donderdag, april 25, 2024
HomeZaterdagDerde klasseMeerburg verslaat SJZ in geelgekleurde Zoeterwoudse derby

Meerburg verslaat SJZ in geelgekleurde Zoeterwoudse derby

-

Derde klasse A (zondag) – Het was een klein wonder dat Meerburg-SJZ eindigde met 22 spelers op het veld. Passie, inzet en onnodige irritaties leverden zeven gele kaarten op  waar het er gemakkelijk meer hadden kunnen zijn. De verdiende 2-1 zege voor Meerburg betekende dat voor de vijfde achtereenvolgende keer in deze derby de thuisploeg aan het langste eind trok.

Deze derby was voor de selectie van Rob van den Wijngaard, trainer van SJZ, de eerste competitiewedstrijd. Hij zet dit seizoen in op een plekje bij de bovenste acht en mogelijk een periodetitel. Trainer Ron de Roode van Meerburg gaat voor een verbetering van de vijfde plek van vorig seizoen. Ambities genoeg dus.

KHF_8530

Het waren de beide aanvoerders, Kevin Bos (SJZ) en Joeri van der Voort (Meerburg), die hun teams voorgingen in de strijd door te sleuren en te strijden om elke bal. Bij SJZ ging de meeste dreiging uit van linksbuiten Danny Pieterse, vorig jaar invaller bij deze wedstrijd, maar het leidde niet tot echt veel doelkansen. SJZ ontwikkelde zich voetballend steeds beter waar Meerburg louter counterde via de lange bal op de snelle spits Mats van der Poel en de andere voorwaartsen. Dat was ook de tactiek van keeper Patrick Bom met snel genomen, verre uittrappen. In de 26e minuut van de eerste helft viel de eerste gele kaart toen SJZ spits Frank Willemse voor de zoveelste keer onderuit werd gehaald. Het aantal overtredingen nam hand over hand toe, maar ook het lichamelijke contact waar net niet voor werd gefloten.

KHF_8717

Spits Frank Willemse liet in de 31e minuut keeper Bom van Meerburg zwevende naar de hoek gaan waar hij met één hand de schitterende kopbal wist te keren.  Joep van Vuren van Meerburg was duidelijk op zoek naar zijn 95e doelpunt in zijn voetballoopbaan. Het is even wat minder qua gemiddelde dan Ronaldo, maar als hij scoort liggen ze ook mooi in het mandje. Nu tikte SJZ doelman Niels van Diemen met de punt van zijn rechterschoen de bal tot corner toen Van Vuren van scoren afhield. Waar alle supporters zich al verzoenden met de brilstand bij de rust was het een schitterende volley van bijna dertig meter die Ramon Weijers van Meerburg onderkant lat schoot. Via de rug van Van Diemen verdween de bal in het doel, 1-0. In de extra tijd knalde een Meerburger ook nog rakelings en snoeihard over.

KHF_8574

Of er toverdrank in de thee zat in de Meerburg kleedkamer zal altijd het grote Zoeterwoudse voetbalgeheim blijven, maar ze kwamen herboren uit de catacomben. Van der Voort kopte uit een corner net naast, maar even later scoorde hij wel; op de rand van de zestien nam hij de bal fraai in de lucht in één keer op de pantoffel en verdubbelde zo de voorsprong.  Er volgden nog meer Meerburg kansen, maar het was het allemaal net niet.

Met een 2-0 achterstand wilde Van den Wijngaard het tij keren. Hij paste een dubbele wissel toe en zette aanvoerder Kevin Bos als stormram in de punt van de aanval. Het leidde tot beter veldspel bij SJZ en resultaat. Twee minuten later scoorde Marc Griffioen met een droge knal 2-1. Wederzijdse irritaties gingen echter steeds meer een hoofdrol spelen wat vijf gele kaarten in korte tijd opleverde. Barry Verboon ontsnapte aan rood na een harde overtreding. Het waren de minder prettige kanten van een dorpsderby. Het eindsignaal voorkwam escalatie.

KHF_8862

Zondag 20 september speelt Meerburg uit tegen de nog puntloze promovendus Rijnland. Die zullen er dus alles aan doen om de eerste punten te pakken. Wil Meerburg deze wedstrijd winnen dan moeten ze het spel van deze tweede helft aanhouden. SJZ ontvangt komende zondag in haar tweede wedstrijd thuis een oude bekende, MMO. Kansen liggen er zeker als goed veldspel eindelijk eens omgezet kan worden in doelpunten.

KHF_8775

Op deze website volgt nog een beeldverslag van deze Zoeterwoudse dorpsderby van cameraman Milo Braun en commentator Hennie Kanbier met aansluitend een interview van Gerard Bol met de keepers Van Diemen van SJZ en Bom van Meerburg. Zij zullen ondervraagd worden over hun uitspraken bij de voorbeschouwing op deze dorpsderby op deze website.

Meerburg-SJZ 2-1 (1-0). 45. Weijers 1-0, 50. Van der Voort 2-0 en 64. Griffioen 2-1. Scheidsrechter: Van Paassen. Toeschouwers: 400.

Opstelling Meerburg: Bom, Candido (71. Smit), J. Verboon, Laan, B. Verboon, Van der Meer, Van Vuren, Weijers, Van der Poel, De Groot (90+3. Van Diemen) en Van der Voort (71. De Jong).

Opstelling SJZ: Van Diemen, Wansink, De Goede, Van der Hoeven, Hulsbos, Griffioen (83. Plooij), Coret (62. Hoogervorst), Sleijser, Willemse, Bos en Pieterse (62. Van der Meer).

Foto’s: met dank aan Klaas Hamer.