vrijdag, maart 29, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 13)

Van Amateur naar Prof (deel 13)

-

Garry Mendes Rodrigues wint met Kaapverdië van Portugal (!)

In deze rubriek volgt de redactie onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn, onder de noemer ‘Van Amateur naar Prof’. In deel 13 een overzicht van de periode van 19 maart tot en met 8 april. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Onder andere Erik Falkenburg en Stanley Elbers deden van zich spreken.

In Turkije raakte Dirk Kuijt (Fenerbahçe) geblesseerd in de met 1-0 gewonnen stadsderby tegen Besiktas. Kuijt moest al in de vijftigste minuut naar de kant vanwege een pijnscheut in zijn rechterbeen. Uiteindelijk bleek dat de aanvaller uit Katwijk een scheurtje in zijn rechterkuitspier heeft opgelopen. Daardoor miste hij de uitwedstrijd bij Rizespor (1-5 winst).

Dat was achteraf maar goed ook, want na het duel werd de spelersbus van Fenerbahçe onder vuur genomen door een gewapende man. De buschauffeur raakte ernstig gewond. Door het incident is de Turkse competitie tijdelijk stilgelegd. Kuijt heeft zodoende genoeg tijd om te herstellen van zijn blessure. Verder werd afgelopen week bekend dat Kuijt volgend seizoen terugkeert bij Feyenoord.

John Heitinga zat verleden zondag de hele wedstrijd op de bank bij Hertha BSC tegen SC Paderborn (2-0 winst). Sinds begin maart werd de verdediger uit Alphen aan den Rijn niet meer ingezet door de ploeg uit Berlijn. Voormalig aanvaller van FC Boshuizen, Garry Mendes Rodrigues, deed internationaal van zich spreken met zijn vaderland Kaapverdië. In Portugal werd verrassend met 2-0 gewonnen van het thuisland. Mendes Rodrigues viel tien minuten voor tijd in bij de Kaapverdianen.

Bij zijn club Elche gaat het echter wat minder goed. Afgelopen maandag werd nog wel een punt gepakt op bezoek bij Espanyol met Mendes Rodrigues als basisspeler (1-1). Maar twee weken eerder was Valencia met 0-4 veel te sterk zonder de aanvaller in de basis. Elche is nog altijd niet veilig in de Primera División, aangezien de ploeg slechts drie punten voorsprong heeft op plaats achttien, dat aan het einde van het seizoen degradatie betekent.

De jeugdige doelman Stan van Bladeren, die onlangs een contract tekende bij Ajax, plaatste zich als reservekeeper van Oranje -19 voor het EK in Griekenland. Van Bladeren komt momenteel nog uit voor de A1 van Ajax. Django Warmerdam speelt momenteel in het reserve-elftal van de Amsterdammers. Daar is hij nu vaak basisspeler. De afgelopen weken verging het hem niet zo goed bij Ajax. De laatste drie wedstrijden werden allen verloren tegen respectievelijk De Graafschap (3-0), FC Eindhoven (1-2) en Jong PSV (2-0). Alleen tegen die laatste club speelde hij niet de hele wedstrijd, Warmerdam viel een kwartier voor tijd in.

Bij De Graafschap is Santy Hulst niet altijd verzekerd van een basisplaats. Sinds 8 maart, toen hij met de Superboeren gelijkspeelde bij Roda JC (1-1), maakte hij in geen enkele wedstrijd de negentig minuten vol. Zo was hij tegen FC Volendam (0-2 verlies) en Jong Ajax (3-0 winst) invaller. Tegen het Helmond Sport van Stanley Elbers was Hulst wel basisspeler, maar werd hij in de 69e minuut gewisseld. Elbers won uiteindelijk de ontmoeting tussen beide regiogenoten met 2-1.
De buitenspeler, die zijn jeugdopleiding genoot bij UVS, was verantwoordelijk voor de voorzet waaruit teamgenoot Marc Koot al na twee minuten kon scoren. Verder miste Elbers nog een penalty voor de 2-0. De gemiste kans had gelukkig dus weinig gevolgen voor hem, want de zege werd uiteindelijk toch wel binnengehaald. Drie dagen later, op Tweede Paasdag, werd er ook met 1-0 gewonnen van Almere City. De week ervoor hadden Helmond Sport en Elbers nog op de broek gekregen van FC Volendam (4-1). Elbers was in beide wedstrijden gevaarlijk met zijn acties, maar tot scoren kwam hij niet.

Collega-aanvaller Randy Wolters pakte in de afgelopen twee weken slechts twee punten met zijn ploeg VVV-Venlo. Tegen Fortuna Sittard (1-1) en RKC Waalwijk (0-0) werd gelijkgespeeld en tegen Jong PSV werd zelfs verloren (0-2). In alle duels was Wolters invaller. Waar de Leidenaar niet altijd zeker is van een basisplaats, heeft oud-UVS’er Sven Verlaan zich inmiddels opgewerkt tot basiskracht bij het reserve-elftal van FC Twente. Iets waar Verlaan aan het begin van dit seizoen alleen maar van kon dromen. De verdediger pakte met Jong FC Twente een overwinning op FC Oss (1-0), waarna er niet werd gewonnen van FC Volendam (2-2) en FC Emmen (0-1 verlies). De Katwijkse doelman Cor Varkevisser zit momenteel nog altijd in de lappenmand als gevolg van een knieblessure.

In de Eredivisie zat Lucas Woudenberg uit Zwammerdam geen enkele keer bij de selectie van Feyenoord. Teamgenoot Jens Toornstra uit Alphen a/d Rijn deed met het eerste hele goede zaken om de derde plaats, dat komend seizoen recht geeft op Europa League voetbal. De toppers tegen PSV (2-1) en AZ (1-4) werden knap gewonnen. In beide duels speelde de middenvelder niet de hele wedstrijd.

Leidenaar Ricardo van Rhijn boekte met Ajax een nipte 1-0 overwinning in eigen huis tegen ADO Den Haag. Afgelopen zondag werden punten verspeeld in Utrecht (1-1). Verder werden Van Rhijn en de Amsterdammers uitgeschakeld in de Europa League door Dnjepr ondanks een 2-1 winst in de Arena. Maar omdat het eerste duel in een 1-0 overwinning voor de Oekraïners eindigde, was het Europees avontuur over en uit.

Erik Falkenburg was weer heel belangrijk voor zijn ploeg NAC Breda. Dankzij onder andere twee doelpunten (0-1 en 1-2) van de middenvelder werd met 4-3 gewonnen op bezoek bij FC Utrecht. Afgelopen zaterdag hielden Falkenburg en NAC een punt over aan de ontmoeting met SC Heerenveen (0-0).

Over twee weken volgt er weer een nieuwe ‘van amateur naar prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read