De Kuip of Bernabeu?

Column Gast columnist
Mooi artikelbanner
Rumling bouw artikel

Normaal gesproken hoef ik niet zozeer andere voetbalverengingen te bezoeken behoudens mijn clubje uit Rotterdam. Echter na het lezen van een blog over een voetbalreis naar Real Madrid ben ik geneigd om ook een keer het vliegtuig in te stappen en met de bal onder de arm naar Spanje te vliegen. Bovenin het kolossale Santiago Bernabéu (capaciteit: 81.044) zitten is toch anders dan de dan opeens zeer kleine Kuip. Kees Leurink verwoordde het mooi: ‘In Bernabeu  zou iedereen met  amateurvoetbalervaring de steekballen van pak ‘em beet Luka Modric snappen en doorzien. Op ooghoogte met de spelers gaat het technische vernuft, het moordende baltempo en de ogenschijnlijk gemakkelijke aannames echter te snel voor het menselijke oog. Dit zie je in Nederland niet en zelfs op televisie is de verwondering over het niveauverschil minder groot.’ Kees zal zeker nog een keer terug gaan om nogmaals een wedstrijd van Madrid te bekijken.

Nu kom ik vaak in de Kuip en daar herken ik dit ook. Àlthans, als we het over hoogte hebben. De tweede ring is mooi. Alleen lopen in de Kuip niet de voetbalhelden rond die de naam van Cristiano Ronaldo, Modric, Bale of Benzema dragen. Dat maakt een reisje naar het warme Spanje des te mooier. Daarnaast is de competitie in Spanje toch wel iets spannender. Geen voorsprong van tientallen punten van de koploper op de nummer twee en drie. Nee, een ware titanenstrijd tussen Barcelona en Real Madrid. Alleen de nummer drie blijft wat achter met 16 punten minder.

Uiteindelijk trok Real Madrid aan het kortste eind. Dit ondanks het duizelingwekkende aantal doelpunten van Ronaldo. Met 48 doelpunten had hij een grootte bijdrage aan de in totaal 118 gescoorde doelpunten van Real Madrid. De concurrent uit Barcelona maakte er 110. In Nederland moeten we het respectievelijk doen met 92 en 69 doelpunten  voor de nummers 1 en 2 van de competitie. Tja, toch nog maar eens kijken of ik geen vakantiehuisje kan kopen. Misschien in Zaragoza… tussen beide grootheden in.

Brasserie buitenhuis
Sport2000 artikelbanner
Stadsbrouwhuis Leiden artikel
Knijnenburg artikelbanner

Gerard Bol artikel
OWN artikelbanner