Column: Klappen in deze minuut voor…

Column Columnist Gerard Bol
ALV artikelbanner
Drankenhandelleiden artikelbanner

 

Afgelopen weekend kreeg ik kippenvel bij het zien en vooral horen van het overal op klaterende en aanhoudende applaus in de 14e minuut als steun in de rug voor Johan Cruijff. Maar mooi was zeker ook het breder trekken van het applaus naar al die mensen die met welke vorm dan ook van die verschrikkelijke ziekte te maken hebben. En het mooiste is dan ook om te zien dat er nergens ‘apartheidsstaatjes’ in stadions waren te zien waar groepjes supporters om welke reden dan ook weigerden om mee te klappen in die veel geroemde  minuut. Één minuut, zestig seconden lang, stond bij alle supporters in de voetbalstadions de sport centraal. Broederschap, ook tussen fanatieke supportersides werd hoor- en zichtbaar.

En dat klappen in een bepaalde minuut is juist de oplossing om agressie, irritante en kwetsende spreekkoren en mogelijk geplande fysieke bedreigingen naar omstanders in elk voetbalstadion in de kiem te smoren. Bert van Oostveen (foto), oppergoeroe van de K.N.V.B. met een aardig salaris op de loonlijst staande met meer cijfers voor dan achter de komma, pak de regie waar je die bij de benoeming van coaches van het Nederlands Elftal hebt laten liggen. Je hebt nu toch tijd over nu we, ja je leest het goed.. ‘we’, ons niet hebben weten te plaatsen voor de komende E.K. voetbal.

Geco artikelbanner
Scheffer sportprijzen artikel
Stadsbrouwhuis Leiden artikel
Knijnenburg artikelbanner

 

Ik verwacht van jou elke woensdag op de officiële website van de K.N.V.B. een ‘klapvoorschrift’. Ik hoor u al denken: ‘Een klapvoorschrift, is die Bol nu helemaal van het voetbalpadje geraakt na de uitschakeling van de oranje brigade?’ Nee u leest het goed, Bert plaatst op die site elke woensdag de lijst met minuten dat er geklapt moet worden met de vermelding waarom. En dit klapvoorschrift wordt bindend verklaard in de voetbalstadions waar risicowedstrijden worden gespeeld. Niet een bescheiden lijstje met te klappen minuten, zeker bij de eerste Ajax – Feyenoord mag er best een dertig klapmomentjes worden ingelast. De stadionspeaker kondigt elke klapminuut, met de motivatie, aan en deze zijn ook opgenomen in het programmaboekje wat vooraf gratis beschikbaar is.

Wat zijn de voordelen van deze actie? Elke klapminuut kan worden gesponsord door een bedrijf, lekker met je logootje in het programmaboekje achter de vermelde minuut. Ziet u het al voor zich?: ‘Het klappen in de 69e minuut wordt gesponsord door Christine Le Duc!’ En door het vele klappen, perfect gefilmd door de stadioncamera’s en direct geprojecteerd op de stadionschermen zodat de niet-klapper publiekelijk te kijk staat, is er geen tijd voor verbaal en fysiek supportersgeweld. Want ruim negentig procent in het stadion is van het mannelijk geslacht en wat kunnen wij niet… multitasken!

 

Geen gedoe meer met burgemeesters die wedstrijden verbieden omdat er anders te weinig politie inzet zal zijn rond het stadion. Dus Eberhard van der Laan (foto boven), zeer gerespecteerd burgervader van Amsterdam, op 4 februari 2016 bij Ajax – Feyenoord mogen er met dit klapvoorschrift gewoon Rotterdamse supporters het stadion in. Dat gaat helemaal goed komen want ‘big Bert’ heeft alles goed voor elkaar. En de andere Amsterdamse evenementen die dag gaan ook gewoon door zoals er zijn: ‘Heel de Bijlmer bakt’, ‘Zo vader zo provo’, ‘De Tinadag’ en ‘De grote Maagdenhuisreünie’! En voor de stadionspeaker gaat hun spraakmakende ambacht nu eindelijk uitgroeien tot een volwaardig vak door het aankondigen van elke klapminuut. Dus Peter Houtman zal elke woensdag het internet opduiken zoals hij vroeger op jacht ging naar de net bezorgde Donald Duck in huize Houtman.

En big Bert, om je je niet geheel te laten zwemmen met mijn briljante idee, al zeg ik het zelf, hier een opzet van een klapvoorschrift voor een mogelijke risicowedstrijd. Daarom zijn het ook niet zoveel klapminuten voor alle stadionbezoekers geworden.

 

In de 3e minuut klappen we als eerbetoon aan de derde plaats bij de laatste W.K.-voetbal. Coen Moelijn, de Rotterdamse dribbelkoning, eren we in de 11e minuut omdat hij dit rugnummer in zijn gehele Feyenoordperiode heeft gedragen. Minste doelpunten van een ploeg in een eredivisieseizoen was 16, Volendam in 1971-1972, en als steuntje in de rug voor deze oud-profs die zich nog dood schamen jullie klaterend applaus in de 16e minuut.

 

In de 23e minuut is er klappende het eerbetoon aan PSV-keeper Ronald Waterreus die rugnummer 23 droeg als eerbetoon aan zijn favoriete sportheld Michael Jordan. Zo lokken we ook de basketbalsupporters naar de stadions. In de 26e minuut klappen we omdat 26 februari 2016 Sepp Blatter op een buitengewoon F.I.F.A.-congres wordt opgevolgd als voorzitter. De 33e minuut is er applaus om een eerbetoon te brengen aan de 33 landkampioenschappen van Ajax.

Applaus is er in de 89e minuut voor Rob Rensenbrink die in 1978 in de W.K. – finale tegen Argentinië bij een 1-1 stand de bal tegen de paal liet belanden en ook als steun in zijn strijd met de spierziekte PSMA.

 

En deze is wel leuk bij een bekerwedstrijd met verlenging, een applaus in de 111e minuut voor de club met ooit de meeste tegendoelpunten in een voetbalseizoen. Dat was SHS in het seizoen 1958-1959. Dit applaus is in het bijzonder voor de kleinkinderen van deze profs die dit nooit aan hun vriendjes durfden te vertellen toen die vroegen waar hun opa had gespeeld.

Dus Bert, met een tweede John Frederikstadt in de buurt van Zeist kom je een heel eind. En anders weet ik nog een hele goede lopende Leidse voetbaldatabase in het amateurvoetbal voor jou. En beste lezers, hebben jullie nog een briljant voorstel voor een klapminuut bij een bepaalde wedstrijd in de Eredivisie of de Jupiler League, stuur Bert een mailtje naar bertsklapvee@zeisterdonkerebos.nl Hij zal er blij mee zijn.

Rebel Horeca artikelbanner
If Not Now