HomeZaterdagDerde klasseMeerburg stormvast, Van Nispen volstrekt kansloos

Meerburg stormvast, Van Nispen volstrekt kansloos

-

Derde klasse A (zondag)- Een vriendelijk zonnetje, heerlijke temperaturen en een licht briesje uit het zuidoosten; zo stelt men zich de omstandigheden voor bij een leuke voetbalmatch in de lente. Hoe anders en wreed kan de realiteit zijn. Striemende regen, een stormachtige wind en lage temperaturen speelden een hoofdrol bij Meerburg tegen Van Nispen. Een belangrijke wedstrijd voor beide teams met als inzet de vierde en mogelijk zelfs de derde plaats in de derde klasse A. Die laatste geeft recht op een smakelijk toetje: de nacompetitie. Beide ploegen hadden een minder geslaagd weekend achter de rug met pijnlijk puntenverlies. Revanche was het motto dan ook zondag op sportpark in Zoeterwoude.

,,Het was niet te doen”, zo omschreef Meerburg aanvaller Justin de Jong de omstandigheden na afloop. ,,Techniek en tactiek kwamen op de tweede plaats, het ging vandaag alleen om hard werken. De wind en de kou bepaalden de wedstrijd. Wij waren daar beter tegen opgewassen dan Van Nispen.” Een analyse die hout sneed. De wind deed elk inschattingsvermogen teniet. Met de storm mee was het onmogelijk te bepalen waar het leer terecht zou komen. In plaats van tussen de laatste linie en de keeper eindigde de bal tussen de auto’s op het parkeerterrein. Een hoge bal met de wind tegen vertrok met goede bedoelingen, aarzelde en woei vervolgens terug naar de met verbazing toekijkende schutter. Een uittrap van de keeper of een vrije bal, een op het oog simpele klus, was een hels karwei. De bal weigerde te blijven liggen. Het vroeg derhalve nog wel wat om in deze omstandigheden voetballend staande te blijven. Meerburg slaagde, zeker in de tweede helft, uiteindelijk met vlag en wimpel voor deze test.

In de eerste drie kwartier had de thuisploeg het windvoordeel zoals dat zo fraai heet, maar slaagde dat pas in de laatste minuten om te zetten in doelpunten. Daarvoor waren Mats van der Poel en Joeri van der Voort al heel dicht bij de openingstreffer. De eerste slaagde er niet in van heel dichtbij een voorzet van Duuk van der Meer over de lijn te werken en Van der Voort schampte de bal met zijn hoofd in plaats van er tegenaan te lopen. Beiden waren het eindstation van een goede aanval of doordachte bedoelingen. De 1-0 van Gidion Loos was van een ander kaliber. Een harde, lage voorzet uit een vrije trap werd door de wind gestuwd, door niemand aangeraakt en verdween tussen de palen. Een mooie meevaller voor het beter spelende Meerburg. Vlak voor rust werd de voorsprong zelfs verdubbeld. Van der Voort slaagde erin een bal laag voor te geven waarna Van der Poel net even alerter was dan een Van Nispen verdediger en de bal intikte: 2-0.

In de tweede helft bewees Meerburg dat het veel beter met de moeilijke omstandigheden om kon gaan dan de bezoekers uit De Zilk. Een staaltje daarvan kon het publiek vlak na de thee al bewonderen. Na een schitterende aanval over de grond kon Van Vuren de bal op maat voorgeven, die door Van der Voort feilloos werd afgemaakt. Deze 3-0 deed iets bij Van Nispen knakken.

Gesteund door de krachtige wind speelde de wedstrijd zich voornamelijk af op de helft van Meerburg, maar tot kansen kwam het amper. De zwartwitten controleerden het spel en waren, ondanks de al eerder genoemde moeilijke omstandigheden, een klasse beter. De bal werd vooral kort en over de grond gespeeld, waar Van Nispen de oplossing vooral door de lucht zocht. Niet alleen qua voetbal liet de thuisploeg zien over meer inhoud te beschikken. Ook qua werklust moesten de bezoekers het onderspit delven. Justin de Jong hierover: ,,Als je niet alles met goed voetbal kunt oplossen zal het op hard werken aankomen. Dat deden we vandaag. Het was een slijtageslag.”

Het vierde doelpunt was wederom een juweeltje. Vlot combinerend kwam de bal bij de net ingevallen Kevin de Jong. Met een gevoelig steekpassje zette hij de pas zestienjarige Levi Paulides vrij voor het doel. De rappe spits scoorde vervolgens koelbloedig. Van Nispen zette met de nederlaag een troosteloze reeks voort, terwijl Meerburg kon terugkijken op een meer dan uitstekende middag. Een directe concurrent was in een rechtstreeks duel verslagen en andere rivalen leden ook puntverlies. De club uit Zoeterwoude prijkt nu op een derde plaats. De ploeg van trainer Ron de Roode kan, mits zo spelend als in de tweede helft, zich mogelijk opmaken voor de nacompetitie.

Meerburg – Van Nispen 4-0. 41. Loos 1-0, 45. Van der Poel 2-0, 53. Van der Voort 3-0, 79. Paulides 4-0.

Meerburg: Bom, Candido, Verboon, Van der Meer, Brandsma, Loos (76. Kevin de Jong), Justin de Jong, Weijers (86. De Groot), Van der Poel, Van Vuren (70. Paulides), Van der Voort.

Van Nispen: Otte, Witteman, Westerop, Vleugel (76. Van Haaster), Korfage, De Jong (61. Van Saase), Krupic, Van der Berg, Verhoeven, Van der Burg, Van Eeden.

Scheidsrechter: Van Polanen. Toeschouwers: 75.