Column: ,,Ben jij er ook zo één?”

Columnist Gerard Bol
Mooi artikelbanner
Vergulde vos artikelbanner

Dat was de vraag die me door een ouwe trouwe supporter van de bezoekende club van deze hoofdklassewedstrijd zaterdagmiddag 11 april langs de lijn werd gesteld. Hij zag me schuilende onder een paraplu voorzichtig wat aantekeningen maken op mijn A5-kladblokje. Daarvoor had ik geen enkele keer, zoals vele supporters om heen wel deden, enige keelklanken besteed aan voetbalacties binnen de krijtlijnen. Ik was hem dus blijkbaar opgevallen.

,,En die lange regenjas dragen ze toch allemaal?”, maakte hij zijn vragenuurtje af om daarna wanhopig de handen ten hemel te spreiden bij weer een gemiste kans van zijn favoriete spits met natuurlijk nummer negen. ,,Voor nog geen honderdduizend gulden verlaat hij Oud-Beijerland, hoort u mij?” Hij keek me zo streng aan waardoor ik in de alsmaar harder dalende regen maar een ander en droger plekje ben gaan opzoeken.

Thuisgekomen schoot het door me heen: ,,Was hij misschien een trouwe volgeling van het vroegere televisie item van Harry Vermeegen, ‘De regenjas’?” Maar een blik in mijn landelijk ochtendblad zette alles op zijn plek. Per 1 april 2015 werd de licentie van spelersmakelaar vrijgegeven. De zeer bekende spelersmakelaar Rob Jansen pakte in de krant stevig uit met uitspraken als: ‘de buurtslager kan het ook worden’, ‘mannen die alleen aan transfereren denken en niet aan begeleiden’ en ‘mannen met lange regenjassen duiken op langs de lijn bij alle voetbalvelden.’ ,,Dan ben ik vast en zeker op dezelfde krant geabonneerd als die supporter die me aansprak”, dacht ik bij mezelf.

Scheffer sportprijzen artikel
Sport2000 artikelbanner
Geco artikelbanner
Voorthuijzen artikelbanner

‘Voetballokkers’, dat gaat het nieuwe woord in voetballend Nederland anno 2015 worden. Ik zag het al helemaal voor me. Je moet als spelersmakelaar alleen maar een akkoordverklaring geven met de voorschriften van de K.N.V.B. en de F.I.F.A. en met de V.O.G. op zak ben je in functie. Elk jaar een hernieuwde registratie en het ‘gold diggen’ van de negentiende eeuw kan weer gaan herleven. Je hoeft maar één voetballend pareltje te ontdekken en ‘te stallen’, het liefst bij een profclub met een Chinese bewindvoerder, en je hebt een gezellig jaarinkomen bij elkaar verdiend. Met deze regelgeving zullen de Nederlandse voetbalcomplexen op zeker overspoeld worden door klonen van de legendarische Piet de Visser.

 

 

,,Dit gaat over profs en niet over de amateurs!”, denkt u misschien als trouwe lezer. Niets van dat alles, de amateurclubs zullen druk worden bezocht. Van standaardelftal vierde klasse E tot de A5 van ‘Bal op Dak’ krijgt te maken met de ‘voetballokker’. Heeft jouw amateurclub een herenakkoord met andere amateurclubs uit de eigen woonplaats of directe omgeving? Ga er maar voor liggen want ze komen er aan, de lange regenjassen. Staande langs de lijn, telefoonnummers noterende en zaaiende met een envelop met flappen, beloofde mooie tweedehands sportauto, een jaarlijkse vakantie voor het gehele gezin naar hun droomeiland, een Play Station, een extra hypotheek waardoor dat huis net gekocht kan worden, de eerste vier jaar een… maak het maar af. Het lokaas kan krachtig genoeg zijn voor de jongere spelertjes van onze amateurclubs. Een nachtmerrie of is het gelijk de doorsnee reactie bij het bekijken van de website van buienradar: “Het waait wel over”?

 

Twee dingen weet ik zeker, ten eerste dat van de huidige generatie getalenteerde voetballertjes tussen de twaalf en twintig jaar er geen één maar bij één club blijft spelen. En ten tweede dat Johan Cruijff gelijk had met zijn ‘6-5 systeem’. In elk voetbalteam moesten er volgens deze voetbalgoeroe minstens zes spelers van de eigen club zijn en mochten er maximaal vijf van buiten de club komen. Zo beschermde je de ontwikkelkansen van je eigen jeugdspelertjes.

Trainer Cees Bruinink van v.v. Katwijk bewierookte enige jaren geleden die opzet in de voetbalbijlage van het Leidsch Dagblad bij aanvang van het seizoen. Maar hij werd rap door de realiteit van de amateurvoetbaljungle wakker geschud. Maar wel op deze zaterdag 11 april meer dan verdienstelijk kampioen geworden als technisch directeur van zijn Katwijk. Aan zijn uitspraken in het Leidsch Dagblad moest ik denken toen ik de juichende Katwijk-selectie op het balkon van het Katwijks gemeentehuis zag staan.

 

Die regenjas, ik laat hem voorlopig maar in de kast als ik bij minder weer voor deze site Leiden Amateurvoetbal langs de lijn sta met notitieblok om een live wedstrijdverslag te maken. En Harry Vermeegen, haal je programma weer uit de kast want ik zie kansen voor een nieuw typetje waar Henk Spaan vast eenmalig een mooi gedicht over kan maken… ‘de voetballokker’.

Slingerland artikelbanner
Brasserie meelfabriek