donderdag, maart 28, 2024
HomeColumnColumn: Magische krachten in de voetbalsport

Column: Magische krachten in de voetbalsport

-

‘We hadden ze liggen, hoe vertel ik het mijn zoontje thuis?’, was de verbouwereerde reactie van de FC Rijnvogels-speler na de wedstrijd thuis tegen Noordwijk zaterdag 21 maart jongstleden. Hij trok beschaamd het voetbalshirt weer over het hoofd en bleef minutenlang gestrekt op het kunstgras liggen, alsof George Foreman in zijn nadagen ongenadig had toegeslagen.

banner column

Magie 1Een 4-4 tegen een Noordwijk, waar eerder dit seizoen twee keer kansloos van werd verloren, moet je toch koesteren? Maar terecht schaamrood op de Rijnvogels-kaken als je in de 82e minuut 4-1 voorstaat, kansen op 5-1 hebt en bijna nog met 4-5 verliest. Dit zijn dus de magische krachten in de voetbalsport.

 

De tijden van Abe Lenstra keren terug met de historische Heerenveen -Ajax, met nog een half uur te spelen een vette 1-5 op het houten scorebord. Verslagenheid en Friese schaamte verdwenen als sneeuw voor de Friese zon op die historische zondag van 7 mei 1950 met een 6-5 eindstand. En keeper Bep Leentvaar van Ajax… hij heeft nooit meer tussen de palen het doel mogen verdedigen. Bestaat matchfixing dan al 65 jaar? Nee, dit zijn dus de magische krachten in de voetbalsport.

 

Op 12 februari 1969 verloor Ajax van Benfica in de sneeuw thuis kansloos met 1-3 de kwartfinalewedstrijd voor de cup met de grote oren. ‘Portugezen kunnen niet tegen sneeuw’, was dé meest gehoorde kreet voor deze wedstrijd. Maar Ajax werd compleet van de sneeuwmat gespeeld. Voor de kansloze uitwedstrijd een week later, Benfica was daar onverslaanbaar, ging nauwelijks pers mee. Deze wedstrijd werd dan ook niet op de televisie uitgezonden. En Ajax speelde zijn beste Europese wedstrijd ooit volgens trouwe Ajax-volgers, 1-3. De beslissingswedstrijd op 5 maart in Parijs leverde na een 0-0 eindstand in de verlenging een 3-0 zege voor Ajax op. Dit zijn dus de magische krachten in de voetbalsport.

 

Voer voor psychologen het scoreverloop in genoemde historische wedstrijden? Of geeft het ook mogelijkheden om het spel met het lederen monster voor de kijkers en spelers aantrekkelijker te maken? Want in al die wedstrijden werd het voetbal alleen maar flitsender, attractiever toen één ploeg kansloos werd geacht. De historische oud-voetbaltrainer van ADO, Feyenoord en het Nederlands elftal bracht de leerstof van het trainersdiploma ‘Oefenmeester1’ ooit terug tot zijn vier historische woorden: ‘Kein geloel, fussbal spielen’. En daar gaat het ook om, dus trainers der lage landen weg met de magnetische borden, de trendy lange regenjas langs de lijn, de videoanalist op het dak, de verplichte leeskost van Billy Beane, de wedstrijdcommentatoren aan de presentatiedesk op alle Nederlandse televisiezenders met te lang gezwets over de kerstboomopstelling van Adriaanse of 4-4-3 en terug naar de basis van het spelletje.

 

Maak voetbal aantrekkelijker door alle wedstrijden voor standaard elftallen dertig minuten te laten duren. Laat aanvoerders vooraf bij de toss ook een cijfer grabbelen uit een K.N.V.B.-tas met de tekst ‘Mijn vrouw voetbalt, die van jou ook’ (promo met het oog op de komende dames W.K.). Keuze uit de cijfers 0 t/m 5. Het getrokken cijfer is de beginstand en… starten maar. Voetbal in zijn puurste vorm, snel en spelers die niet geharnast door tactische sessies speelmurw zijn gemaakt door Zeist-ideologieën. We brengen de straat van de vorige eeuw als vindplaats van onze voetbaltalenten weer terug naar de stadions.

Hier mijn persoonlijke duit in het zakje om het spel nog leuker en verrassender te maken: De icing van het ijshockey wordt ingevoerd, buitenspel wordt afgeschaft, bij een gele kaart vijf minuten tijdstraf zoals bij (ijs)hockey en bij gelijkspel penalty’s door alle elf spelers.

Heren en dames van de K.N.V.B., UEFA en FIFA, het zijn gratis adviezen, dus doe er je voordeel mee. Breng het pure bevlogen straatvoetbal terug naar de stadions bij de standaardteams van de amateurs en profs. ‘Voetbal is toch maar een spelletje’, roepen we toch in koor na een nederlaag? Laten we er dan ook eens naar handelen waar Ernst Happel nog een roepende (met weinig woorden) in de voetbalwoestijn was.

Deze input uit de lage landen aan de zee is aan Zwiterse voetbalbobo’s zeker niet besteed. Die hebben er geen kaas van gegeten. Dus Michael van Praag, ik weet dat je mijn columns volgt, doe er je voordeel mee en laat niet alleen de supporters, maar ook spelers weer genieten van dit veel te leuke spelletje om er wekelijks zoveel woorden aan vuil te maken.

Gerard Bol
Gerard Bol
Spraakmaker, ook actief voor RTV Katwijk, gaat volledig op in verslaggeving. Duizendpoot, aanstekelijk enthousiasme, gek op rubriek Latje Trap.

Must Read