Niels van den Burg: ,,Achter GHC staat nog steeds geen ‘D’ “

GHC Hoofdklasse en eerste klasse Interviews GHC
Drankenhandelleiden artikelbanner
Rumling bouw artikel

Eerste klasse B (zaterdag)- Tijdens de winterstop stond GHC laatste met tien punten uit dertien wedstrijden. Niet rooskleurig, maar verre van kansloos voor lijfsbehoud. In de laatste zeven ontmoetingen kwamen er echter slechts twee punten bij en op een zege in 2015 wordt nog steeds gewacht. Er wordt zelfs hartstochtelijk naar uitgekeken, want de tweede klasse komt per week dichterbij. Dit keer ging het fout in Hoorn, op bezoek bij Zwaluwen’30 (3-1).

GHC was niet kansloos, maar dat is een bekend liedje inmiddels. Althans zo beweert doelman Niels van den Burg. ,,Na de winterstop hebben we vaak heel aardig gespeeld en waren we niet minder dan de tegenstander. Dat was nu niet anders. De kansen waren dit keer op 1 hand te tellen. Zowel voor die gasten als voor GHC. Maar ja, zij maken er drie en wij eentje. Dat is het verhaal en dus is ons probleem weer groter geworden.”

Voor de pauze was Zwaluwen’30 wel de betere ploeg volgens trainer Dennis Olman, maar serieus in de puree kwam de Leidse ploeg nauwelijks. Toch stond het halverwege 1-0, nadat balverlies een tegenaanval in leidde (en minuut of tien voor rust, red.). Na de pauze drong GHC meer aan en kreeg ook loon naar werken. De ingevallen Jeffrey Rutten scoorde de gelijkmaker. GHC wilde gretig doorgaan met drukken, maar vergat vanuit de organisatie te spelen en prompt werd het 2-1 voor de thuisploeg. Daarna hing de gelijkmaker alsnog in de lucht, maar via de counter werd uiteindelijk de eindscore bepaald: 3-1.

Stadsbrouwhuis Leiden artikel
Sepa green artikelbanner
Geco artikelbanner
Rabobank artikelbanner

,,De moed zakt je wel in de schoenen. Ik had meer van deze tegenstander verwacht, zeker gezien de stand op de ranglijst. We deden opnieuw niet onder voor de tegenstander, maar het scoren blijft voor ons een probleem. We creëerden ook te weinig, als ik eerlijk ben. Maar als ik kijk naar de laatste reeks wedstrijden dan kan ik niet anders stellen dan dat ik nog nooit zo veel pech had met een team. Die hoek en de klappen, het is clichématig maar gewoonweg waar. Ik vind nog steeds dat we voldoende kwaliteiten in de ploeg hebben.”

Dat laatste mag zo zijn, maar het water staat GHC wel tot aan de lippen. ,,De nacompetitie kunnen we al bijna niet meer ontlopen, maar dat is tevens het maximale. Het komt er eigenlijk wel op neer dat we moeten winnen van Deltasport in de inhaalwedstrijd volgende week. Dan blijft er een sprankje hoop over. Lukt dat niet dan wordt het wel heel donker voor ons. Op zich krijgen we nog twee concurrenten met DSO en HBOK, maar daarbij gaat het om de twee laatste speeldagen. Dan kan het al te laat zijn.”

Van den Burg geeft niet op en vindt dat de sfeer nog prima is. ,,Er speelt veel binnen de club en diverse spelers hebben ook aangegeven om weg te gaan. Anderen zijn er nog niet uit. Toch staan we  nog steeds overeind als een groep. Als ik voor mezelf spreek dan kan ik niet anders stellen dan dat ik er nog alles aan doe. Niemand wil toch degraderen? Dat heb ik ook nog nooit meegemaakt. Voor mij is het verhaal ook heel simpel: zolang er geen D’tje achter GHC staat op de ranglijst leven we nog.”

Ondertussen is wel duidelijk dat Van den Burg, mocht het zover komen, niet zal uitkomen met GHC in de tweede klasse. ,,Wat weken terug heb ik een gesprek gevoerd bij UVS, de club waar ik vandaan kom. Ook met wat andere clubs is er contact geweest. Maar de kogel is door de kerk; ik ga terug naar UVS. Ik speel natuurlijk met Bartje van der Weijden en samen hebben we al die tijd contact gehad met Ronald Mink (nu bij RCL) en Rico Westdorp (spelend bij FC Boshuizen). Uiteindelijk hebben we besloten om terug te gaan naar UVS. Ze zijn daar aan het bouwen en we willen dolgraag helpen die club weer omhoog te brengen. Ik had het er ook naar mijn zin, maar had moeite met het feit dat ze overstapten van de hoofdklasse op zondag naar de derde klasse op zaterdag. Ik volg ze nadrukkelijk. Misschien promoveren ze naar de tweede klasse. Dat zou heel mooi zijn.”

Voorlopig doet Van den Burg niets liever dan erin blijven met GHC. ,,Ik blijf mijn uiterste best doen. Als speler wil je het hoogst haalbare halen. We zijn nog steeds niet gezien, maar die overwinningen moeten nu echt wel gaan komen.”

Dat laatste is alweer een tijd geleden. Voorschoten’97 werd in september verslagen en HBOK moest er in Leiden eind november 2014 aan geloven. Maar daar bleef het bij. Feit is ook dat Bart van der Weijden, middenvelder, topscorer is met zeven goals (waarvan het gros vanaf elfmeter) en Danny Maaskant, verdediger, volgt hem met vier doelpunten. Rutten, spits, scoorde in de verloren tweestrijd met Zwaluwen’30 zijn tweede seizoensgoal. Rutten, zo moet ook worden gesteld, speelde echter weinig wedstrijden. Blijft staan dat de gehele voorhoede dit seizoen (te) weinig scoort. ,,Dat is een probleem, het scorend vermogen. Maar er valt wel meer aan te wijzen als oorzaak van de positie. Alles samen maakt dat we laatste staan. Leuk is anders.”

Rebel Horeca artikelbanner
Seven gifts artikel

2 thoughts on “Niels van den Burg: ,,Achter GHC staat nog steeds geen ‘D’ “

 1. Beste mensen van leidenamateurvoetbal..kijk ook naar de feiten bij ghc…het aantal doelpunten voor is gezien de stand op de ranglijst geeneens zo heel slecht…het aantal doelpunten tegen is schrikbarend…bovendien hadden jullie het over het spits jeffrey rutten die pas 2x keer scoorden..misschien leuk om te melden dat die man nog geen 5 hele wedstrijden heeft gespeeld omdat die al gestopt was….Keep up the good work

  1. Goedemiddag

   We hebben deze alinea enigszins aangepast. Dit n.a.v. de terechte opmerking over Jeffrey. Het ging ook niet zo zeer over hem, maar meer ovr het feit dat er voorin te weinig wordt gescoord. Dank voor de reactie. Wordt op prijs gesteld!

   Met sportieve groet,
   de redactie

Comments are closed.