HomeZaterdagVierde klasseLeidsche Boys (za) heeft het heft niet meer in eigen handen

Leidsche Boys (za) heeft het heft niet meer in eigen handen

-

derby days stadHet heft moest in eigen handen genomen worden. Dat waren de sleutelwoorden waar Leidsche Boys zich aan vast kon klampen in de derby tegen VV Leiden. Sleutelwoorden in de sleutelstad. Treffender kon het niet. Helaas voor de Boys verliep het allemaal anders,want het vrijuit spelende Leiden trok in de slotfase aan het langste eind (1-2) .

Aan Houssin Bezzai, aanvoerder van Leidsche Boys, zal het niet gelegen hebben. De 35-jarige middenvelder dartelde als een jong veulen over het veld en was overal te vinden. Van linksachter naar rechtsvoor, een pass met binnenkant of buitenkantvoet, het was hem om het even. Functioneel en mooi werden vaak gecombineerd. Bij bijna iedere aanval van Leidsche Boys was Bezzai betrokken.

Bezzai resultaat
Bezzai op archieffoto in het tenue van Ter Leede

De middenvelder was zelf ook nog twee keer dichtbij een doelpunt in de eerste helft. Na iets meer dan een kwartier belandde zijn lob op de lat. Tien minuten voor het rustsignaal nam Bezzai een vrije trap aan de rand van het zestienmetergebied. De bal krulde mooi over het Leidse muurtje heen, maar keeper Arwin Akse liet zich niet verschalken en hield door middel van een mooie zweefduik zijn doel schoon.

Maar het was niet alleen Leidsche Boys dat de klok sloeg in de eerste helft. Ook Leiden liet van zich horen. De beste kansen waren zelfs voor de bezoekers in de eerste 45 minuten. De grootste was voor Erik Bakker. De rechtsbuiten kwam rond de penaltystip oog in oog met de sluitpost van Leidsche Boys, Kevin Wassenaar, te staan maar Bakker schoot te gehaast in, waardoor de bal in de handen van de doelman belandde.

De trainer van Leiden, Maurice Jansen, voorspelde voor de wedstrijd al dat Leiden een goede eerste helft zou spelen. ,, Dat is een beetje het verhaal van de laatste weken. Een goede eerste helft, vaak gevolgd door een mindere tweede’’,aldus Jansen.

Ook Bezzai was van mening dat er in de eerste helft leuk gespeeld werd. ,,Ik vond ons in de eerste helft aardig voetballen. Toen konden we de bal laten gaan en Leiden probeerde dat ook. Maar in de tweede helft kwam hier niet veel meer van terecht. Leiden ging wat meer de lange bal spelen, er werd fysieker gespeeld en daar hadden wij moeite mee’’, aldus Bezzai.

Leidsche Boys kwam vlak na de theepauze nog wel op voorsprong. Uit een corner bleef de bal in het zestienmetergebied hangen. Invaller Ismaël Housnij maakte daar dankbaar gebruik van. Hij knalde de bal via de onderkant van de lat achter Akse. Maar daarna kabbelde de wedstrijd richting het einde. Het leek erop alsof Leidsche boys niet verder wilde en Leiden niet kon. Tot de laatste vijf minuten.

,,Ik heb het niet zien aankomen. Je had deze wedstrijd gewoon moeten winnen. Vlak voor tijd moet je eigenlijk de 2-0 maken. En dan verlies je door twee standaardsituaties. Dat is zonde, want verder heeft Leiden niet veel gecreëerd ’’, volgens de aanvoerder van Leidsche Boys.

Bezzai doelde op een situatie, vlak voor tijd, waarin drie spelers van Leidsche Boys alleen op doelman Akse afgingen maar verzuimden het af te maken. Een paar minuten later kreeg de ploeg het deksel op de neus. Invaller Bas Middelkoop schoot een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied in het doel. En alsof dat nog niet genoeg was, viel er nog een doelpunt in het voordeel van Leiden. Diep in blessuretijd werd een vrije trap vanaf de linkerkant door Bakker met veel gevoel het zestienmetergebied ingedraaid. De voorzet kwam pardoes op het hoofd van de volledig vrijstaande Roland Middelkoop, die de bal in de hoek kopte.

Verrassing compleet dus. ,,Mag het een keertje dat wij ook eens zo winnen, glimlachte de winnende trainer na afloop. Op basis van wilskracht hebben we deze wedstrijd over de streep getrokken.’’ Ook Bas Middelkoop, de maker van de 1-1, was blij met de overwinning. ,, Het is toch een beetje een revanche voor de heenwedstrijd, die we verloren. Ook al spelen we nu nergens meer voor in de competitie, van andere Leidse ploegen wil je altijd winnen.’’

Door dit resultaat steeg Leiden naar plaats zes en blijft Leidsche Boys op de tweede plek staan. Zo zal er door de ploeg van Henk de Cler weer naar concurrent UVS gekeken moeten worden. Stuivertje wisselen heet dat. Kerende kansen. Nu ligt de druk weer bij UVS. Nog twee speeldagen te gaan. Mogen de blauwwitten straks VV Leiden bedanken?

Leidsche Boys- Leiden 1-2

55. 1-0 Housnij
89. 1-1 B.Middelkoop