dinsdag, april 23, 2024
HomeZaterdagDerde klasseLugdunum wil Koudekerk een halt toeroepen

Lugdunum wil Koudekerk een halt toeroepen

-

derby days streekKoudekerk is in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal bezig aan een ijzersterke serie. De formatie van coach Alex Redel won de laatste vijf duels en gaat aan de leiding in de strijd om de derde periodetitel. Komend weekend gaan de withemden op bezoek bij het in de gevarenzone vertoevende Lugdunum. Maken de Leidenaars een einde aan de zegereeks van de gasten? Richard van Heijningen (Koudekerk) en Peter du Prie (Lugdunum) kijken vooruit.

Als het aan Du Prie ligt komt er in de Kikkerpolder een einde aan de triomfen van Koudekerk. En dat zou Du Prie en de zijnen maar al te goed uitkomen, gezien de netelige situatie waarin zij verkeren. Het gezelschap van trainer Hennie de Klerk bezet op dit moment de elfde plek, met een voorsprong van drie punten op de nummer twaalf. Die plaats, nu ingenomen door LSVV’70, leidt aan het einde van de competitie tot promotie/degradatiewedstrijden.
,,We hebben de punten hard nodig. We hadden gehoopt afgelopen zaterdag tegen Sportief drie punten te pakken, maar gezien het wedstrijdverloop mochten we achteraf blij zijn met een gelijkspel. Drie van onze spelers kregen rood. Zelf heb ik alleen de laatste vijf minuten meegedaan. Dat was eigenlijk niet de bedoeling. Ik heb negen weken geleden tegen LSVV de binnenband van m’n knie zwaar verrekt en ik ben nog maar net op de weg terug. Omdat we nu te maken krijgen met een paar schorsingen en we door blessures en dergelijke toch al krap zaten, zal ik zaterdag wel moeten starten. Ik had het liever anders gezien. Maar eerst deze week eens volop meetrainen en de duels aangaan en dan zien of het gaat,” meent Du Prie.

voorbeschouwing derde klasse

De 29-jarige middenvelder, in het dagelijks leven sportcoördinator op het Leonardo College, gaat er vanuit dat zijn team uiterst gemotiveerd de strijd zal aangaan. ,,We hebben nog een zwaar programma voor de boeg, want we moeten nog tegen de bovenste drie. Elke kans om een punt te pakken moeten we dus grijpen. Tegen Koudekerk zullen we er dan ook 90 minuten voor moeten gaan. We hebben trouwens nog iets recht te zetten, want uit – op kunstgras – verloren we met 8-2. We hadden een volkomen off-day. De revanchegedachte zit echt al wel een tijdje in ons hoofd. Maar het zal moeilijk worden. We missen achterin sowieso twee vaste waarden en voorin ontbreekt onze topscorer Sipan Khalid. We zullen daarmee om moeten gaan. Maar Koudekerk heeft wel een sterk team. Ze scoren heel veel, al hebben ze niet echt een topscorer die er bovenuit springt. Moeilijk te bestrijden dus. Ze zijn bezig aan een goede serie en gaan voor de derde periode. Het is nu aan ons om die reeks af te breken.”

Alhoewel Koudekerk slechts drie van de elf uitwedstrijden dit seizoen wist te winnen, ziet Van Heijningen het treffen in de Kikkerpolder met vertrouwen tegemoet: ,,Het zal best lastig worden, maar het staat – organisatorisch – gewoon goed bij ons op dit moment. En we hebben dan slechts drie keer uit gewonnen, maar dat waren wel de laatste drie uitwedstrijden. Onze trainer, Alex Redel, wilde dat wij leerden vooruit te verdedigen om op die manier aanvallend voetbal te spelen. Het heeft een tijd geduurd voordat we dat goed oppakten. De linies kwamen te ver uit elkaar en in de omschakeling, als wij de bal kwijtraakten, waren we kwetsbaar. Daarnaast hadden we door blessures veel te maken met mutaties. Pas in de laatste wedstrijden hebben we met hetzelfde elftal kunnen spelen. Verder is ook de beleving aanzienlijk verbeterd. We misten regelmatig in de beginfase van een wedstrijd de scherpte en liepen dan al vlot achter de feiten aan. De bewustwording is nu anders, dat is iets van een groepsproces.”

Ook Van Heijningen, doordeweeks servicemanager bij marketingbureau Mplus, miste door een blessure een aantal wedstrijden. Zonder de geroutineerde centrale verdediger (34) verspeelde Koudekerk veel punten. ,,Ik ben veruit de oudste speler in het team – ze noemen me niet voor niets opa – en in het veld praat ik veel. Goed elkaar coachen is belangrijk. Toen ik door een gebroken middenvoetsbeentje er niet bij was, was de communicatie wellicht een probleem. Al durf ik niet te zeggen dat dat punten heeft gekost.”
Opmerkelijk is de Koudekerkse productiviteit. Het team is de meest scorende ploeg van de derde klasse A. Al 66 maal vonden de pupillen van Redel, met Mitchel Janssen als topscorer (12 treffers), het net. Ter vergelijking: koploper DWO doelpuntte 35 keer. ,,We spelen met druk naar voren en komen zo vaak dicht bij het doel van de tegenstander. En we hebben veel spelers die een goal kunnen scoren,” verklaart Van Heijningen.

Als Koudekerk erin slaagt de derde periode te winnen, krijgt de ploeg in de nacompetitie de kans om een ticket naar de tweede klasse binnen te halen. ,,Als die kans er is moet je hem zeker pakken, al denk ik eerlijk gezegd dat het nog een jaartje te vroeg is. Maar je weet nooit hoe het loopt en je leert er als team altijd van. Ik ga sowieso nog een jaartje door en ik zou het in elk geval wel erg leuk vinden.”

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read