donderdag, april 25, 2024
HomeZaterdagVierde klasseVoorbeschouwing, vierde klasse, voorlaatste speeldag

Voorbeschouwing, vierde klasse, voorlaatste speeldag

-

voorbeschouwing vierde klasseWordt UVS kampioen of gaat Leidsche Boys er alsnog met de buit vandoor? Kan Woubrugge zich nog opmaken voor de nacompetitie of gaat het in het zicht van de haven faliekant mis? Is de titel op zondag voor ASC, Kickers’69 of Zoetermeer? En wie pakken de vervangende periodetitels? Spanning alom derhalve. Een rondje langs de velden voor respectievelijk speelronde 23 (zaterdag) en 21 (zondag).

Zaterdag

Met nog twee wedstrijden te gaan ligt UVS op koers voor de titel in de zaterdag 4e klasse A. Doordat concurrent Leidse Boys vorige week maandag pijnlijk onderuit ging op eigen bodem tegen Leiden (1-2), handhaafde UVS de koploperspositie. De voorsprong van twee punten wordt zaterdag verdedigd op Sportpark Kikkerpolder I tegen het als derde geplaatste VVSB. Het is de vraag of het equipe van Charl van Goozen weet te dealen met de kampioenskoorts die haar climax nadert. Mocht Leidsche Boys punten laten liggen zaterdag, dan is UVS bij winst verzekerd van het kampioenschap. Opvallend is dat de website van UVS geen aandacht schenkt aan de kampioenskraker van zaterdag, ondanks dat de hele club vanaf komend seizoen teert op de zaterdagtak. In een eerder stadium gaf Stefan Luijckx aan, in eerste instantie gehaald als nieuwe coach voor de zondag, dat hij alleen de zaterdagafdeling onder zijn hoede wil nemen mits het derde klasse speelt. Eerder deze maand werd echter bekend dat Luijckx definitief zijn overgang naar UVS afblaast. De perikelen houden dus aan, zaterdag zal UVS aan moeten tonen dat het professioneel genoeg is om de prestaties op het veld hoog te houden.

Na de ongelukkige nederlaag tegen stadsgenoot VV Leiden, heeft Leidsche Boys wat recht te zetten. Door twee onnodige tegengoals uit standaardsituaties in de slotminuten verzuimde de ploeg van Henk de Cler de koppositie te veroveren. Met Haagse Hout treffen de Leidenaren komende zaterdag een taaie uitdager. De Hagenezen zijn de laatste zeven duels ongeslagen en hielden onder andere een punt over aan de confrontatie met UVS. De goede prestaties in het lopende jaar zijn terug te zien aan de nummer twee positie in de tweede periode, waar UVS echter wel met vier punten voorsprong niet meer in te halen lijkt. In het voorgaande treffen zette Leidse Boys, in eigen huis, de Hofstedelingen nog met speels gemak opzij; 5-1.

Achter UVS en Leidsche Boys heeft ook Woubrugge nog kans op promotie. Komende zaterdag gaan de Woubruggenaren op bezoek bij streekgenoot Hazerswoudse Boys. De dorpsclubs ontlopen elkaar nauwelijks, Woubrugge bezit met Ă©Ă©n punt meer de vierde plek. Mocht Woubrugge zaterdag zegevieren, dan kan het de derde plek overnemen van VVSB. Mits de Noordwijkerhouters op hun beurt puntverlies oplopen bij UVS. Woubrugge toont zich dit seizoen een sterke ploeg die het vooral de topploegen lastig weet te maken. In de laatst gespeelde wedstrijd werd die trend echter ruw verstoord, toen VVSB op bezoek kwam; 2-5. De confrontatie met Hazerswoudse Boys zal hoe dan ook een beladen pot worden, in het heenduel eindigde de wedstrijd in een nipte 2-1 zege voor Woubrugge. Welke twee of zelfs drie teams kunnen het straks proberen via de nacompetitie?

VV Leiden maakt zich alweer op voor haar laatste officiële wedstrijd dit seizoen. Uit bij Blauw Zwart kan de ploeg van Maurice Jansen haar positie als 6e in de 4e klasse tot een eindklassering maken. Veel meer dan deze weinig verheffende eer valt er niet te behalen voor de Leidenaren. Voorafgaand aan het huidige seizoen werd Leiden nog door menigeen getipt als serieuze titelkandidaat. Vorige week maandag onderstreepten de roodwitten waartoe daar aanleiding voor was, door Leidsche Boys in rouw te dompelen (1-2). Leiden kan zich alvast richten op volgend seizoen met nieuwe rondes en nieuwe kansen.

