vrijdag, maart 29, 2024
HomeZaterdagDerde klasseVoorbeschouwing, derde klasse, op naar speeldag 24

Voorbeschouwing, derde klasse, op naar speeldag 24

-

voorbeschouwing derde klasseEn weer komen we dichterbij de ontknoping. Kagia, Roodenburg, Oegstgeest, Koudekerk, Lugdunum en LSVV’70 spelen zonder uitzondering nog ergens om. DoCoS niet meer, maar die ploeg kan bijvoorbeeld Kagia nog van dienst zijn. Een dag later, in dit geval twee vanwege het Paasweekeinde, komen onder meer SJZ en Meerburg in actie en ook deze teams spelen niet voor de viool van de kat, om het eens plastisch uit te drukken. Een rondje langs de velden…

Zaterdag

Kagia gelooft nog steeds in de titelkansen en waarom ook niet? De Lisserbroekers wonnen j.l. zaterdag van Lugdunum, al kostte dat de nodige moeite. De winnende treffer viel werkelijk op het allerlaatste moment. Ook de concurrentie won. DWO had geen moeite met het bijna gedegradeerde Oosterheem, terwijl SEV met minimale cijfers won van Semper Altius. Sport en Vriendschap gaat Kagia voor op doelsaldo, maar DWO staat er in principe nog beter voor. De Zoetermeerders spelen twee keer dit weekend, waardoor het programma eindelijk wordt recht getrokken bovenin. Terug naar Kagia. De mannen van Jerry Ubink gaan het opnemen tegen Koudekerk, dat dure punten morste tegen Oegstgeest en van de koppositie werd verdrongen in de strijd om de derde periode. Er is enige vrees aan de Gruttolan dat Koudekerk nog niet voldoende macht en voetbalgogme heeft om een sterke finale af te werken tegen de toppers van de derde klasse en zodoende alsnog serieus mee te kunnen doen om de felbegeerde periodetitel. Op eigen grond was Kagia eerder in het seizoen met 3-0 te sterk.

Roodenburg leek bezig aan een min of meer verloren seizoen, maar de vlag hangt er ondertussen heel anders bij in Leiden- Noord. Patrick Heijmans geloofde al langere tijd in een hoge positie, maar werd te vaak teleurgesteld door zijn volgelingen. Ondertussen gaat het er anders aan toe bij de roemrijke club. Roodenburg klopte de top drie alsof het niets was en liet ook BSC’68 kansloos in de voorbije speelronde. Mede door deze resultaten gloort er hoop op een periodetitel. Enkel Kagia scoorde tot nu toe nipt beter in de derde periode, maar die ploeg zou die prijs eventueel mogen pakken zolang Roodenburg ook maar blijft winnen. Dan komt het sowieso goed voor de blauw-zwarten. Zaterdag staat de Leidse derby tegen DoCoS op het menu, een tegenstander waar nog een rekening te vereffenen valt. DoCoS kleineerde de stadsgenoot namelijk in de eerste confrontatie. Met 5-1 beleefde DoCoS een heerlijke middag. De ploeg uit het Morskwartier speelt niet meer om de prijzen, maar kan dus een rol van betekenis spelen in het slot van de competitie. Dat geldt ook voor de wedstrijd van maandag. Dan haalt DoCoS in tegen DWO. In de heenwedstrijd werd het 3-0 voor Door Wilskracht Ontstaan. Kagia zal over de schouder meekijken.

Oegstgeest zat lange tijd in hetzelfde schuitje als Roodenburg. De ene week zat er muziek in het elftal van Rob van den Wijngaard en een week later liepen de geelroden juist weer achter de fanfare aan. In de laatste weken is Oegstgeest zich aan het herstellen en is de jacht geopend op de vierde plek. Voorlopig is het wel een kwestie van in de wachtkamer zitten voor de Voscuyl-bewoners, maar verlenging van het seizoen is niet ondenkbaar. In dat opzicht was de zege op Koudekerk weer een stapje in de juiste richting. Zwammerdam zou het volgende slachtoffer moeten worden, maar die ploeg heeft maar twee punten minder. Dinsdag komt Oegstgeest nog een keer in de ring overigens. Er wordt dan ingehaald tegen Lugdunum.

