donderdag, april 25, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 6): Bjelica trefzeker voor Helmond Sport

Van Amateur naar Prof (deel 6): Bjelica trefzeker voor Helmond Sport

-

In deze rubriek volgt de redactie onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn, onder de noemer  ‘van amateur naar prof’. In deel 6 van dit seizoen de periode van 26 november tot 9 december. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Onder andere Erik Falkenburg (Willem II), Aleksander Bjelica (Helmond Sport) en Randy Wolters (Go Ahead Eagles) scoorden voor hun clubs.

Ricardo van Rhijn was eveneens trefzeker voor Ajax, maar dan in het verkeerde doel. De Leidse rechtsachter trof zijn eigen doel bij Jong Ajax in het duel met Sparta Rotterdam (1-1). Afgelopen zaterdag was Van Rhijn invaller bij het eerste elftal tegen SC Heerenveen (5-2 winst). Hij verving Kenny Tete in 63e minuut. Alphenaar John Heitinga kwam in de voorbije twee weken helemaal niet in actie voor de Amsterdammers. Django Warmerdam uit Voorhout speelde beide duels met Jong Ajax tegen Sparta Rotterdam (1-1) en RKC Waalwijk (3-5 winst). De middenvelder kwam niet tot scoren.

Sinds Randy Wolters en zijn club Go Ahead Eagles twee weken geleden de koppositie weggaven in de Jupiler League aan Sparta Rotterdam, werd er geen enkele overwinning meer geboekt door de Deventenaren. Inmiddels is de ploeg van Dennis Demmers afgezakt naar een zesde plaats. Ondanks het doelpunt van Wolters (1-1) werd verloren van FC Eindhoven (1-2). Daarna ging de ploeg met de Leidse aanvaller in de basis opnieuw onderuit op bezoek bij FC Volendam (1-0). Met Helmond Sport werden de punten gedeeld (1-1).

Aleksandar-Bjelica-helmond-sport (Small)

Voor de Helmonders scoorde Aleksander Bjelica (foto) in dat duel. De verdediger, die te boek staat als een ‘moeilijke jongen’, lijkt in Brabant zijn draai te hebben gevonden. Een week eerder was de Katwijker verantwoordelijk voor de 1-1 tegen Achilles ’29 (2-2 eindstand). Bjelica is een belangrijke schakel voor Helmond Sport en hij maakte dit seizoen al vijf doelpunten. Eerder in zijn carrière werd de voormalig jeugdspeler van VV Katwijk en Quick Boys weggestuurd bij Sparta Rotterdam vanwege onprofessioneel gedrag.

Oud-UVS’er Sven Verlaan zat bij FC Den Bosch weer eens bij de selectie tegen Almere City (1-1), Jong PSV (0-0) en Telstar (1-0 verlies), maar de verdediger kwam niet binnen de lijnen. Bij Telstar hield Welsey Zonneveld, voormalig keeper van FC Lisse, zijn doel schoon. In de duels daarna, tegen NAC Breda (2-1 verlies) en FC Oss (1-1) lukte dat niet. De Katwijkse doelman Cor Varkevisser fungeerde bij Telstar als reserve.

In de Eredivisie was er anderhalve week geleden een confrontatie tussen regiogenoten bij de derby Excelsior – Feyenoord. Aan de kant van de Kralingers stond de Leidse trainer Alfons Groenendijk aan het roer en hij had de beschikking over stadgenoot Stanley Elbers, die pas net terug was van een blessure en daarom op de bank bleef. Aan de kant van de ploeg uit Rotterdam-Zuid deden Katwijker Dirk Kuijt en Jens Toornstra uit Ter Aar mee. Kuijt zorgde voor de 0-1 na twee minuten en Toornstra was tien minuten voor tijd invaller. Uiteindelijk eindigde het duel in een 4-2 overwinning voor Feyenoord. Kuijt was overigens een week later in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo weer trefzeker (2-0). Toornstra bleef het hele duel op de bank. Ook Excelsior met trainer Groenendijk deed redelijke zaken door 1-1 te spelen tegen FC Twente. Elbers viel zeven minuten voor tijd in.

In tegenstelling tot Excelsior won Willem II met Erik Falkenburg wel van FC Twente (1-3). Ook gingen de Tilburgers eenvoudig langs Cambuur Leeuwarden met 3-0. Falkenburg produceerde de 2-0 en dat was alweer zijn achtste doelpunt van het seizoen. Lucas Woudenberg deed het wat minder goed met NEC. De Gelderse derby werd verloren van Vitesse (1-0) en tegen PEC Zwolle hielden de Nijmegenaren en Woudenberg een punt over (2-2). De verdediger, oud-jeugdspeler van VV Zwammerdam, kwam in beide duels negentig minuten in actie.

In het buitenland won voormalig Boshuizen-speler Garry Mendes Rodrigues met zijn club PAOK Saloniki twee keer. Eerst werd op het Griekse eiland Lesbos gewonnen van AEL Kalloni (1-3), een week later was de ploeg uit Saloniki met 2-1 te sterk voor Panionios. Mendes Rodrigues trof het doel in beide duels niet. Bovendien werd de aanvaller met PAOK uitgeschakeld in de Europa League na doelpuntloos gelijkspel tegen FC Qabala uit Azerbeidzjan.

Over twee weken volgt de volgende en laatste  ‘van amateur naar prof’ in 2015! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read