Tot slot wordt er in de kelder van de zaterdag 4e klasse A een duel afgewerkt tussen Warmunda en Boshuizen. De Leidenaren hebben de beste papieren voor een eventuele zege, alhoewel de Warmonders het thuisvoordeel genieten en op bezoek aan de Boshuizerkade eerder dit seizoen Ă©Ă©n van haar twee overwinningen boekten; 1-2. Beide ploegen kregen in de meest recente speelronde een fikse nederlaag om de oren. Terwijl Warmunda met 6-1 werd geklopt door Leidsche Boys (pal voor Paasmaandag), liet Hazerswoudse Boys geen spaan heel van het armetierige Boshuizen; 0-8.

Zondag

Momenteel voert ASC de ranglijst aan en volgt Kickers op één punt afstand. Samen met Zoetermeer zal dit drietal uit gaan maken wie de eerste twee plaatsen zullen gaan innemen, hetgeen recht geeft op de stap naar de derde klasse. Daaronder wordt er geleefd tussen hoop en vrees. Welke teams kunnen nog zo hoog mogelijk eindigen en daardoor afvallende periodetitels pakken? Komende zondag neemt het Leidse FC Rijnland het op tegen UDO. Beide ploegen hebben nog een flinterdun kansje om zich alsnog te plaatsen voor de nacompetitie. Na een sterke eerste seizoenshelft zijn de mannen van Ronald Mink inmiddels afgedaald naar de zesde plek in het klassement. Tegenstander UDO kent eveneens een wisselvallig seizoen, maar is ook nog niet geheel uitgespeeld. Om eenzelfde seizoen als deze, waarin het onder andere op bezoek bij Rijnland met 2-1 verloor, te voorkomen, wil het volgend seizoen hogere ogen gaan gooien in de 4e klasse met diverse aanwinsten. Tenzij er alsnog nu wat in zit. Bij de huidige stand van zaken zouden ASC en Kickers’69 rechtstreeks promoveren en gaan Zoetermeer, GOL Sport en UDO de nacompetitie in.

De ploeg die het Kickers lastig mag gaan maken is GOL Sport. Een duel waarin de spelers van GOL vooral niet tegen onverhoopte blessures of schorsingen aan zullen willen lopen, met het oog op de naderende nacompetitiewedstrijden om promotie naar de 3e klasse. De Leidenaren veroverden namelijk de eerste periodetitel en maken zich op voor een spannende ontknoping. Op bezoek in Leimuiden speelt GOL zondag haar laatste uitwedstrijd in de competitie van het seizoen. Een week later volgt de laatste competitiewedstrijd voor eigen publiek tegen hekkensluiter Roodenburg. Duidelijk is dat smaakmaker Otman Mouhyieddine na een jaar alweer afzwaait bij de kadeploeg. Hij zal zijn kunsten gaan vertonen bij Ter Leede.

DoCoS wijkt komende zondag uit naar Hazerswoude-Rijndijk voor de laatste uitwedstrijd op zondag in haar historie. Het verschil tussen nummer 8 DoCoS en nummer 10 Bernardus bedraagt drie punten. Halverwege november jl. ging de dorpsclub verrassend met de zege aan de haal op Sportpark de Morsch; 3-5. Zonder de geblesseerde controleur Joey Schmidt in de gelederen gaat DoCoS na de blamerende nederlaag tegen Roodenburg van drie weken terug, op zoek naar eerherstel in Hazerswoude.

Na het laatst gespeelde duel, viel er eindelijk weer wat te lachen voor rode lantaarndrager Roodenburg. Geheel tegen alle verwachtingen in won het team op bezoek bij DoCoS met 2-4. Het team van, de vaak door schorsingen en blessures geteisterde coach Robin van Wieringen ontvangt komende zondag het voorlaatst geplaatste Leidsche Boys. De Boys boekten in het voorgaande treffen op eigen terrein een minieme zege; 1-0. Ook deze keer lijkt Leidse Boys favoriet voor een overwinning. Over het gehele seizoen sprokkelden zij tien punten meer bij elkaar, wisten drie doelpunten meer te scoren en incasseerden liefst 34 treffers minder. Bij de mannen van Richard de Graaf staat de focus al grotendeels gericht op het volgende seizoen.

 

Hans Stehouwer
Hans Stehouwer
Verslaggever sinds 2014. Ook elders journalistiek actief. Voorbeschouwingen en Facebook, laat Hans maar schuiven, Hans@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read