vrijdag, april 19, 2024
HomeZaterdagDerde klasseVoorbeschouwing, derde klasse, op naar speeldag 23

Voorbeschouwing, derde klasse, op naar speeldag 23

-

voorbeschouwing derde klasseMet nog vier wedstrijden in het vooruitzicht staat er voor het gros van de clubs nog het nodige op het spel. Feitelijk bezien is enkel DoCoS klaar met de competitie, maar dat is eerder geruststellend dan tegenvallend. Een wekelijks rondje langs de velden waarin gesproken wordt over de uiteenlopende belangen.

Zaterdag

3A:

Doordat DWO zaterdag jongstleden getrakteerd werd op een pak slaag uit bij Roodenburg (5-1), kroonde Kagia zich tot spekkoper. De formatie won het lastige uitduel bij Semper Altius (3-5) en nam het stokje over van DWO (dat wel één duel minder gespeeld heeft) als lijstaanvoerder. Een gedeelde koppositie weliswaar, want ook SEV verzamelde tot op heden 45 punten.  Opwindende tijden dus in Lisserbroek, waar komende zaterdag Lugdunum op bezoek komt. De Leidenaren deden afgelopen weekend uitstekende zaken door Koudekerk te kloppen (4-2). Veilig is de formatie van Hennie de Klerk daarmee echter nog niet. De voorsprong op LSVV ’70, dat in de degradatiezone verkeert, bedraagt zes punten, met één wedstrijd minder gespeeld. Uiteenlopende belangen ontmoeten elkaar dus zaterdag bij Kagia.

Stiekem zal er hier en daar nog wel wat hoop worden gekoesterd op het kampioenschap bij Roodenburg, maar realistisch is het niet. De Leidenaren mogen echter trots zijn op de prestaties die het hier en daar levert. Koploper DWO werd, zoals gezegd, vernederd op Sportpark Noord (5-1), terwijl een speelronde eerder titelpretendent SEV nog eveneens eenvoudig aan de zegekar werd gebonden (1-4). Ook BSC ’68 moest er eerder aan geloven op het thuisfront van Roodenburg (3-0). Komende zaterdag reist Roodenburg af naar Benthuizen, waar de nummer 10 van de ranglijst zich heeft gehuisvest na eveneens een alleraardigste serie.

Het duel tussen Oegstgeest en Koudekerk halverwege november mondde uit in een eclatante zege voor de Oegstgeestenaren. Komende zaterdag staan de twee middenmoters opnieuw tegenover elkaar. De wereld van beide teams zien er tegenwoordig heel anders uit dan vijf maanden geleden. Terwijl Oegstgeest indertijd nog meedraaide om de bovenste plekken, vindt de ploeg van Rob van den Wijngaard zich heden ten dage terug als koploper van het rechterrijtje. De bovenste plekken zijn nog niet uit beeld verdwenen, mits een flinke eindsprint wordt ingezet tijdens de laatste vijf krachtmetingen. Te beginnen met het uitduel tegen Koudekerk, dat na een imposante winstreeks afgelopen zaterdag onderuit ging bij Lugdunum (4-2). Desondanks is Koudekerk nog altijd de trotse koploper van de derde periode. Om de achtervolgers op afstand te houden zal Koudekerk uit een ander vaatje moeten tappen dan het deed in de voorgaande ontmoeting.

DoCoS dan. Joop Lankhaar en zijn pupillen zullen met genoegen terugkijken op het voorgaande treffen met de tegenstander van komende zaterdag. Destijds verpulverden de Leidenaren in Noorden het laag geklasseerde Sportief. Uiteindelijk stond de korfbaluitslag van 2-9 op het scorebord. De laatste weken lijkt Sportief echter meer en meer haar draai te vinden in de 3e klasse A. De resultaten zijn nog niet groots, maar Sportief lijkt niet meer de makkelijk te kloppen ploeg te zijn van vier maanden geleden. DoCoS lijkt rechtstreeks af te stevenen op de negende plaats als promovendus in de derde klasse.

LSVV ’70 moet vrezen voor de nacompetitie of wellicht nog erger. Oefenmeester van de Leidse studenten, Wim Mugge, beschikt over een krappe selectie. Afgelopen zaterdag verloor LSVV redelijk kansloos op Sportpark de Voscuyl bij Oegstgeest (4-1). De Leidse studenten traden aan met een deels vreemdelingenlegioen, wat zijn uitwerking kende op de prestaties in het veld. Voor Mugge is het elke keer puzzelen, gezien de omvangrijke absentielijst van de Leidenaren. Ondanks de nodige kopzorgen die het kent, kan LSVV in ieder geval hoop putten uit de uitwedstrijd bij Zwammerdam, toen boekte het namelijk één van haar spaarzame zeges dit seizoen (1-2).

Zondag

3A:

Meerburg wierp afgelopen zondag in Pijnacker definitief de handdoek in de ring voor wat betreft de titel. Het team van Nico van der Salm verloor nipt bij Oliveo (2-1), en is daardoor geen ploeg meer om rekening mee te houden als het gaat om de denkbeeldige schaal. Komende zondag komt laagvlieger Verburch op bezoek in Zoeterwoude-Rijndijk. De bezoekers uit het pittoreske Poeldijk vechten voor haar laatste kansen op lijfsbehoud en lijkt daarmee een lastige kluif te gaan hebben aan Meerburg. Het voorgaande treffen eindigde immers in een simpele overwinning voor de zwartwitten (0-4). Meerburg heeft nog wel zicht op de nacompetitie, maar gezien de wisselvalligheid van de laatste reeks wedstrijden valt nog te bezien of er een toetje in zit voor de Rijndijkers.

Ook dorpsgenoot SJZ maakt haar borst nat voor een wedstrijd op eigen terrein. De geduchte tegenstander heet Full Speed uit Delft. Net als Meerburg gokt op ‘volle snelheid’ nog op een verlenging van het seizoen.  Twee zondagen geleden gingen de Delftenaren nog de boot in op het zwart-witte gedeelte van Zoeterwoude (2-1). Het groene gedeelte heeft de punten keihard nodig. De ploeg van Ronald Rosdorff staat zespunten achter op Oliveo, dat daarmee voorlopig veilig is, terwijl Verburch, nummer één-na-laatst op vier punten volgt. SJZ is dus gebaat bij een overwinning van haar eeuwige rivaal Meerburg. Veel beroerder dan het afgelopen weekend kan het voor SJZ nauwelijks verlopen. SJZ verloor met een nasmaak van koploper FC Lisse, terwijl alle concurrenten punten mochten bijschrijven.

 

Hans Stehouwer
Hans Stehouwer
Verslaggever sinds 2014. Ook elders journalistiek actief. Voorbeschouwingen en Facebook, laat Hans maar schuiven, Hans@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read