zaterdag, april 27, 2024
HomeZaterdagDerde klasseVoorbeschouwing tweede-en derde klasse (13-14 december)

Voorbeschouwing tweede-en derde klasse (13-14 december)

-

De laatste loodjes voor het gros van de ploegen. De laatste drie te verdienen punten in 2014. Stijgen of juist nog even zakken voor de feestdagen. Wie, wat en waar in de tweede en derde klasse. Een laatste blik in de glazen bol voor dit jaar.

Zaterdag

2C:

Ook na het 2-2 gelijkspel tegen Lyra is RCL nog altijd de lijstaanvoerder van 2C. Desondanks waren Ben Kottenhagen en zijn pupillen zelfkritisch. Het gevoel dat de voorsprong op de concurrentie bovenin vergroot had kunnen worden hield de overhand. Te meer door het feit dat een 2-0 voorsprong werd verkwanseld. Komende zaterdag staat RCL tegenover een op het oog geschikte tegenstander om aan het zelfvertrouwen te werken. Op de Bloemerd komt laagvlieger Die Haghe op bezoek tijdens de laatste wedstrijd voor de winterstop. De Hagenaars sleepten tot noch toe pas negen punten in de wacht en zijn daardoor een gewilde prooi voor RCL om zich te kronen tot winterkampioen. Die Haghe won nog geen uitduel en kwam ook al vier keer niet tot scoren op vreemde bodem.

3A:

UVS prijsde zichzelf afgelopen weekend als gelukkige winnaar in de fraaie stadsderby tegen DoCoS. Daardoor behouden de blauwwitten de aansluiting met de kopgroep, die het samen vormt met de in punten gelijkstaande achtervolgers Koudekerk en SEV op nummer één Floreant. De Boskopers lijken hard op weg naar het winterkampioenschap, al zou Koudekerk theoretisch gezien nog roet in het eten van de siertelers strooien. Om met een lekker gevoel het winterreces in te gaan, dient UVS zaterdag af te rekenen met buurman LSVV ’70. Wéér een Leidse derby dus voor de mannen van Hans van Leeuwen. Voor de authentieke studentenclub betekent het een pittige kluif om zich in vast te bijten aan het einde van een weinig succesvolle eerste seizoenshelft. Met slechts drie punten is de oogst tot op heden uiterst mager voor LSVV. Afgelopen zaterdag bezweek de ploeg op eigen terrein in allerijl met 2-3 voor BSC.

Aan de onderkant van het linkerrijtje tekent zich zaterdag een strijd af tussen DoCoS en Zwammerdam. Op Sportpark Morskwartier verdedigt DoCoS een voorsprong van twee punten op Damme. Terwijl DoCoS ongelukkig onderuit ging bij UVS, mede door een onterecht afgekeurde goal op appèl van de assistent-scheidsrechter, verloor Zwammerdam voor de tweede opeenvolgende wedstrijd op rij. Op eigen bodem was de ploeg van Rob de Lange net niet in staat om koploper Floreant pijn te doen; 2-3. Niet alleen qua punten, maar ook wat betreft doelpunten ontlopen de ploegen elkaar uiterst weinig. Scoren deden de teams even vaak (26 keer), alleen capituleerde Mitchell van Abswoude namens DoCoS één keer vaker (23 keer) dan zijn collega onder de lat bij Zwammerdam. Een interessante confrontatie dus op voorhand zaterdagmiddag om half drie in de Leidse Mors.

Toen Jerry Ubink afgelopen zomer de bank van Kagia verruilde voor die van Oegstgeest, deed dat de nodige wenkbrauwen fronzen. Wellicht dat de geboren Leidenaar zichzelf ook steeds vaker begint af te vragen waar hij in verzeild is geraakt. Terwijl Kagia na een onwennige seizoenstart stilaan is opgeklommen naar de middenmoot, bungelt de oefenmeester met Oegstgeest in de onderste regionen van de competitie. Het is onrustig op de Voscuyl. De Ubink-methode lijkt maar niet aan te slaan op de talentvolle, maar grillige spelersgroep van de geelroden. Weinig spelers houden hun hoofd boven water. Tot overmaat van ramp boekte degradatiekandidaat Gouda afgelopen zaterdag op de Voscuyl haar eerste overwinning van het seizoen. Met negen punten uit twaalf wedstrijden is een zege meer dan welkom voor Ubink op bezoek bij zijn oude werkgever.

