HomeZaterdagDerde klasseSJZ speelt s.v. Kickers’69 van de kunstgrasmat

SJZ speelt s.v. Kickers’69 van de kunstgrasmat

-

Captain Kevin Bos ging voorop en scoorde zelfs tweemaal

Derde klasse A (zondag) – ,,Ik hoop zo dat ze het spel van twee weken terug tegen Voorschoten’97 uit kunnen voorzetten. Toen werd het nog een uitslag met een brilstand. Met dezelfde score als tegen Kickers uit ben ik nu al dik tevreden”, aldus de oersupporter van SJZ gehuld met groene clubshawl die op de knusse tribune zat. In de uitwedstrijd werd het 0-3 met doelpunten van Hans Coret en tweemaal Daan Hoogbruin, de topscorer van SJZ met twaalf doelpunten.

Met veertien punten uit zestien wedstrijden (30-39) moest er worden gewonnen van s.v. Kickers’69 dat stijf onderaan stond met tien uit vijftien (23-51). Anders zou het degradatiespook wel erg concrete vormen kunnen gaan aannemen. Maar geen Zoeterwoudse supporter denkt hier al aan. Die onverzettelijkheid straalde de SJZ-selectie al uit bij de warming-up. Onder de verbale aanmoedigingen van aanvoerder Kevin Bos, die ook in de wedstrijd negentig minuten lang voorop in de (voetbal)strijd ging, stonden de elf van SJZ zo scherp als een mes toen scheidsrechter Van der Vliet floot voor de aftrap.

Een pittige warming-up van de thuisploeg werd gevolgd door bij vlagen een galavoorstelling

Binnen vijf minuten mocht SJZ al vier corners nemen en vielen vooral de zeer balvaste spits Caleb van der Helm en de rappe en technisch begaafde linksbuiten Nils Slingerland op. Slingerland: ,,Ik ben van origine een linksback, maar die plek als linksbuiten bevalt me prima met mijn snelheid. Alleen het scoren mag wat beter, ik heb pas twee keer het net weten te vinden.” Hij is een kruising van Rob de Wit en Simon Tahamata in hun betere Ajax-dagen. ,,Een echte verrassende linksbuiten pur sang, waarvoor ik graag naar sportpark Haasbroek kom”, aldus de  SJZ-supporter.

De Zoeterwoudse staf had er vertrouwen in en kwam niet bedrogen uit. SJZ boekte de grootste seizoenszege..

Onbegrijpelijk dat dit team zo laag staat. De komst op het oude nest van Guus van der Hoeven (van SJC) in de defensie en de terugkomst van routinier Stefan Sleijser op het middenveld bracht veel rust en kwaliteit bij SJZ. ,,Guus is als een vader voor ons binnen en buiten de lijnen”, aldus een trotse Slingerland na afloop. De vraag was al rap niet of SJZ ging winnen, maar met hoeveel. Want s.v. Kickers’69 had helemaal niets in te brengen. In de zevende minuut benutte Van der Helm zijn tweede kans uit een scrimmage, na een voorzet van Slingerland: 1-0. En vier minuten later scoorde Slingerland zelf met een slidinggoal na een schitterende passeeractie.

Pascal Broers van Kickers’69 mocht al in de 28e minuut Sten de Hollander vervangen. Maar negen minuten later werd hij met rood naar de kleedkamer gestuurd. Als een echte ‘Suarez’ in een W.K.-duel sloeg hij een inzet van weer nummer elf, Slingerland, van de doellijn. Dit buitenkansje liet doelpuntenmaker Hoogbruin zich niet afpakken. Koel passeerde hij de kansloze jonge keeper Dio Möllers met zijn dertiende treffer van het seizoen, 3-0.

Opvallend was dat Kickers’69 met een man minder eindelijk wakker geschud leek. Er werd druk gezet, maar keeper Niels van Diemen van SJZ hoefde nooit op te treden. Werden kansen door Corne Berg en Frank Willemse, schot op de paal van twintig meter, benut dan was de ruststand dramatisch geworden voor Kickers’69. Uit hun eerste corner klokslag rust kopte aanvoerder Nick van Vliet net naast. Een voorteken voor een betere tweede helft?

