Regionale voetballers bij ADO-jeugd: Daan Hartemink (ex-RCL)

Jeugdvoetbal
Rurh gold artikelbanner
Rumling bouw artikel

Vanwege de samenwerking met ADO Den Haag belicht onze redactie op regelmatige basis een speler uit de jeugdopleiding van de eredivisieclub. En wel een speler die opgegroeid is bij een van onze regionale voetbalclubs. Dit keer is het de beurt aan Daan Hartemink (03 augustus 2001), die als jongetje van 5 startte bij RCL. De in Leiderdorp wonende Daan speelt nu bij ADO <14, waar hij het uitstekend doet.

header ADO Den Haag

Als we Daan op woensdagochtend bellen, baalt hij nog stevig na van de avond ervoor. Waarom is de vraag. ,,We moesten inhalen tegen Feyenoord en helaas was ik de voorbije dagen ziek. Ik kon er niet bij zijn, zelfs niet als toeschouwer. Nu voel ik me weer redelijk, maar ik had natuurlijk graag willen spelen. Helaas hebben we ook nog eens met 0-1 verloren. Maar goed, we staan derde en dat is niet slecht op zich.”

Rabobank artikelbanner
Stadsbrouwhuis Leiden artikel
Brasserie buitenhuis
Knijnenburg artikelbanner

 

Bij RCL viel Daan al op jeugdige leeftijd op..
Bij RCL viel Daan al op jeugdige leeftijd op..

Voor Daan begon het allemaal in de MP2 zoals dat heet. Via de F7, F1, E3, E1 en D1 maakte hij al de nodige stappen. Sparta en Feyenoord kwamen al om de hoek kijken, maar bij deze clubs redde hij het net niet. Het leek vervolgens Alphense Boys te worden, maar toen ADO kwam hoefde de jongeman niet lang na te denken. Daniel van der Meulen is vanaf het begin zijn trainer en dat naar tevredenheid van de op het Visser’t Hooft studerende speler. ,,Hij kan streng zijn wanneer dat moet, maar is ook zeker in voor een dolletje. Zijn manier van werken bevalt me wel.”

Daan speelde bij RCL al op meerdere posities, eigenlijk wel in elke linie. Ook bij ADO blijkt Daan multifunctioneel te zijn. ,,Ik heb gespeeld als linksback, centraal achterin en nu speel ik meestal op het middenveld. Daar speel ik ook het liefst. Bij RCL startte ik als rechtsbuiten. Het is wel een voordeel dat ik op veel plaatsen uit de voeten kan.”

Rechtsback, linksback, laatste man, rechtsbuiten, het middenveld...Daan is multifunctioneel
Rechtsback, linksback, laatste man, rechtsbuiten, het middenveld…Daan is multifunctioneel

De alleskunner vreet voetbal. Er wordt vier keer getraind, regelmatig geoefend en natuurlijk gaat het allemaal om de competitie. Het kan nooit genoeg zijn voor de tiener. ,,Vijf keer per week trainen vind ik ook prima. Wel is het zo dat als ik na de training gegeten heb dat ik dan naar bed ga. Anders trek ik het allemaal niet. Toch kom ik er op school niet mee in de knoop. Ik kan vaak al huiswerk voorwerken, omdat ik niet hoef mee te doen bij de gym of tekenen. Ik vind het prima zo. Voor voetbal kunnen ze me altijd wakker maken.”

Daan vertrouwt toe dat hij in zijn hart supporter is van Feyenoord. ,,Dat gaat ook niet weg, maar ik heb inmiddels wel een zwak voor ADO gekregen. Dus ik heb nu twee clubs om voor te zijn.”

Lange tijd geblesseerd, maar weer geheel en al fit. Weer aansluiten kostte hem geen moeite..
Lange tijd geblesseerd, maar weer geheel en al fit. Weer aansluiten kostte hem geen moeite..

Hij miste zoals gezegd de wedstrijd tegen Feyenoord thuis, maar veel erger vond hij nog dat hij er een halfjaar uit was. ,,Een onwillig sesambotje onder mijn grote teen waar ik veel last van had. Ik moest toen elke week toekijken en daar werd ik niet vrolijk van. Toch deed het mij heel goed dat de club er alles aan deed om mij er bij te blijven betrekken. De fysio deed goed werk en vanuit de kant van de trainer en het team was er continue veel belangstelling voor mij. Het was niet zo dat ik er nog maar een beetje bij hing. Eigenlijk kan ik ook niet anders zeggen dan dat ik het vanaf dag 1 naar mijn zit heb bij ADO.”

Is het gezin Hartemink ook wel blij met zo’n zoon met een dergelijk programma? ,,Mijn ouders klagen nooit. Ze genieten er van. Mijn zusje komt vaak kijken, allen niet wanneer ik bijvoorbeeld uit moet tegen FC Groningen. Mijn broer voetbalt zelf bij RCL maar als hij in de gelegenheid is, komt ook hij kijken. Al met al vindt iedereen het binnen het gezin heel leuk voor me. Maar ik nog wel het meest haha.”

Daan schuwt ook het kopwerk niet, in dit geval tegen SP-AR-TA
Daan schuwt ook het kopwerk niet, in dit geval tegen SP-AR-TA

Daan gaat volgens de berichten moeiteloos mee met zijn leeftijdsgenoten, maar moet net als alle andere jeugdspelers afwachten of hij mag blijven. ,,Dat weten we over anderhalve maand of zo. Ik ben daar niet zo mee bezig. Ik speel vaak in de basis en doe gewoon mijn ding. En als ik niet mag blijven dan zien we wel weer verder. Voorlopig wil ik beter worden. Wat beter moet is dat ik meer duels moet winnen. Sterker worden. Wel kan ik goed verdelen op het middenveld en heb ik rust in mijn spel. Scoren? Nee, dat doe ik niet veel meer. Maar ik vind het belangrijker dat we beter worden met het team en dat we winnen. We zijn zeker ook al gegroeid. Sinds dit seizoen hebben we er drie nieuwe bij en daar zijn we ook niet minder van geworden.”

Inzicht, overzicht en rust aan de bal. Kwaliteiten van de ex-RCL speler
Inzicht, overzicht en rust aan de bal. Kwaliteiten van de ex-RCL speler

‘Happy’ is het juiste woord als we het hebben over Daan en zijn gevoel. ,,Ik wilde van jongst af aan al graag naar een BVO. Toen ik eenmaal werd gescout, ging het snel. Ik ben heel blij dat ik hier mag spelen. Feyenoord de grootste droom? Laat ik eerst maar eens proberen om het ADO-stadion te halen.”

Seven gifts artikel
Rebel Horeca artikelbanner