Ingezonden brief: R’burg dupe van scheidsrechter met eigen agenda

Voetbalnieuws-leiden
Mooi artikelbanner
Brasserie VIS artikelbanner

Zonder iets af te willen doen aan de terechte 3-1 zege van VV Oegstgeest, wil ik via deze weg de rol van de scheidsrechter in deze wedstrijd omschrijven.

 
Zaterdagmiddag heb ik met stijgende verbazing naar de wedstrijd Oegstgeest-Roodenburg gekeken. Helaas waren het niet de wonderschone dribbels of heerlijke slidings die mijn aandacht vast hielden. Het was de scheidsrechter, je weet wel, die man die neutraal hoort te zijn. Deze man was heel wat, maar zeker niet neutraal. Ernstig bevooroordeeld, dat is denk ik toepasselijker. Ik kan geen enkele andere reden bedenken waarom deze man zo oneerlijk floot.

 
Het begon met de penalty voor Oegstgeest, de sliding die hieraan voorafging werd buiten het strafschopgebied gemaakt. Volgens de reglementen is het dan een vrije trap. Roodenburger Mike Armitage wees de scheids op de streep die de sliding in het natte gras achterliet en kreeg een reactie die niet echt bij een scheidsrechter past. Hem werd verteld dat als hij zijn bek niet hield, lekker kon vertrekken. Niet echt netjes, zeker niet voor een vertegenwoordiger van de nationale voetbalbond.

Geco artikelbanner
Rabobank artikelbanner
Sepa green artikelbanner
Sport2000 artikelbanner

 
Het verdere verloop van de wedstrijd stond bol van verbazende acties van deze man. Waar Oegstgeest er vrolijk op los kon duwen, tackelen en trekken, werd ieder contact van de ploeg uit Leiden-Noord bestraft met een fluitsignaal en een occasionele gele kaart. Dat is ten eerste niet netjes en geeft ten tweede scheidsrechters en hun organisatie een slechte naam.

 
Ik was niet de enige die hier verbaasd en enigszins kwaad naar stond te kijken, ook mensen met een geel-rood hart vonden het optreden op zijn minst dubieus. Roodenburg voorzitter Raymond Keur is zelfs van plan stappen te ondernemen tegen deze man. Wat deze man bezielde, geen idee, hij heeft in elk geval weinig op met Roodenburg. Of de man nare ervaringen heeft met de club en hen een lesje wilde leren, weet ik ook niet. Wat ik wel weet is dat ik het knap vind van de mannen van Roodenburg dat zij zich in hebben gehouden en de scheidsrechter normaal bleven behandelen. Natuurlijk waren er protesten, maar het bleef beschaafd. Dat wilde ik toch even kwijt.

 

H.de Meij

OWN artikelbanner
Brasserie meelfabriek

8 thoughts on “Ingezonden brief: R’burg dupe van scheidsrechter met eigen agenda

 1. Deze scheidsrechter floot ook de wedstrijd Roodenburg – Floreant. In deze wedstrijd kreeg hij veel commentaar van Roodenburgse kant. Dit leidde bij hem tot veel irritatie en veel gele en 1 rode kaart voor Roodenburg. Misschien (wat overigens onterecht is, elke wedstrijd is een nieuwe) zat er nog veel oud zeer bij deze man.

 2. Zuur stuk van een slechte verliezer??? Altijd eerst naar jezelf kijken voordat je een ander de schuld geeft. Als de Roodenburg-speler gewoon op z’n benen blijft staan geef je de scheidsrechter helemaal geen mogelijkheid om dat soort beslissingen te hoeven nemen, of het nu de juiste of onjuiste was (op de video zette hij inderdaad zijn sliding erbuiten in, maar raakte hij hem t.h.v. de beruchte 16-meterlijn)

  Als je dan vervolgens blijft zeiken tegen zo’n vent, dan vraag je er zelf ook om… Het is 3e klasse, dus heb je ook 3e klasse scheidsrechters….
  Daar moet je mee om kunnen gaan….