Koen van Haasteren, de rechtsback van Kickers’69, bleef met geel na de rust in de kleedkamer achter. Hij was door Slingerland compleet van de mat gespeeld en hij werd vervangen door Tom Zoetemelk. In de tweede helft nam aanvoerder Bos zijn SJZ-makkers weer op sleeptouw. Na met een Van Persie-zweefduik net naast de goal te hebben gekopt, zorgde hij met een streep in de bovenhoek voor de 4-0. Slecht uitverdedigen strafte Bos met een droge schuiver af, 5-0. Bij Kickers’69 was inmiddels de zeventienjarige Roy de Rijk vervangen door Jasper van Iveren.

Guus van der Hoeven bewees zijn meerwaarde voor SJZ

Hans Coret van SJZ mocht in de 58e minuut Hoogbruin vervangen. De driehoekjes met Van der Helm, Berg en Slingerland waren een lust voor het oog. ‘Die Coret geeft nooit op, ik hou van zulke voetballers’, sprak de SJZ – supporter vol enthousiasme. Slingerland was in de tweede helft op links minder dominant aanwezig. ,,De accu raakte op, maar mijn trainer bleef me aanmoedigen om acties te blijven maken. Dat geeft je als jonge speler wel vertrouwen”, aldus de breed lachende linksbuiten van de thuisploeg.

Trainer Rob van den Wijngaard van SJZ kon de jeugd nu ook speelminuten geven. De negentienjarige Dave Plooij kwam de solide acterende Willemse vervangen en Berg mocht in het trainingspak om de twintigjarige Jan-Paul Griffioen de kans te geven zich als rechtsbuiten aan Zoeterwoude te tonen. En dat deed hij met verve, want na een aantal fraaie acties belandde zijn schot op de paal. Coret stond direct klaar om koel de 6-0 in de 80e minuut op het scorebord te laten verschijnen. Griffioen kreeg kort voor tijd nog geel voor zijn ‘Hölzenbeintje’ in het penaltygebied waar de hele tribune aan een (terechte) strafschop dacht.

Gelaten keken de vele meegereisde supporters van de ploeg uit Leimuiden naar het vertoonde spel. Het geloof in betere tijden was niet van hun gezicht af te scheppen. ,,Een kansloze nederlaag en ik betrap me er op dat ik al blij ben met een goede voorzet”, aldus een teleurgestelde supporter.

SJZ heeft nu zeventien punten uit zeventien wedstrijden (36-39) en zondag 1 maart is het laag geplaatste ASC uit de nieuwe tegenstander. Slingerland: ,,We hebben er het volste vertrouwen in. Met Van der Hoeven en Sleijser erbij gaat het perfect. We zijn er klaar voor en als ik weer voor een doelpunt en assist kan zorgen, wordt het weer een mooie voetbalzondag voor Zoeterwoude.”

Nils Slingerland kan op meerdere plekken uit de voeten en was op dreef tegen Kickers'69
Nils Slingerland kan op meerdere plekken uit de voeten en was op dreef tegen Kickers’69

Opstelling SJZ: Van Diemen, De Goede, Van der Hoeven, Bos, Slingerland, Willemse (70. Plooij), Berg (75. Griffioen), Hoogervorst, Van der Helm, Hoogbruin (58. Coret) en Sleijser.

Opstelling s.v. Kickers’69: Möllers, Van Haasteren (45. Zoetemelk), De Hollander (28. Broers), Van Vliet, Mollers, De Rijk (59. Van Iperen), Van Vliet, Straathof, Van den Berg, Van der Hoorn en Van der Voort.

SJZ – s.v. Kickers’69 6-0. 9.Van der Helm 1-0, 11. Slingerland 2-0, 37. Hoogbruin 3-0 (strafschop), 59. Bos 4-0, 70. Bos 5-0 en 80. Coret 6-0. Scheidsrechter: Van der Vliet. Toeschouwers: 100. Amusementswaarde: 7.5