Column: KNVB, sla nieuwe wegen in en steun de club J.D.M.

Columnist Gerard Bol
Drankenhandelleiden artikelbanner
Brasserie Park

Waar Rinus Michels als oud-bondscoach onsterfelijk is geworden met zijn historische uitspraak ‘Voetbal is oorlog’, is het nu de slogan ‘Voetbal is big business’ die als een stevig kloppende aorta door de voetbalminnende sportwereld gaat. Sla de kranten en de websites er maar op na wat betreft de salariëring van voetballers, gedragingen van voorzitters en leden van de Raad van Commissarissen (nu toevallig Ajax), puissant rijke clubeigenaren en zich redelijk overspannen gedragende trainers langs de krijtlijnen. Er gaan miljarden in de voetbalsport om en de zakelijke belangen worden steeds groter. Ik zou hier een oneindige opsomming kunnen maken van teksten en bedragen die thuishoren in het rijtje F.I.F.A., Russische oliemiljonairs, toewijzing kampioenschappen, spelerscontracten, maar ik ga jullie daar niet mee vermoeien.

 

,,Maar er is toch niets nieuws onder de zon”, hoor ik jullie als kritische columnlezer al denken. ,,Dat bestaat toch al zolang als de eerste cup met de grote oren door een Nederlandse voetbalclub werd gewonnen?”. Het was er inderdaad in die jaren, maar in veel mindere mate. Het was in die tijd dat na een leuke voetbalcarrière een speler ‘in een zwart gat kon vallen’ als hij de pech had er niet minstens een sigarenzaak aan over te houden. Ik merk juist dat er een verschuiving de laatste jaren optreedt in de voetbalwereld. De kwalijke hang naar euro’s en financiële extremiteiten is van de top van de berg Olympus, waar de grote voetbalgoden regeerden, overgewaaid naar vele andere gebieden en mindere voetbalgoden. En één van hen is de K.N.V.B.

Brasserie buitenhuis
Scheffer sportprijzen artikel
Knijnenburg artikelbanner
Voorthuijzen artikelbanner

Nee, ik schrijf niks over Van Persie, de interland tegen Wales-B en de Hollandse School waar dezelfde Michels met zijn spelers ooit de wereld, alleen de Duitsers niet in 1974, mee veroverde. Ik ga het hier hebben over dé blinde vlek bij de leiders van onze eigen voetbalbond. Want begin november 2015 werden we verrast met groene jaarcijfers. Voor de profsectie betekende het een positief saldo van 4,8 miljoen euro en voor de ‘wandelende tak’ van de amateurs een positief saldo van 2 miljoen euro. En het aantal leden was met 13.437 gegroeid naar een totaal van 1.222.157 leden. Ik zie de kerstpakketten al uitgebreid worden met deze resultaten voordat ze half december bij Bert van Oostveen en zijn helpers in de Zeister bossen worden afgeleverd.

 

Maar nu komt het; de seniorentak kende geen groei qua leden. De grootste groei,met 6,23%, is er bij het dames- en meidenvoetbal waar er nu 146.090 wekelijks over het (kunst)gras flitsen op zoek naar de bal. Waar ik op mijn beeldscherm wedstrijden van het kaliber Wales-B tegen het Nederlands elftal zie passeren onder de noemer ‘een leerzame oefenpot’ en de vertegenwoordigers in de Champions- en Europe League hopeloos zie falen door een gebrek aan beleving, passie en ook vaak talent mis ik wat. Ik wil beelden van mijn nu opgerichte club J.D.M. op de televisie en heel snel. Beelden waardoor we weer trots kunnen worden op ons voetbal, want deze letters staan voor Jeugd, Dames en Meiden.

 

Waarom niet de samenvattingen, of bij een internationale topper een liveregistratie, uitzenden van de jeugd van Ajax, Feyenoord, PSV en noem het verder maar op. Hun spelersnamen zijn meestal louter bekend bij voetbalkenners. En dan hebben we het over Jari Schuurman, Calvin Verdonk, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri, om er maar vier te noemen waar de lijst oneindig veel langer is. En wat te denken van de dames van FC Twente, spelend tegen Barcelona in de achtste finale van de Champions League. Net 0-1 verloren, een record aantal toeschouwers bij een dameswedstrijd in het stadion en nul komma nakka beelden op de niet commerciële televisie. En wat te denken wedstrijden van beloftevolle meidenteams in regionaal verband?

 

Mijnheer van Oostveen, zorg ervoor dat we weer trots op ons Nederlands voetbal kunnen worden en zorg dat er beelden van wedstrijden van de voetballende jeugd, dames en meiden worden uitgezonden. Dacht u nou werkelijk dat ik dinsdag 17 november thuis zal blijven om Duitsland – Nederland te gaan kijken? U zit er natuurlijk wel met een oranje strik om de nek? Of dat ik de thermoskan koffie in de aanslag en Katwijkse knip ernaast heb om zo de ‘topper’ tegen Albanië te gaan volgen? Laat zien aan het Nederlandse voetbalminende volk waar we wel trots op kunnen zijn. Die beelden en verslaggeving, de gelden heeft u al tot uw beschikking, daar wacht ik op. En waar het regionale ontmoetingen betreft, werk samen met de regionale- en lokale omroepen. Het is een gratis tip want elke zaterdag zie ik in dit geval bij FC Rijnvogels hoe gaaf het dames- en meidenvoetbal is en zeker ook het jeugdvoetbal.

Deze column, ik weet dat u ze stiekem op uw tablet leest als u door uw particulier chauffeur na een vermoeiende werkdag vanuit Zeist naar huis wordt gereden, is de bekende voorzet voor open goal. U hoeft deze alleen maar op een Ruud Geels-achtige wijze snoeihard in te koppen. En u kunt daarmee ook direct een nieuwe voetbalslogan introduceren: ‘Wie de jeugd, dames en meiden uitzendt, heeft de toekomst!’. En hier mag u zelf uw patent op aanvragen. Heeft u vragen, niet bellen maar gewoon even op de website of de app van Leiden Amateur Voetbal kijken. Als u even ‘veegt’ komt u vanzelf bij nieuwe gedragen rubrieken uit: het D1-voetbal en dames- en meidenvoetbal in de Leidse regio. Doe recht aan die groeperingen die u en onze K.N.V.B. nu groot maken qua getal, maar nog veel meer door beleving en passie voor het spel. Ik weet zeker dat Pim Mulier dan naar beneden kijkt en voor u de duim opsteekt.

Gerard Bol.

Slingerland artikelbanner
Gerard Bol artikel