HomeZaterdagDerde klasseSJZ gooit twee punten weg na ongekend enerverende pot (3-3)

SJZ gooit twee punten weg na ongekend enerverende pot (3-3)

-

Zonder overdrijven had de eindstand tussen SJZ en Full Speed zomaar 11-8 kunnen worden. Dat zou fijn zijn geweest voor de neutrale toeschouwer en uiteraard voor de verstokte SJZ-fan. Boeiend was het met 3-3 evenwel ook, maar SJZ schoot er vrijwel niets mee op. Ondanks alle inspanningen en kansen leverden de groenwitten andermaal twee belangrijke punten in. De nacompetitie kwam weer dichterbij en dus ook de kans dat er volgend seizoen in de vierde klasse gespeeld zal moeten worden.

Fred de Koning, op de rug gezien, zorgt voor de 1-1

Zover is het uiteraard nog niet en gezien het spel van SJZ blijft de hoop gerechtvaardigd dat er ook nog steeds een ontsnappingsroute bewandeld kan worden. Het gaatje met Verburch, de nummer dertien, bleef vier punten. Van Nispen zag de voorsprong teruglopen tot vier punten, terwijl Oliveo een marge houdt van zes punten op SJZ. Met Oliveo, Verburch en Van Nispen als tegenstanders kan het met de formatie van Ronald Rosdorff in elk geval nog alle kanten op.

De dienstdoende scheidsrechter had nog maar net gefloten voor aanvang of de eerste scoringsmogelijkheid diende zich al aan. Hans Coret had zijn ploeg een droomstart kunnen bezorgen, maar zijn inzet van een meter afstand werd op miraculeuze wijze van de doellijn afgehaald. Bij de eerste de beste uitbraak van de gasten was het prompt 0-1. Omar Ouled-Haddou, smaakmaker bij de middenmoter met nog mogelijkheden om de nacompetitie te bereiken maar dan voor een plek in de tweede klasse, knalde op de paal. De terugspringende bal kwam ongelukkig op het lichaam van doelman Patrick de Jong uit en tergend langzaam rolde het lever over de doellijn. In plaats van 1-0 was het dus 0-1 en dat was de eerste tegenvaller voor de thuisploeg.

In dezelfde minuut had de nummer zeven Ouled- Haddou voor nog meer Zoeterwoudse ellende kunnen zorgen, maar nu vloog zijn inzet naast. Nog geen minuut later kreeg Koen van der Meer een riante kans, maar hij kon de bal niet vol raken. Duidelijk was toen al dat de wedstrijd een open karakter had en een hoge uitslag leek in de maak, welke kan dan ook oprollend. De 1-1 had een minuut later op het scorebord moeten komen, maar Frank Willemse mikte onbedoeld op de paal in plaats van in het net. Het thuispubliek snapte er niets van, want het had gewoonweg al 2-1 moeten staan, maar het was toch echt 0-1.

Nauwelijks bekomen van de bal op de paal werd het dan toch 1-1. Een gapend gaat in de rechterzone van de defensie bij de Delftenaren werd benut door Van der Meer. Zijn voorzet kwam uit bij de geheel vrijstaande Fred de Koning die koelbloedig bleef en SJZ weer in evenwicht bracht.
Even volgde er een fase waarin de doelmannen met rust werden gelaten, maar na een minuut of twintig dook SJZ weer op. Na een prima aanval via Roy Versteegen, Martijn van Rijt en Coret kon Van der Meer zorgen voor een voorsprong, maar zijn inzet miste kracht. Even later bracht De Koning een bal prima in, maar er was niemand van de thuisploeg die kennelijk geloofde in een succesvolle afronding. Vier minuten daarna kwam De Koning zelf weer in kansrijke positie. Nadat de sterk keepende Marc Schouten een bal had weg gebokst, kon de rechtervleugelaanvaller een hoek uitzoeken, maar hij kon geen keuze maken en de bal verdween rijkelijk ver naast.

Een middagje spitsuur voor de doelen op Haasbroek

Al met al was SJZ dus veel gevaarlijker en bleef het gebruik maken van de linies die bij Full Speed erg ver uit elkaar lagen. Eigenlijk was er sprake van wanorde in de opstelling bij de bezoekers, maar het stond wel ‘gewoon’ 1-1.
Terwijl de voorwaartsen dus al de nodige kansen hadden gekregen, kwam de 2-1 dan toch eindelijk tot stand. De onvermoeibare en nadrukkelijk aanwezige Nick Slingerland (de linksback werd onlangs uitgeroepen tot de beste speler in ons spelersklassement van de maand maart, red.) soleerde zich door het hard en drukte met zijn chocoladebeen, in dit geval rechts, af. Heel lang leek SJZ niet de kunnen genieten van de gekoesterde voorsprong, maar Frank van der Zwet vergat de 2-2 te maken.

