vrijdag, april 19, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 16)

Van Amateur naar Prof (deel 16)

-

Geen Eredivisie voor Leidenaar Randy Wolters (VVV-Venlo)

Dit wordt alweer de laatste ‘van amateur naar prof’ van dit seizoen! In deze rubriek volgt de redactie onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn, onder de noemer ‘Van Amateur naar Prof’. In deel 16 een overzicht van de periode van 15 mei tot en met 24 mei. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Voor de meeste spelers zit het seizoen er al een tijdje op. Toch kwamen er nog een paar in actie.

In Turkije is Dirk Kuijt met Fenerbahçe uitgeschakeld in de halve finale van de beker. Het eerste duel op bezoek bij Bursaspor werd nog met 2-1 gewonnen, maar de return in eigen huis eindigde in een 3-0 verlies. Kuijt kwam in die wedstrijd niet in actie. In de competitie won Fener wel, met de Katwijker negentig minuten in het veld, van Mersin Idmanyurdu (0-1). Ondanks de zege lijkt koploper Galatasaray de beste papieren te hebben voor het kampioenschap. Fenerbahçe en Kuijt staan momenteel op plaats twee, met drie verliespunten meer dan Gala.

Alphenaar John Heitinga (Hertha BSC) had afgelopen zaterdag eindelijk weer eens een basisplaats in de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Hoffenheim. De week ervoor tegen Eintracht Frankfurt (0-0) zat de verdediger het hele duel op de bank. Desondanks speelde Hertha BSC zich veilig in de Bundesliga, waardoor Heitinga ook volgend seizoen – mits hij blijft in Berlijn – op het hoogste niveau in Duitsland actief is. Garry Mendes Rodrigues (Elche) werd twee maal als invaller gebruikt tegen respectievelijk Athletic de Bilbao (2-3 verlies) en Levante (0-0).

In de Eredivisie en Jupiler League zijn een aantal regiogenoten inmiddels klaar met voetballen. De meeste spelers zijn al met vakantie, zoals Ricardo van Rhijn. Maar hij zal ongetwijfeld niet met een lekker gevoel op vakantie zijn gegaan. Zijn basisplaats was hij de laatste weken kwijtgeraakt aan Kenny Tete. Ook in de slotronde tegen FC Dordrecht (2-1 verlies!) maakte Van Rhijn geen speelminuten.

Jens Toornstra, ex-speler van Alphense Boys en TAVV, was met Feyenoord gedwongen tot het spelen van play-offs voor Europees voetbal. Lange tijd bivakkeerden de Rotterdammers op een derde plaats, dat rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal betekent. Maar tegen PEC Zwolle werd verloren (3-0), waardoor AZ de derde plaats op de laatste speeldag overnam. In de play-offs was Heerenveen over twee duels te sterk voor Feyenoord en Toornstra (1-0 verlies en 2-2 na verlenging). Ploeggenoot Lucas Woudenberg uit Zwammerdam kwam in alle duels niet in actie.

Erik Falkenburg komt – zoals wellicht wel bekend – niet meer in actie dit seizoen. Zijn ploeg NAC Breda speelt momenteel play-offs tegen degradatie. Falkenburg zag zijn teamgenoten over twee wedstrijden winnen van VVV-Venlo (0-1 winst en 3-0 winst). In de volgende en laatste ronde neemt NAC het op tegen Roda JC. Bij winst blijven de Brabanders en Falkenburg in de Eredivisie. Leidenaar Randy Wolters, uitkomend voor VVV, kon geen stempel drukken in beide duels. Het is de vraag waar Wolters volgend seizoen speelt.

Santy Hulst heeft zijn laatste duel gespeeld voor De Graafschap. In het eerste duel van de play-offs met Almere City zat Hulst nog negentig minuten op de bank, in de wedstrijden daarna zat hij helemaal niet meer bij de selectie. De Graafschap kwam overigens wel twee rondes verder in de play-offs. Eerst werd Almere City over twee duels verslagen en vervolgens waren de Superboeren te sterk voor Eredivisionist Go Ahead Eagles. In de laatste ronde moet FC Volendam worden verslagen om volgend seizoen Eredivisie te spelen. Hulst is er na deze zomer niet meer bij. Hij gaat zijn geluk ergens anders beproeven.

Oud-UVS’er Sven Verlaan was al klaar met het seizoen en eindigde met Jong FC Twente op een dertiende plaats. Regiogenoot Django Warmerdam deed het met Jong Ajax even goed in puntenaantal (47). Maar de Amsterdammers, waar de middenvelder uit Voorhout de tweede helft van het seizoen een basisplaats had, hebben een beter doelsaldo dan de Tukkers. Warmerdam is overigens geselecteerd voor Jong Oranje, dat eind mei begint aan het jaarlijkse jeugdtoernooi in Toulon (Frankrijk). Doelman Stan van Bladeren is eveneens geselecteerd voor Oranje, maar dan voor het team van onder de 19, dat in juli uitkomt op het EK-19 in Griekenland. Van Bladeren, die afkomstig is uit de jeugd van Foreholte, is de keeper van Ajax A1.

De Katwijkse doelman Cor Varkevisser eindigde met Telstar op de vijftiende plaats, maar hij ontbrak de afgelopen maanden onder de lat vanwege een blessure. Twee plaatsen onder Telstar eindigde Helmond Sport, dat een teleurstellend seizoen draaide. Stanley Elbers, in zijn jeugd actief voor DoCoS en UVS, was bij de Brabanders één van de weinige lichtpuntjes dit seizoen. De aanvaller scoorde maar liefst dertien keer in 33 optredens.

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read