam en DoCoS niet voor elkaar onder. De uitslag is misschien iets geflatteerd want ook zij hebben goede kansen gehad. Wij waren gewoon effectiever vandaag.”

Damme-doelman Van Valen met zijn blik op de wedstrijd: ,,Gevoelsmatig begonnen we scherp aan de wedstrijd. We stonden goed bij elkaar en hadden een aantal leuke combinaties. Volgens mij hadden ze ons vooraf goed geanalyseerd want DoCoS wist veel aanvallen makkelijk af te slaan. Ongelukkigerwijs gingen we de rust in met een achterstand. Op dat moment had een gelijke stand beter gepast bij het beeld van de wedstrijd.”

Van Valen praat door: ,,De tweede helft waren wij een groot deel sterker. We drukten de tegenstander terug op een eigen helft en kregen echt een aantal leuke kansen. Als je ze zelf niet maakt, tja dan doet de tegenstander het wel. Zo gaat dat in het voetbal. Na twee messcherpe aanvallen van hun kon ik uiteindelijk nog twee keer de bal uit net vissen. Uiteindelijk valt de score hoog uit, want zoveel verschil was er zeker niet. Helaas voor ons.”

Opstelling DoCoS: Van Abswoude,Hamelink (18.Van Meegen),Boers,Overvliet, De Bolster, Van Empel, Van Gent, Van der Pot (Schiebroek),Ravensbergen (Van Noort), Van der Linden, Sjaardema.

Opstelling Zwammerdam: Van Valen, A.Kremer (Henkes), Van Dorp,Noorlander, Van Zoest, L.Kremer, Bons(Van Riessen), Schmand, El Mariami, Peters, Bergshoeff.