  1. Beste “Piet Snot”,

   je kwaad maken om dergelijke acties hebben niks met slecht tegen je verlies kunnen te maken. Ook ik, als neutrale toeschouwer stond perplex. Het gaat hier ook niet om winnen of verliezen, maar om een dergeliike houding van een scheidsrechter, die zeker met zijn functie zijn houding en hoe hij de spelers te woord stond niet kan maken. Al was het de 8e klasse reserve.

   Extra zuur natuurlijk dat Roodenburg zich in de degradatie zone bevindt en geen enkele mogelijkheid kreeg om te voetballen, waar het om zou moeten draaien.

   Kijk even bij de samenvatting: 03:30

   dit was slechts 1 van de vele bizarre beslissingen. Geen grote, zoals een penalty of rode kaart, maar na 10x zo’n voorval had ik me ook kwaad gemaakt. Roodenburg bleef gelukkig gewoon proberen te voetballen, mag ook wel eens gezegt worden!

  2. Voor alle duidelijkheid: dit is een ingezonden artikel van een neutrale toeschouwer..

 3. Vroeger had ik ook altijd ruzie met de man in het zwart (geel, blauw, paars), totdat ik na een paar jaar op aardig niveau ook terecht kwam in de kelder van het amateurvoetbal.
  Ik kreeg respect voor die man die tussen een paar zeer matig acterende voetballers in hun vrije tijd zich heel vaak voor rotte vis lieten uitmaken.
  Die scheidsrechters lopen niet voor niets in die categorie te fluiten, net als dat wij als voetballers op dat dramatische niveau acteren. Enige acceptatie zou dus wenselijk zijn…. Zie ik dit terug in de hedendaagse amateurvoetbal? zeker niet!!!!
  Begin nou eens eerst naar jezelf te kijken en laat die zogenaamde ‘slechte’ scheidsrechter desnoods in zijn eigen sop gaar koken. scheelt je nog een hoop keer 14,50 en 22,90 (exclusief 5 administratiekosten). Ik kan het weten, want ik betaalde mijzelf scheel aan de KNVB…
  En als we allemaal beter kunnen fluiten zouden we zeker geen tekort hebben aan scheidsrechters in Nederland!!! Sterker nog, dan hebben we op elk niveau neutrale grensrechters… Ben je ook van dat gezeik met die ‘dieven’ langs de lijn af!!!

  1. Beste Piet Snot,

   Allereerst, mooie naam! Ik heb zelf ook diverse malen gefloten, en wel op een nog lager niveau.
   Daar heb ik ook ondervonden dat het niet prettig is om constant commentaar op je beslissingen te krijgen. Ik probeerde echter wel altijd eerlijk te blijven fluiten.

   Ik keek neutraal naar deze wedstrijd, maar wond me op over het gedrag van deze man.
   Als je het er als scheidsrechter zo dik op legt dat je partijdig fluit, vind ik het knap dat de spelers zich gedroegen.

   Groeten, Hidde

 4. Het zou de neutrale supporter sieren als hij ook bij mindere optredens vanuit Roodenburg-zijde een brief in zou zenden. Zoals bijv. een paar weken geleden tegen UVS thuis. Of die van een paar jaar geleden (seizoen 2011-2012) in de wedstrijd van de zondagtak tegen Leidsche Boys.

  Of had de scheidsrechter toen ook een eigen agenda?

  P.S. Leuke toevoeging het reageren op artikelen. Hopelijk blijft het beschaafd!

  1. Beste Voetballiefhebber,

   Het gedrag van een paar Roodenburgers in de wedstrijd tegen UVS keur ik ook absoluut niet goed.
   Het grote verschil is echter dat hun acties direct bestraft werden. Er was in die zin dus geen sprake van onrecht. Dat was er in de wedstrijd tegen Oegstgeest duidelijk wel.

   Groeten, Hidde

Comments are closed.