Voordat Lugdunum die belangrijke wedstrijd tegen Oegstgeest speelt, komen de kikkers eerst in actie op eigen veld tegen SEV. Al met al een zwaar programma voor de ploeg van Hennie de Klerk, temeer omdat net Koudekerk en Kagia achter de rug zijn. Lugdunum verraste Koudekerk en leek ook bij Kagia in voor een stuntje, maar de 1-1 kon net niet over de streep worden getrokken. De Leidenaren zijn nog steeds niet veilig en krijgen komende donderdag te verstaan of de KNVB nog een straf in petto heeft n.a.v. het afgelasten van de tweestrijd met Oegstgeest in maart. Dit riep nogal wat vragen op. De Kikkerpolderploeg kan dus nog wel punten gebruiken en krijgt dus in drie dagen de kans om van de 22 (of minder) punten af te komen. In Leidschendam trok SEV nipt aan het langste eind: 2-1.

Weet Lugdunum zich veilig te spelen of wordt de nood hoger en hoger?
Weet Lugdunum zich veilig te spelen of wordt de nood hoger en hoger?

Lugdunum wordt het meest belaagd door LSVV’70, uitgerekend de club waaraan huisvesting wordt geboden. De studentenploeg liep drie punten in door Zwammerdam met 2-1 te kloppen. Dat ging alles behalve zonder slag of stoot, maar de formatie van Wim Mugge heeft hierdoor de inhaalrace ten opzichte van Lugdunum nog niet gestaakt. Het heeft er in elk geval alle schijn van dat de twee Leidse clubs gaan uitmaken wie zich zal moeten handhaven via de nacompetitie dan wel op vakantie kan gaan. Het verhaal zou evenwel beroerder kunnen aflopen voor LSVV wanneer er zaterdag wordt verloren van Sportief. Dan komt de nummer dertien namelijk weer dichterbij en wordt het zelfs billenknijpen om niet onder de streep te geraken. Helemaal gerust zal de Leidse ploeg niet zijn, want de ploeg uit Noorden was eerder met 3-4 te sterk.

Zondag

Meerburg bewees zichzelf geen dienst in de voorbije speelronde door niet verder te komen dan 2-2 tegen Verburch, dat een voorname kandidaat is om te degraderen. Overigens verdwijnt Verburch zelfs helemaal op de zondag. Dat nam niet weg dat Meerburg de grootste moeite had om een 0-2 achterstand weg te poetsen. Dit lukte uiteindelijk deels in de blessuretijd van de eerste en tweede helft. Door het resultaat liep DOSR weer wat verder weg, terwijl Den Hoorn en MMO ook nog boven de Rijndijkers gepositioneerd staan. FC Lisse was al lang en breed uit zicht en zal komend weekend de titel pakken, zo mag je aannemen. De nacompetitie lonkt nog wel, maar Meerburg zal dan in elk geval weer eens drie punten moeten halen om zodoende in de buurt te komen dan wel in te halen. Van Nispen is de tegenstander en die ploeg verkeert nog in de gevarenzone. Meerburg won thuis met 2-1 van de ploeg uit De Zilk. Opvallend is nog dat Meerburg het doel in uitwedstrijden beter weet te vinden.

Gelooft Meerburg nog in de nacompetitie of is de lucht eruit?
Gelooft Meerburg nog in de nacompetitie of is de lucht eruit?

SJZ kwam sterk voor de dag tegen Full Speed en bleek in staat om een reeks kansen te creëren. Dit leverde drie treffers op, maar dat bleek niet genoeg voor de winst. De Delftenaren kregen namelijk ook aardig wat kansen en kozen er drie uit om de Zoeterwoudenaren pijn te doen met een gelijkspel. Een overwinning had SJZ net even meer kans gegeven om zich richting veiligheid te spelen, maar dat wordt nu toch een helse klus. Toch wanen de groenwitten zich nog niet kansloos om de nacompetitie te ontlopen, niet in de laatste plaats omdat er nog gespeeld gaat worden tegen rechtstreekse concurrenten. In dat drieluik opent SJZ komende maandag met een uitwedstrijd bij Oliveo. Die ploeg heeft vooralsnog zes punten meer. In één van de zes gewonnen thuiswedstrijden was SJZ eerder met 2-1 de baas over de komende tegenstander. Nu wordt het de hoogste tijd dat SJZ eens een uitwedstrijd gaat winnen. In competitieverband lukte dat dit seizoen nog niet. De laatste zege dateert van 14 april 2013, toen Stompwijk’92 met 1-3 werd verslagen. Ruim een jaar geleden dus. De hoogste tijd om deze pijnlijke cijfers te doorbreken. In dubbel opzicht.

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read