Even voor rust zag Van Rijt er in verdedigend opzicht niet goed uit en daarmee gaf hij Danny Hoogendoorn de kans om de gelijkmaker binnen te schieten. De nummer tien joeg de bal echter over. Toch gingen de ploegen met een gelijke stand rusten. Arbiter Mulder vond dat De Jong te veel tijd nam bij een voortzetting en dat leverde een vrije trap op voor Full Speed op korte afstand van het SJZ-doel. Nu wist Hoogendoorn wel raad met het buitenkansje. En zo kon SJZ na rust weer opnieuw beginnen met de jacht richting een voorsprong en dus (broodnodige)overwinning.

De tweede helft bood veel van hetzelfde. Met andere woorden; het bleef enerverend en het duel kon werkelijk alle kanten op. SJZ wilde zichtbaar dolgraag en de passie waarmee werd gespeeld was een lust voor het oog. Full Speed had evenwel lak aan de nood van SJZ om drie punten te gaan pakken en dus bleef het ook regelmatig alle hens aan dek voor de thuisploeg. Een bezoek aan het toilet of een besluit om een drankje te halen, werd door de toeschouwers wel uit het hoofd gezet want kansen bleven komen en dus kon er beter niets worden gemist.

Zo kon Full Speed vanaf de aftrap na een tel of acht al vrij vuren, maar gelukkig voor SJZ werd het doel te hoog gezocht. Even later kwam De Koning in scoringspositie, maar Schouten toonde zich, zoals gezegd, een betrouwbare sluitpost. De mooiste treffer van de middag, in elk geval van de thuisploeg, viel tien minuten na rust. Coret speelde Van der Meer handig vrij en dit keer was het wel raak voor de spits, die al eerder had moeten scoren. De bal, met veel gevoel geplaatst, verdween in de bovenhoek.

Ook nu liet de volgende kans niet lang op zich wachten. In een minuut tijd werd eerst weer Van der Zwet gevaarlijk en vervolgens Ouled-Haddou. Dat liet SJZ weer niet op zich zetten en aanvoerder Kevin Bos had de 4-2 op zijn schoen. Van dichtbij kon hij echter niet afdrukken. Het had wellicht de beslissing kunnen zijn en rust kunnen geven, hoewel deze wedstrijd zich niet leende voor een rustig moment. Coret kreeg ook nog een kans en Robin Staakman passeerde bijna zijn eigen doelman.
Ook daarna bleef het hachelijk voor beide doelen, maar uiteindelijk kwam er nog slechts één treffer bij. Na een foutieve inspeelpass kreeg Ouled-Haddou de gelegenheid om SJZ toch nog pijn te doen en dat deed hij met een fraaie lob.

Ook captain Kevin Bos had een doelpunt op zijn slof, maar de 4-2 bleef hier uit..

Bij SJZ leken daarna de krachten weg te vloeien. Niet verwonderlijk want de ploeg van Rosdorff had alles gegeven. In de slotfase was Full Speed nog het dichtst bij een doelpunt, maar een snoeihard schot van Van der Zwet ging naast en de maker van de 3-3 had ook nog een kans op de 3-4. Willemse had met een bekeken schot nog de zege op zijn pantoffel voor SJZ, maar de allergrootste kans kwam in blessuretijd op naam van Glen van Eden. De rechtsback maaide evenwel van een meter afstand finaal over de bal heen. Het had de knotsgekke wedstrijd op zijn kop gezet, maar zoals gezegd had SJZ de wedstrijd al veel eerder moeten beslissen. Het puntenverlies was al duur genoeg.

Het is nu de vraag of de twee over de balk gesmeten punten SJZ zullen opbreken de komende weken. Zit rechtstreekse degradatie er nog in? Worden Rosdorff en zijn volgelingen veroordeeld tot de nacompetitie of leidt een spurt alsnog tot minimaal weer een jaar derde klasse? Deze vragen zullen nog moeten worden beantwoord. Wel kreeg de vraag of SJZ er alles aan had gedaan om Full Speed te kloppen een overduidelijk antwoord: ja.

,,Ik kan het team ook niets verwijten. Ze hebben gevochten van de eerste tot de laatste minuut. Vreselijk jammer dat we niet wat meer kansen hebben afgemaakt”, sprak Rosdorff met een gelaat waar het ongeloof afspatte. Verdediger en uitblinker Slingerland: ,,En als je dan erbij optelt dat we een paar goals weggeven is dit alles bij elkaar opgeteld een grote domper voor ons. Dit is bijna niet te geloven.”

Opstelling SJZ: De Jong, Hulsbos, Versteegen, De Goede, Slingerland, Bos, De Koning, Van Rijt, Coret, Van der Meer (79. Hoogbruin), Willemse.