HomeZaterdagDerde klasseWat zaterdag niet lukte, komt nu wel goed voor Zwammerdam

Wat zaterdag niet lukte, komt nu wel goed voor Zwammerdam

-

Derde klasse A (zaterdag)- Afgelopen zaterdag waren de druiven zuur voor Zwammerdam.De ploeg van Rob de Lange was zeventig minuten beter, maar het aluminium stond meerdere malen in de weg. Tot overmaat van ramp kreeg doelman Wouter van Valen daarna rood en ging het mis tegen CVC Reeuwijk (0-2). Twee dagen later was alles anders. Nu scoorde Damme wel makkelijk en werd er verdiend gewonnen in het tweede inhaalduel van het weekend. BSC’68 moest er met 5-3 aan geloven in een wedstrijd die tijdens Pasen smaakte als een heerlijk gevuld ei.
De wedstrijd was amper zes minuten bezig of het scorebord gaf al 1-2 aan. De eerste kans leverde daarbij nog niet eens een doelpunt op. Danny Schreurs kwam geheel en al vrij op Remco Tuinenburg af, maar zijn inzet hield het midden tussen een schot en een voorzet. Met Tuinenburg is meteen een opvallende naam genoemd. De oud-doelman van onder meer ARC viel tegen CVC al noodgedwongen in en de routinier moest nu de gehele wedstrijd aan de bak vanwege de schorsing van Van Valen. Tuinenburg coachte zijn team nadrukkelijk en had later diverse knappe reddingen in huis.

150406_12_VVZ_BSC_5_3 (Kopie)
Dat was evenwel na de vlotte eerste drie doelpunten. Zwammerdam kwam op voorsprong via Kevin Bergshoeff. Een verre trap van de sterk spelende Gerald van Asselt bereikte Mitchel Henkes die niet zelfzuchtig bleek en de linksbuiten een niet te missen kans bood. De vreugde was van korte duur voor de thuisploeg. Pal na de aftrap rondde Kees Thies, met afstand de meest ervaren speler van de ploeg uit Benthuizen, een rebound af voor de 1-1. Even later sneed de gelouterde middenvelder een vrije trap scherp aan en via een voetje van een aanvaller werd Tuinenburg geklopt.

150406_20_VVZ_BSC_5_3 (Kopie)
De wedstrijd stond daarmee meteen op zijn kop en beide ploegen hadden hun bedoelingen prijs gegeven. Het nog openstaande duel uit de veertiende speelronde, en nog voor de tweede periode meetellend, bleef boeien. Zo dook Schreurs gevaarlijk op voor Tuinenburg, maar die voorkwam na tien minuten de 1-3. Later werd Martijn Poort ten onrechte afgevlagd, terwijl hij een vrije doortocht had richting een wellicht derde Benthuizer treffer.
Zwammerdam kwam stilaan boven te liggen, waarbij BSC’68 zich meer bediende van de counter. Vijf minuten voor rust kwam de gelijkmaker tot stand vanaf de penaltystip. Maarten van Riessen ging onderuit in een actie van Wouter Nieuwenkamp en Lars Kremer wist wel raad met de strafschop. De bal in de bovenhoek leverde dus de 2-2 op. Met die stand konden de teams even op adem komen.

150406_28_VVZ_BSC_5_3 (Kopie)
De tweede helft werd nog steeds afgewikkeld in een hoog tempo, waarbij het nodige portie inzet niet ontbrak. Ondanks het bijzonder lastig te bespelen veld hielden de acteurs de beste intenties en werd het geen moment saai. De vijfde treffer van de middag lag ook al snel in het netje. Bergshoeff veroverde de bal op een treuzelende verdediger en sleepte er een hoekschop uit. Henkes vond het hoofd van Van Riessen, die op zijn beurt Erik Meijer kansloos liet.
BSC richtte zich weer op en leek de gelijkmaker af te drukken via Poort, maar opnieuw toonde Tuinenburg aan het keepen nog niet verleerd te zijn. Schreurs had daarna ook de 3-3 op zijn schoen, maar Van Asselt redde zijn ploeg met bijna gevaar voor eigen leven. Dat bleek een cruciaal moment, want pal daarna werd de marge voor het eerst naar twee doelpunten getild. Henkes had een voorzet op maat in huis en Van Riessen kwam op tijd voor zijn man om de 4-2 binnen te werken. Een goal waar trainer De Lange blij mee zal zijn geweest. Want Zwammerdam zal op dit soort aanvallen trainen. Voor een trainer likkebaarden wanneer dat dan zo uitkomt.
Toch bleef BSC’68 tegen sputteren. Zwammerdam dacht er af en toe te makkelijk over en dus moest Tuinenburg nog twee keer redding brengen. Dat deed hij andermaal met verve. Twintig minuten voor tijd ging het treffen op slot. Bergshoeff snelde er weer eens van door en vond Mitchel Bons voor de 5-2. Alweer een doelpunt uit het boekje. Het applaus van het thuispubliek was dan ook meer dan terecht. De eindstand werd uiteindelijk bepaald door Falco Henzen: 5-3.

150406_30_VVZ_BSC_5_3 (Kopie)
Aanvaller Bergshoeff was opgelucht met de overwinning, tevreden over de manier van spelen en zijn eigen bijdrage. ,,Ja, zeker na afgelopen zaterdag. CVC raakte geen skippybal, maar wij verliezen die wedstrijd. Dat kwam fors aan en dan is het lekker als je twee dagen later revanche kunt nemen. Het is wel het verhaal van het seizoen. We hebben al zo vaak onnodig punten verspeeld. En al zo vaak de mooiste kansen verprutst. Ja, ook ik. Als we dat bij elkaar optellen, hadden we nu in de buurt van Koudekerk gestaan. Dat had serieus waar mogelijk geweest. We wonnen niet voor niets twee keer van ze. Maar goed, zo is het niet gelopen. We wippen nu over Kagia heen en plek vijf is weer in zicht. We zijn nog niet kansloos in de derde periode en dus moeten we daar nu maar voor gaan.”
Zo spelend als tegen BSC’68 lijkt dat geen gekkenwerk voor De Lange en de zijnen. Zwammerdam speelde fris van de lever en bewees wel degelijk over een aantal meer dan modale voetballers te beschikken voor de derde klasse. De aanloop naar de paasdagen verliep dan wel in mineur, de tweede paasdag leverde een zeer boeiende en onderhoudende pot voetbal op. Daar zijn twee ploegen voor nodig, maar de terechte winnaar kwam uit Zwammerdam.
Opstelling Zwammerdam: Tuinenburg, Van Asselt, Van Dorp, Noorlander (61.A.Kremer), Peters, L.Kremer, Schmand (88.Van den Berg), Henkes, Bons (71.El Mariami), Van Riessen, Bergshoeff.