donderdag, maart 28, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 7): ‘Leidenaar Ricardo van Rhijn naar Turkije’

Van Amateur naar Prof (deel 7): ‘Leidenaar Ricardo van Rhijn naar Turkije’

-

In deze rubriek volgt de redactie onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn, onder de noemer  ‘van amateur naar prof’. In de laatste editie van 2015 blikken we terug op de periode van 10 december tot 31 december. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Wie ging er met zijn club door in de KNVB-beker?

Leidenaar Ricardo van Rhijn stapt naar alle waarschijnlijkheid in januari over van Ajax naar de Turkse topclub Galatasaray. De verdediger, die in de jeugd voor DoCoS speelde, kwam in Amsterdam niet meer aan spelen toe en moest op de rechtsbackpositie Kenny Tete voor zich dulden. Van Rhijn kwam voor Ajax in 109 competitieduels in actie. Zijn laatste duel speelde hij in Europees verband tegen Molde FK (1-1), als gevolg van een schorsing van Tete. De puntendeling met de Noorse ploeg was niet voldoende om de groepsfase te overleven. John Heitinga zat in de hele maand december niet eens bij de selectie van Ajax.

Django Warmerdam uit Voorhout speelde beide duels met Jong Ajax vanaf het begin tegen FC Den Bosch (3-0 verlies) en FC Volendam (2-0 winst). Met 21 punten staan Warmerdam en Jong Ajax op de twaalfde plaats. Een plekje lager, op de dertiende plaats, staat Telstar, waar Katwijker Cor Varkevisser en voormalig FC Lisse-doelman Wesley Zonneveld onderling uitmaken wie onder de lat staat. Met Zonneveld als doelman verloor Telstar vrij kansloos met 4-1 bij Helmond Sport, waar Katwijker Aleksander Bjelica niet meespeelde. Met Bjelica in de basis pakten de Brabanders een week later een punt bij FC Oss (2-2).

Randy Wolters verloor en won een keer met Go Ahead Eagles. De Leidenaar boekte met de Deventenaren een knappe uitzege (1-0) op NAC Breda, maar een week later werd in eigen huis verloren van Fortuna Sittard (0-2). Oud-UVS’er Sven Verlaan maakte weer speelminuten bij FC Den Bosch. De verdediger speelde in de achtste finale van de KNVB-beker tegen Excelsior ’31 en dankzij een 3-1 zege op de Hoofdklasser bekerden Verlaan en FC Den Bosch door naar de kwartfinale. VVSB uit Noordwijkerhout is de volgende tegenstander. Verder kwam Verlaan in de competitie tegen Jong Ajax (3-0 winst) de hele wedstrijd in actie en hij viel in tegen RKC Waalwijk (1-1).

Ook Dirk Kuijt en Jens Toornstra (Feyenoord) wisten de laatste acht van de beker te bereiken door het Willem II van Erik Falkenburg met 2-1 te verslaan. Kuijt besliste het duel in de 119e minuut van de verlenging door een penalty te benutten en Toornstra bleef het hele duel op de bank. In de competitie verspeelde Feyenoord kostbare punten in de strijd om de koppositie. Tegen Groningen werd 1-1 gespeeld – Kuijt zorgde voor de gelijkmaker en Toornstra kwam 79 minuten in actie – en van NEC, de ploeg waar Lucas Woudenberg in de basis stond, werd 3-1 verloren.

Woudenberg bekerde – in tegenstelling tot Verlaan, Kuijt en Toornstra – niet verder met NEC, want op bezoek bij de amateurs van HCC uit Hardenberg ging het met 2-0 onderuit. De verdediger, die oorspronkelijk uit de jeugd van VV Zwammerdam komt, verloor een paar dagen eerder al in de competitie van laagvlieger Cambuur Leeuwarden (3-1).

Ondanks de uitschakeling in de beker deed Falkenburg in de competitie goede zaken met Willem II. Tegen ADO pakten de Tilburgers een punt en thuis werd met 3-2 gewonnen van Roda JC. Het Excelsior van de Leidse trainer Alfons Groenendijk en aanvaller Stanley Elbers ging met een wat minder gevoel de winterstop in. Tegen SC Heerenveen (2-1) en Cambuur Leeuwarden (1-4) werden nederlagen geleden. Zo wacht Excelsior nu al vijf duels op een zege. Door de slechte reeks zakte de equipe van Groenendijk naar de veertiende plek.

In Griekenland liet voormalig FC Boshuizen-speler Garry Mendes Rodrigues met zijn club PAOK Saloniki punten liggen bij nummer zes Levadiakos (0-0). De aanvaller werd in de rust gewisseld, maar ook dat mocht niet baten voor de huidige nummer drie van de Super League. De achterstand op koploper Olympiakos bedraagt maar liefst negentien punten. PAOK en Mendes Rodrigues zorgden wel voor een verrassing in de Europa League door Borussia Dortmund met 1-0 te verslaan. Die zege was echter niet genoeg om de groepsfase te overleven en zodoende komt er geen enkele regiogenoot meer uit in de Europa League. Ook Van Rhijn mag bij zijn waarschijnlijke nieuwe werkgever Galatasaray niet meedoen in Europees verband, omdat hij eerder dit seizoen al voor Ajax uitkwam.

Binnenkort volgt de volgende ‘van amateur naar prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read