HomeZaterdagDerde klasseSlim spelend Meerburg troeft SJZ af in dorpsderby

Slim spelend Meerburg troeft SJZ af in dorpsderby

-

Derde klasse A (zondag) – Na ruim negentig minuten, waarvan het grootste gedeelte met tien spelers, gingen alle handen van de Meerburg spelers hoog de lucht in. De Rijndijkers namen met een 3-2 overwinning op dorpsgenoot SJZ sportieve wraak voor de eerdere 4-2 nederlaag in de uitwedstrijd. Voor Meerburg stond er alleen de eer van deze Zoeterwoudse dorpsderby op het spel na wat mindere weken. SJZ is met deze nederlaag nog steeds niet zeker van het ontlopen van de nacompetitie. Een vriendendienst aan de ‘buurman’ zat er dus niet.

Meerburg SJZ 1

Waldorf en Statler, ken je ze nog van de Muppet-show, zittende op hun balkon en op iedereen kritiek leverend in deze show? Ze zaten naast de verslaggever op de tot de laatste plek bezette tribune van het sportpark van Meerburg. Beiden 84 jaar, de één een echte Rijndijker en de ander een echte dorper, hadden hun sporen op het (toen) natuurgras van hun club in de vorige eeuw verdiend. Op dit schitterend gelegen nieuwe sportpark speelde Meerburg na de laatste 3-4 thuisnederlaag tegen Teylingen om des keizers baard. Meer dan een teleurstellende plek in de middenmoot zat er niet meer in. Maar de selectie van trainer Rob van den Wijngaard van SJZ kon zich met een uitzege definitief veilig spelen nu UDO met de laatste zege op Nicolaas Boys nog maar drie punten achterstand had.

Media Terplaatse_meerburg_thuis_sjz_03052015Image00117

Maar voetbal is meer dan de fysieke gesteldheid. Hoe zouden Nils Slingerland en Daan Hoogbruin van SJZ deze laatste wedstrijden voor hun club spelen in de wetenschap dat ze de club gaan verlaten? Een dorpsderby waar je door voetballend beslissend te zijn weer maanden net zo geliefd kan zijn als de burgemeester is en blijft uniek! En dat talent hebben Slingerland, de flitsende en watervlugge linksbuiten, en centrale middenvelder Hoogbruin zeker in zich. Maar Hoogbruin, topscorer met vijftien doelpunten, was afwezig. Dus alle blikken waren gericht op Slingerland, dat kwam zeker ook door zijn oranje voetbalschoenen, en de ‘Socrates’ van SJZ, de technisch begaafde middenvelder Frank Willemse die ook al tien keer had gescoord dit seizoen.

Media Terplaatse_meerburg_thuis_sjz_03052015Image00120

Meerburg tegen SJZ was weer een echte dorpsderby wat aan het grote aantal bezoekers en de passie van de spelers op het veld was af te leiden. Er waren zelfs twintig SJZ-supporters met de boot over de Meerburg-watering naar de uitwedstrijd gekomen. Ze konden zo zelfs illegaal het sportcomplex betreden. Wat de tractor was voor de Groningen-supporter bij de bekerfinale tegen PEC Zwolle werd de boot voor deze derbyliefhebbers.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Verduijn was het eerste kwartier louter SJZ wat de klok sloeg. Spits Hans Coret miste na twintig seconden al een opgelegde kans op de 0-1 na een strakke voorzet van de zeer aanwezige linksbuiten Slingerland.

Media Terplaatse_meerburg_thuis_sjz_03052015Image00126

‘Waldorf’, mijn buurman en fervent Meerburg-supporter op de tribune sloeg na twaalf minuten al de handen voor de ogen. De zestienjarige aanvaller Levi Paulides kreeg direct rood nadat hij tegen Corné Berg van SJZ aanbotste of hem bewust blokkeerde bij zijn doorbraak richting Meerburg-keeper Patrick Bom. Met een schitterende vrije trap van 25 meter krulde aanvoerder Kevin Bos de bal in de linkerbovenhoek, 0-1.

‘Waldorf’: ,,Dat SJZ is een boerenploeg, het kan toch niet dat we weer de kuikenbak ingaan. Maar let op, mijn Meerburg maakt het niet uit dat ze met tien man verder moeten.” Dat was ook de gedachte van trainer Ron de Roode. Hij paste geen wissels toe, maar ook trainer Van den Wijngaard liet iedereen staan. Het geloof in een goede afloop was blijkbaar bij beide Zoeterwoudse kampen aanwezig.

Media Terplaatse_meerburg_thuis_sjz_03052015Image00112

Maar Zoeterwoude kent ook magische krachten in de voetbalsport want met één speler minder was het Meerburg dat de touwtjes in handen nam na de 0-1 achterstand. De enige dreiging van SJZ kwam nog van Slingerland. Rechtsback Erik Candido van Meerburg ruilde hierdoor van plek met de andere back Barry Verboon. De Meerburg-voorwaartsen Joep van Vuren, acht doelpunten tot op heden, en Joeri van der Voort, maker van tien doelpunten, kregen de eerste kansen tot groot genoegen van ‘Waldorf’. En in de 25e minuut leidde het tot de dik verdiende 1-1 door de immer zwoegende routinier Van Vuren die met een omhaal met zijn ‘foute’ been SJZ-keeper Niels van Diemen verraste. Meerburg kreeg vervolgens diverse kansen, maar trainer Van den Wijngaard voerde nog steeds geen omzettingen door. In de 42e minuut hield het houtwerk Meerburg ook tot twee keer toe, na inzetten van spitsen Hans Coret en Slingerland, op de been.

