vrijdag, april 26, 2024
HomeZaterdagDerde klasseVoorbeschouwing, derde klasse, op naar speeldag 25

Voorbeschouwing, derde klasse, op naar speeldag 25

-

voorbeschouwing derde klasseDrie van de vier Leidse clubs op zaterdag zijn nog volop bezig voor een gesteld doel. Onderling kunnen zij elkaar onbedoeld helpen of juist een doorn in het oog zijn in de twee laatste speelronden. Kagia ligt daarnaast op titelkoers en heeft die prijs volledig in eigen hand. Op zondag is het alle hens aan dek voor SJZ om zich te handhaven. Meerburg wordt dit keer separaat meegenomen in een voorbeschouwing op het duel met Den Hoorn. Een rondje langs de velden met alle wetenswaardigheden.

Zaterdag

Kagia gaat zaterdag op bezoek bij het uitgespeelde Oegstgeest. De Lisserbroekers leiden samen met SEV de dans en dat is uitgerekend de tegenstander op de slotdag, wanneer de ploeg van Jerry Ubink gastheer is van de Leidschendammers. Het mag dus duidelijk zijn dat Kagia zich geen misstap mag veroorloven, ook al omdat DWO zich nog op het vinkentouw bevindt. De Kagianen hebben zich overigens al wel verzekerd van de nacompetitie met minimaal de derde plaats. Leuk en aardig, maar alle pijlen staan voor de oranjehemden gericht op een directe terugkomst in de tweede klasse. Saillant gegeven is dat Ubink volgend seizoen de trainer zal zijn op de Voscuyl. Zo was de oefenmeester aanwezig bij het inhaalduel tussen Oegstgeest en Lugdunum. Hij zal niet vrolijk zijn geworden van wat hij zag van de ploeg van nu nog Rob van den Wijngaard. Onsamenhangend, uitgeblust en zonder vertrouwen ging Oegstgeest ten onder tegen de Leidenaren. Nu is de vraag of Oegstgeest zich alsnog wil oprichten om nog een zo hoog mogelijke positie in te kunnen gaan nemen via de laatste wedstrijden. En daarmee dus de kansen te doen laten slinken voor de aankomende trainer om de titel te pakken. Of kan Kagia een eenvoudige zege ophalen en nog meer vertrouwen tanken richting SEV?

De laatste Leidse derby van het seizoen herbergt tegenstrijdige uitgangspunten. LSVV’70 vecht en wil bovenkomen of wel lees elfde worden. Dan kan de ploeg van Wim Mugge vroegtijdig naar de camping. Roodenburg echter is vrijwel zeker vierde in de eindrangschikking en hijgt Kagia in de nek in de derde periode. Bovenal draait de equipe van Patrick Heijmans en Henk Buyn op volle toeren, juist nu er nog wat te halen valt. De nacompetitie lonkt dus voor de formatie uit Leiden-Noord en dus telt enkel de zege. Mocht Roodenburg winnen dan speelt het daarmee tevens Lugdunum in de kaart dat de elfde plaats koestert. LSVV’70 is op gelijke hoogte gekomen met huismeester Lugdunum doordat de KNVB drie punten afhaalde van het totaal van de ploeg van Hennie de Klerk. Lugdunum won het eerder afgelaste duel dus van Oegstgeest en daardoor staan beide formaties uit de Kikkerpolder nu op 22 punten. Er is geen enkele andere mogelijkheid meer dan dat één ploeg zich definitief ontdoet van verplichtingen na zesentwintig wedstrijden en dat de andere ploeg zich zal moeten handhaven via de nastoot. In de eerste confrontatie tussen de beide Leidse ploegen had Roodenburg weinig moeite met LSVV’70 (5-2). Door schorsingen zijn de blauw-zwarten wel gemankeerd tegen de studentenploeg.

Zoals gezegd is Lugdunum de sta-in-de-weg voor LSVV’70. Hennie de Klerk en zijn mannen wonnen vorige week dinsdag afgetekend van Oegstgeest in het nog openstaande inhaalduel en daardoor ziet de wereld van de groen-witten er weer anders uit. Toch is handhaving nog allerminst zeker. Zo is DWO komende zaterdag de tegenstander en die ploeg kan nog steeds op gaan voor de titel, zeker met het oog op de slotdag wanneer Kagia en SEV elkaar treffen. DWO wil daarnaast nog een appeltje schillen met de komende tegenstrever, want in Leiden kwam het verschil op de ranglijst niet tot uitdrukking met en doelpuntloos gelijkspel. DWO komt zwaar gehavend aan de start na de veelvoud aan uitsluitingen tegen DoCoS op Tweede Paasdag. Bij Lugdunum zijn juist de meeste basisspelers weer aan boord. Een spannend middagje in Zoetermeer lijkt aanstaande.

Voor Koudekerk valt er niets meer te halen, maar toch zal met name Kagia hopen op eergevoel bij de ploeg van Alex Redel. De withemden gaan namelijk op bezoek bij SEV en dus kunnen de Lisserbroekers worden geholpen doordat Koudekerk  Sport en Vriendschap punten afhandig te maken. Voor de Koudekerkers werd het de laatste weken net even teveel en zo werden de kansen op de derde periodetitel verspeeld. Aan de Gruttolaan kwam er eerder met 1-1 geen winnaar.

DoCoS speelt ook niet meer om een prijs, maar gezien de recente knappe zege op DWO (3-1) ziet het er naar uit dat de ploeg van Joop Lankhaar nog wat plaatsen winst wil boeken. Nu is de negende plek in handen, maar als alles mee zou zitten is plaats vijf of zes nog haalbaar. Plek 9,8 of 7 zou echter ook al een uitstekende positie zijn voor de jonge formatie uit het Morskwartier, dat lange tijd onderin de derde klasse bivakkeerde. De komende tegenstander is in Leiden Oosterheem, dat eerder al met 0-5 klop kreeg. De Zoetermeerders zijn volgend seizoen terug te vinden in de vierde klasse. Ook Sportief is al gezien voor de moeite.

Zondag

SJZ gaf in de laatste wedstrijd niet thuis bij Oliveo en dat kwam de ploeg van Ronald Rosdorff duur te staan. Niet enkel werd er met 5-0 verloren, maar daarmee verdwenen Onze Leus Is Vooruit En Overwinnen en SEP definitief uit beeld. SJZ kan nu enkel Van Nispen nog bij de kladden pakken, maar moet tevens waken op het dichterbij komen van Verburch. Dat is uitgerekend de komende tegenstander. Verburch, dat verdwijnt uit het zondagvoetbal, staat op vier punten van de Zoeterwoudenaren. Nog even voor alle duidelijkheid: de nummers 12 van de 3e klasse zijn herkansers en spelen met de periodekampioenen van de 4e klasse om 4 plaatsen in de 3e klasse. De nummers 13 en 14 degraderen rechtstreeks naar de 4e klasse. SJZ staat nu twaalfde en Verburch is de nummer dertien. In Poeldijk kwam SJZ allerminst goed voor de dag en droop af met een 3-0 nederlaag. Maar dat verhaal is bekend: SJZ moet het dit seizoen sowieso niet hebben van uitwedstrijden. Dat zal moeten veranderen om alsnog in veiligheid te komen voor SJZ, want op de laatste dag wacht Van Nispen uit. Een overwinning zondag is in eerste instantie broodnodig, maar dan nog is het zaak dat MMO, dat nog strijdt om een plek in de nacompetitie maar dan om de weg omhoog te vinden, zondag wint van Van Nispen.

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read