Oegstgeest ging al voor de zevende keer onderuit dit seizoen..
Oegstgeest ging al voor de zevende keer onderuit dit seizoen..

Ook Roodenburg verkeert in zwaar weer. Afgelopen zaterdag maakte SEV de Leidenaren op Sportpark Noord een kopje kleiner; 1-4. Om zich vlak voor de winterstop enigszins lucht te verschaffen, dient de ploeg een resultaat neer te zetten als het komende zaterdag op bezoek gaat bij BSC ’68. De gastheren uit Benthuizen staan op veertien punten uit twaalf wedstrijden en is in dat licht gezien een tegenstander die perspectief biedt voor de ploeg van Patrick Heijmans en Henk Bruyn. Na de clash met BSC wacht Roodenburg als enige ploeg nóg een duel voorafgaand aan de winterstop. Volgende week zaterdag staat namelijk het inhaalduel met Koudekerk op het programma.

Zondag

3A:

Meerburg kent geen slecht seizoen, maar dat het een kwetsbare ploeg blijft, bleek ook afgelopen zondag weer. In gevoelsmatig een van de twee belangrijkste wedstrijden van het seizoen delfde de ploeg van Ron de Roode afgelopen zondag het onderspit tegen buurman SJZ (4-2). Om met een positieve balans de winterstop in te gaan dienen de Zoeterwoudenaren minimaal een punt binnen te harken uit de confrontatie in eigen huis met Voorschoten ’97. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de bezoekers. Al zal Mo Bougrine allang blij zijn dat zijn ploeg zich heeft terug geknokt na een matige start van het seizoen. Na een knotsgekke wedstrijd waarin Voorschoten uiteindelijk met 5-7 boog voor Teylingen en daarmee alweer de vijfde nederlaag van het seizoen slikte, richtten de groengelen zich op en wist het de laatste drie duels als winnaar van het veld te stappen. Bij een eventuele zege op Meerburg zou Voorschoten een fraaie slag slaan en mogelijk opklimmen naar de vierde plek in het klassement. Bovenal zou Voorschoten zich met een zege mogen rekenen tot een belangrijke gegadigde in de strijd om de tweede periodetitel.

GOL Sport lijkt de wisselvalligheid maar niet van zich af te kunnen schudden. Na een fraaie zege op hoogvlieger Teylingen (4-1) verloor de Leidse ploeg een week later kansloos bij Voorschoten; 3-1. Komende zondag staat een ontmoeting met ASC op het programma voor GOL. Daarmee lijkt de weegschaal zo vlak voor de winterstop in evenwicht te komen. In ASC treft GOL één der zwakste broeders van de competitie en kan de zesde overwinning van het seizoen worden behaald. Al met al maakt GOL zich op voor een prima tussenbalans na een via nacompetitie afgedwongen promotie, zeker als het de mannen van Taoufik Maatoug lukt komend weekend ASC te kloppen. De Oegstgeestenaren kregen het voorbije weekend een forse draai om de oren bij Teylingen (9-1).

Tot slot SJZ, dat afgelopen zondag vertrouwen tankte dankzij een 4-2 overwinning op eeuwige rivaal Meerburg. Ook UDO, dat komende zondag SJZ ontvangt, kende afgelopen weekend een opsteker van jewelste. Aan de hand van smaakmaker Ian van der Wilden, die drie treffers voor zijn rekening nam, dompelde UDO hekkensluiter Kickers ’69 in rouw: 6-0. UDO-SJZ is een strijd tussen twee jonge teams die maar al te graag naar boven willen kijken. Rob van den Wijngaard kan zijn borst natmaken voor het weerzien met één van zijn voormalige pupillen bij Oegstgeest, Joost den Hollander. Na rugklachten is de centrale verdediger terug in het elftal van de Oegstgeestenaren en dat lijkt de ploeg ironisch genoeg meer ruggengraat te bieden. Wie zondag aan het eind van de rit de volle buit in handen heeft zal aanhaken bij de middenmoot, terwijl een eventuele verliezer met een kater de winterstop tegemoet treedt.

Hans Stehouwer
Hans Stehouwer
Verslaggever sinds 2014. Ook elders journalistiek actief. Voorbeschouwingen en Facebook, laat Hans maar schuiven, Hans@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read