donderdag, maart 28, 2024
HomeVan amateur naar profRandy Wolters belangrijk voor VVV-Venlo (24/4-14/5)

Randy Wolters belangrijk voor VVV-Venlo (24/4-14/5)

-

In deze rubriek volgt de redactie onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn, onder de noemer ‘Van Amateur naar Prof’. In deel 15 een overzicht van de periode van 24 april tot en met 14 mei. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Onder andere Stanley Elbers en voormalig aanvaller van FC Boshuizen, Garry Mendes Rodrigues, deden van zich spreken.

In Turkije verspeelde Dirk Kuijt twee weken geleden met Fenerbahçe de koppositie aan Galatasaray (dat wel won) door een 1-1 gelijkspel tegen Eskisehirspor. Kuijt was in die wedstrijd invaller, omdat hij pas net terugkwam van een blessure. Daarna won Fenerbahçe achtereenvolgens van Balikesirspor (4-3) en Sivasspor (2-3). Maar concurrent Galatasaray won eveneens twee keer. Afgelopen woensdag leed Fenerbahçe wederom puntverlies in het competitieduel met nummer 17 Kayseri Erciyesspor (1-1). Lijstaanvoerder Galatasaray won wel zijn wedstrijd. Zodoende is de achterstand op Gala opgelopen naar drie punten met nog drie duels voor de boeg. Kuijt en zijn ploeg zijn ook nog in de race voor de beker. Het eerste duel bij Bursaspor in de halve finale werd met 1-2 gewonnen.

John Heitinga maakte eindelijk weer eens minuten voor Hertha BSC. Tegen Borussia Dortmund (2-0 verlies) viel de verdediger uit Alphen a/d Rijn in de 65e minuut in. Tegen Bayern München (1-0 verlies) en Borussia Mönchengladbach (1-2 verlies) kwam hij niet in het veld. Als gevolg van de drie nederlagen op rij vecht Hertha nog altijd tegen degradatie met drie punten voorsprong op de gevarenzone. Heitinga zal ongetwijfeld deze zomer op zoek gaan naar een nieuwe club vanwege de geringe speeltijd die hij krijgt.

Garry Mendes Rodrigues (Elche) scoorde eind april zijn twee doelpunt dit seizoen als invaller in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Deportivo La Coruña. De week ervoor gingen Elche en de ex-speler van FC Boshuizen met 3-0 onderuit bij Atlético Madrid. Verder won Elche op bezoek bij Málaga (2-1) en verloor de ploeg met 1-0 van Villarreal. Mendes Rodrigues was in alle duels invaller. De zes punten uit vier duels betekende voor Elche dat het volgend seizoen ook uitkomt in de hoogste afdeling van Spanje.

In de Eredivisie was voormalig jeugdspeler van DoCoS, Ricardo van Rhijn, bankzitter bij Ajax tegen PEC Zwolle (1-1) en Cambuur Leeuwarden (3-0). Kenny Tete was zijn vervanger als rechtsachter. Jens Toornstra, ex-speler van Alphense Boys en TAVV, boekte afgelopen weken weinig succes met Feyenoord. Tegen FC Groningen werd gelijkgespeeld (1-1) en tegen Vitesse gingen de Rotterdammers hard onderuit (1-4). De middenvelder maakte in het laatste duel het enige doelpunt voor de thuisploeg. Door het puntverlies is Feyenoord niet zeker van de derde plaats en dus ook nog niet van Europees voetbal. Tegen PEC Zwolle moet aanstaande zondag worden gewonnen om volgend seizoen Europees te spelen. Ploeggenoot Lucas Woudenberg uit Zwammerdam zat geen enkele keer bij de selectie.

Erik Falkenburg komt – zoals wellicht wel bekend – niet meer in actie dit seizoen. Zijn ploeg NAC Breda moet nog wel play-offs spelen tegen degradatie. Dus voor Falkenburg blijft het nog even spannend. Mogelijk komt zijn team uit tegen VVV-Venlo van Leidenaar Randy Wolters. Mede dankzij de 3-1 zege op kampioen NEC werd VVV zevende in de eindrangschikking, waardoor de Noord-Limburgers nu in de eerste ronde van de play-offs uitkomen tegen FC Oss. Wolters zorgde tegen NEC met een intikker voor de belangrijke 2-1. Ook tegen FC Oss droeg de aanvaller, ex-Lugdunum, een steentje bij aan de 2-1 uitzege door de openingstreffer te produceren. Als VVV de return overleeft, dan komt het in de tweede ronde uit tegen NAC Breda. Mogelijk zien we Wolters dan komend seizoen terug in de Eredivisie.

Ook Santy Hulst strijdt voor promotie naar de hoogste niveau met De Graafschap. Het eerste duel in de play-offs met Almere City eindigde in 1-1. Hulst moest de negentig minuten vanaf de bank toekijken. Oud-UVS’er Sven Verlaan sloot het seizoen met Jong FC Twente goed af met drie basisplaatsen tegen Roda JC (2-2), FC Eindhoven (0-1 verlies) en Achilles ’29 (0-1 winst). De verdediger kreeg in de eerste seizoenshelft nauwelijks speelminuten in het reserve-elftal van de Tukkers. Maar na de winterstop is hij niet meer weg te denken uit de basis. Mogelijk zien we Verlaan volgend seizoen terug in het eerste van FC Twente.

Django Warmerdam pakte met Jong Ajax slecht één punt uit de laatste drie duels. Tegen FC Oss werden de punten gedeeld (1-1) en van NEC (2-1) en Helmond Sport (0-2) werd verloren. Bij Helmond scoorde regiogenoot Stanley Elbers de eerste goal. Een week later fabriceerde Elbers zijn dertiende seizoenstreffer door de 1-0 binnen te schieten in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Achilles ’29 (3-1). Afgelopen vrijdag gingen Helmond Sport en Elbers echter hard onderuit bij Telstar (4-0), waar de Katwijkse doelman Cor Varkevisser nog steeds ontbrak vanwege een blessure.

Over twee weken volgt voorlopig de laatste ‘van amateur naar prof’ van dit seizoen! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read