Media Terplaatse_meerburg_thuis_sjz_03052015Image00103

,,Die witte is een super speler, je ziet hem over het hele veld zijn meters maken. Ik vind hem de Peter van Vossen van Meerburg. Hij duikt overal op en is zeker voor verdedigers lastig te bespelen”, zo vertrouwde ‘Waldorf’ mij in de pauze met een 1-1 stand toe. Daarmee doelde hij op aanvoerder Van der Voort. Maar net als in de eerste helft was het SJZ dat na het eerste fluitsignaal het initiatief pakte. Toch noteerden we in de 47e minuut een 2-1 door Van der Voort op het scorebord. Twijfels bij keeper Van Diemen en een verdediger boden de Meerburg captain de gelegenheid om een schitterende voorzet van rechts van Barry Verboon hoog in het doel te deponeren.

De onzekerheid van de SJZ-keeper bij hoge voorzetten werd in de 60e minuut door routinier Van Vuren omgezet in zijn tweede treffer met een schitterend kopdoelpunt. Vanaf dat moment paste trainer Van den Wijngaard de maximale drie wissels toe. Maar tot dat moment hanteerde SJZ, ondanks één man meer vanaf de elfde minuut, een viermans achterhoede tegen de Zoeterwoudse thuisploeg. Met meer lef en een kleine aanpassing had SJZ op zeker het goede pressievoetbal van het eerste kwartier de hele Zoeterwoudse dorpsderby kunnen doortrekken.

Trainer De Roode van de thuisploeg benutte het laatste kwartier om al zijn voorwaartsen voor nieuwe zuurstof om te ruilen. ‘Waldorf’: ,,Die rooie, spits Mats van der Poel, heeft deze tweede helft zoveel gedaan om te kunnen winnen. Petje af voor hun inzet deze derby met één man minder. Ik hoor zeker mijn buurman van SJZ niets meer zeggen.” Mijn Meerburg-buurman kreeg in de 81e minuut nog even de bibbers met de 3-2 door Willemse. De verre uittrap van keeper Van Diemen werd door hem opgepikt en koel rechts van keeper Bom in het doel getikt.

Media Terplaatse_meerburg_thuis_sjz_03052015Image00101

De laatste minuten en de vele minuten extra tijd leverden beelden van een, eindelijk, drukkend SJZ op. Maar Meerburg-verdediger Jeroen Verboon was het die vanaf de middellijn zijn actie startte die niet kon worden afgemaakt door de ingevallen voorwaartsen. Invaller Gidion Loos kwam in de 87e minuut tussen de lijnen en bij zijn eerste balcontact scoorde hij bijna voor Meerburg. Ver in de blessuretijd floot de strak leidende scheidsrechter Verduijn voor het laatst. Supporters van Meerburg, zeker ook mijn buurman ‘Waldorf’, gingen vol voor de derde helft waar de SJZ-supporters met vele vragen dit mooie sportcomplex verlieten. Toch weer geen nacompetitie”, hoorde je de groen-witte aanhang denken.

Komende zondag kan Meerburg aan alle SJZ- twijfels een einde maken door in de uitwedstrijd tegen UDO punten te pakken. UDO staat nu met SJZ op 26 punten op plek elf, maar SJZ heeft een positiever doelsaldo met -3, waar UDO -12 noteert. SJZ speelt thuis tegen Van Nispen die vandaag thuis tegen Nicolaas Boys met een 0-4 nederlaag een vervolg gaven aan een enorme terugval.

Op de website een beeldend verslag van deze Zoeterwoudse dorpsderby van cameraman Miguel Angel Obregoso met aansluitend een interview met Patrick Bom, de keeper van Meerburg. Alle spelers van SJZ zaten zo stuk na deze wedstrijd dat er niemand voor de camera kon verschijnen.

Rkvv Meerburg – SJZ 3-2 (1-1) Scoreverloop: 4. Bos 0-1, 25. Van Vuren 1-1, 47. Van der Voort 2-1, 60. Van Vuren 3-1, 81. Willemse 3-2. Scheidsrechter: J. Verduijn. Toeschouwers: 350

Opstelling Rkvv Meerburg: Bom, Candido, Jeroen Verboon, Van der Meer, Barry Verboon, Weijers, Paulides, Brandsma, Van der Poel (87. Loos), Van Vuren (78. Van Wetten) en Van der Voort (90 + 3. De Jong).

Opstelling SJZ: Van Diemen, De Goede, Van der Hoeven, Bos, Van Rijt (74. Hulsbos), Hoogervorst (63. Van der Meer), Berg, Sleijser, Coret (79. Pieterse), Willemse en Slingerland.

Note redactie: Op de website volgt nog een beeldend verslag van deze Zoeterwoudse dorpsderby van cameraman Miguel Angel Obregos Real met aansluitend een interview met Patrick Bom, de keeper van Meerburg. Alle spelers van SJZ zaten zo stuk na deze wedstrijd dat er niemand voor de camera kon verschijnen.