HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasse‘Tovenaar’ uit Leiderdorp doet het weer met Voorschoten’97

‘Tovenaar’ uit Leiderdorp doet het weer met Voorschoten’97

-

Eerste klasse B (zaterdag)- Ruim een maand geleden leek de situatie voor Voorschoten´97 nog vrij uitzichtloos. De groengele brigade bungelde toen onderaan de ranglijst en waren een soort drenkelingen in een poel van ellende. De reddingsoperatie van interim-trainer Paul van der Zwaan om de ploeg boven de veilige streep te trekken lijkt, na de vierde overwinning op rij en met nog vier duels voor de boeg, kans van slagen te hebben. Zaterdagmiddag won de ploeg op het lastig bespeelbare veld dik verdiend het uiterst belangrijke degradatieduel tegen het Zoetermeerse DSO: 3-1. Voorschoten verzuimde overigens het treffen tegen de matig acterende Zoetermeerders eerder in het slot te gooien.

Media Terplaatse_vsn97_thuis_tegen_dso_voorschoten_11042015_Image00300

In de speech van de voorzitter na afloop van de wedstrijd in het spelershome werd de Leiderdorpse oefenmeester al de tovenaar van Voorschoten genoemd. Van der Zwaan zelf kon er wel de humor van inzien. Beide ploegen deelden vooraf aan de wedstrijd met 20 punten een promotie/degradatieplek. Het gezelschap van Van der Zwaan speelde op het winderige sportpark met uitblinker Jim van der Krogt een uitstekende eerste helft.

Media Terplaatse_vsn97_thuis_tegen_dso_voorschoten_11042015_Image00325

Dat de belangen groot waren, werd tijdens de wedstrijd door beide ploegen onderstreept. De volgelingen van Van der Zwaan spelen sinds zijn aantreden compacter en met een bewonderenswaardige strijdlust. DSO werd vooral in de eerste rondgang in een figurantenrol gedrukt, al kreeg de formatie van Herman Kooijenga in de tweede minuut de kans om op voorsprong te komen. Een fraaie steekbal tussen twee Voorschotense verdedigers door zette DSO spits Kevin Cameron alleen voor doelman Matthijs Keemink. Voorschoten kwam met de schrik vrij.

Het was aanvallend echter de enige kans van de bezoekers in de eerste helft. De gedreven spelende thuisploeg was in de tiende minuut dichtbij de openingstreffer. De hardwerkende en goed spelende spits Wouter Pen , die vlak voor rust uitviel met een blessure, schonk Qendrim Gashi een niet te missen kans maar hij schoof de bal te gehaast over.

Media Terplaatse_vsn97_thuis_tegen_dso_voorschoten_11042015_Image00304

De dik verdiende treffer van de gastheer was er een om in te lijsten. De mee opgekomen verdediger Kasper Michel kreeg door slecht uitverdedigen de bal in de voeten gespeeld en pakte het cadeautje graag uit. Van een slordige 25 meter schoot hij het leer zeer fraai via de onderkant van de lat in de kruising achter Michael Verhoef: 1-0.

Vlak voor rust werd het 2-0 door een onberispelijk benutte strafschop van Van der Krogt. Op de 2-0 voorsprong viel niets af te dingen. De ploeg van ’tovenaar’ Van der Zwaan had de thee nog lekkerder kunnen laten smaken als Pen vlak voor rust de 3-0 had binnen geschoten waarmee de wedstrijd al beslist had kunnen zijn. Op slag van rust verving Bilal Karasahin de geblesseerde Pen. Na rust had de grasmat door de aanhoudende regenbuien meer weg van een glijbaan.

Media Terplaatse_vsn97_thuis_tegen_dso_voorschoten_11042015_Image00303

Glijpartijen waren meer regel dan uitzondering, waardoor het niveau van de eerste 45 minuten bij lange na niet meer gehaald werd. Van der Zwaan: ,, Onbegrijpelijk, een aantal jongens leken wel te voetballen op badslippers.”

De bezoekers braken na een kwartier in het tweede bedrijf gevaarlijk uit. De buiteling van een DSO-aanvaller in de zestien werd door de goed leidende scheidsrechter Annegam niet gehonoreerd. De ploeg uit Zoetermeer, die na een wervelend begin van de competitie nu ver teruggevallen zijn, wilde wel succes maar kon simpelweg niet beter. Vleugelaanvaller Virgil Tjin-Asjoe wel, maar hij kwam na vijftien minuten voor tijd een teenlengte tekort om de zekere 3-0 binnen te schieten.

Een counter van de bezoekers in dezelfde minuut leverde dan toch de aansluitingstreffer op van invaller Niels Schoonen. Daarna verzuimde Voorschoten om de bevrijdende derde treffer te maken. Door het alles of niets offensief van DSO kreeg de thuisclub evenwel genoeg kansen om de genadeklap uit te delen. Maar te vaak werden de verkeerde keuze gemaakt waardoor het spannend bleef tot het einde. Tot Bilal Karasahin, die daarvoor al een dot van een kans miste, in de slotminuut de 3-1 op de borden bracht.

Van der Zwaan: ,, Ik wil een groot compliment aan de ploeg geven voor de strijd die ze vandaag hebben geleverd. Met name Jim van der Krogt speelde als linksachter een belangrijke rol in de opbouw. En ook Lars Verlaan kwam als rechtsback beter voor de dag. We wilden kort op de tegenstander spelen om zo snel mogelijk de bal te veroveren om grip op de wedstrijd te krijgen. Onze organisatie stond vanmiddag goed en ook het middenveld maakte een prima indruk. Na rust kregen we genoeg ruimte om de voorsprong te vergroten maar we verzuimde het af te maken.”

Van der Krogt prijst de trainer: ,, Van der Zwaan houdt ons scherp en er is n u meer duidelijk binnen de groep. We hebben het altijd wel in ons gehad maar nu komt het er eindelijk uit. Verder wil ik de bepalende factor van Voorschoten zijn. Elke wedstrijd wordt nu nog een finale.”

Basisopstelling Voorschoten’97 : Keemink, Verlaan, Guijt, Jouby, Michel, Faridi Blazguez, Pen, Beijersbergen, Gashi, Tjin-Asjoe, Van der Krogt.