Voorbeschouwing tweede en derde klasse (18-19 april)

Derde klasse Voorbeschouwingen
Brasserie VIS artikelbanner
Rurh gold artikelbanner

Voor RCL, UVS, Roodenburg, Meerburg, Voorschoten’97 (zo), SJZ en GOL Sport breken er spannende weken aan in de tweede en derde klasse. Deze clubs zullen dan ook op de voet worden gevolgd. De andere clubs, aangesloten bij Leidenamateurvoetbal.nl, zullen evenwel ook nog aandacht genieten. Zo ook in de voorbeschouwing, het wekelijkse rondje langs de velden.

Zaterdag

 
2C
Het lek lijkt helemaal boven bij RCL. Na een flinke dip waarin het vooral in offensief opzicht te kort schoot, doet de roodwitte brigade van Ben Kottenhagen met nog vier wedstrijden te gaan weer volop mee om de titel. Afgelopen zaterdag boekten de Leiderdorpers een fraaie zege op bezoek bij één van de vier concurrenten om de hoofdprijs. VDL kreeg in eigen huis met 1-4 klop. Eén van de uitblinkers aan Leiderdorpse zijde was aanvaller Nick Scheurwater. ,,Ik denk dat wij een goede kans maken op de hoofdprijs wanneer we in staat zijn de vier resterende potten goed af te sluiten. Een serie van ons of een andere club wordt beslissend”, klonk Scheurwater hoopvol na afloop van de overwinning bij VDL. Komende zaterdag gaat RCL op bezoek bij hekkensluiter Die Haghe. De Hagenaars gingen eerder dit seizoen verrassend met de zege aan de haal op de Bloemerd (1-3). Die Haghe vecht voor haar laatste kansen om behouden te blijven voor de tweede klasse, afgelopen weekend vertaalde zich dat in een 2-3 zege bij middenmoter CWO. RCL is dus gewaarschuwd; Die Haghe zal zich niet zomaar gewonnen geven. Aan de andere kant; spits Jonas Farih prikte drie keer raak en lijkt de smaak te pakken te hebben. Het programma van de andere concurrenten: BVCB- CWO, DWO-VDL, SVC’08-Be Fair en Soccer Boys-Vitesse Delft.

Geco artikelbanner
Sport2000 artikelbanner
Stadsbrouwhuis Leiden artikel
Brasserie buitenhuis

3A
Lovend waren de woorden van voormalig profvoetballer en cultheld bij Excelsior Leen van Steensel. De huidige trainer van Floreant zag hoe zijn team omver werd geblazen door UVS en was onder de indruk van het voetballende vermogen bij de Leidenaren. Met een klinkende 1-5 zege etaleerde de ploeg van Arnold Overdijk en Hans van Leeuwen haar klasse en is het op z’n minst nog volop in de race voor nacompetitievoetbal. De titel lijkt niet aan de sleutelstedelingen besteed. Het gat van vijf punten met koploper SEV oogt te groot om nog overbrugd te worden in de laatste vier wedstrijden. Zeker omdat beide teams een op het oog niet bijster moeilijk programma voor de boeg hebben. Zo gaat UVS zaterdag op bezoek bij buurman LSVV ’70. Middenmoter WDS besliste afgelopen weekend het onafwendbare lot van de ploeg van Freek Jansen. Met slechts vijf punten uit vijf gelijke spelen is een aftocht naar de kelder van het amateurvoetbal een feit voor de Leidse studentenclub. Het moet wel heel gek lopen wil UVS zaterdag geen makkelijke middag hebben op het sportpark van de degradant en buur.

UVS heeft nog kleine kans op de titel. Lukt dat niet dan is er nog de nacompetitie als reddingsboei. De juiste vorm lijkt er te zijn.
UVS heeft nog kleine kans op de titel. Lukt dat niet dan is er nog de nacompetitie als reddingsboei. De juiste vorm lijkt er te zijn.

Een knap staaltje veerkracht betaalde zich uit in een punt op bezoek bij Kagia voor Zwammerdam. In de 90e minuut leek Niels Ganzevles de gastheren aan een driepunter te helpen, maar vlak voor het laatste fluitsignaal zorgde Mark Noorlander alsnog voor de uiteindelijke 4-4 en hielp zijn ploeg daarmee aan een punt. Voor wat het waard is, behield Damme daarmee de zesde plek in het klassement, en blijft het onder andere boven Kagia en DoCoS. Laatstgenoemde is zaterdag de tegenstander van Zwammerdam. De Leidse ploeg van Nico van der Salm mikt op de vijfde plek als resterend doel van het seizoen. Een overwinning bij Zwammerdam is daarbij meer dan welkom. In de voorgaande ontmoeting was DoCoS een stuk sterker dan de gastheren van komende zaterdag. Op Sportpark Morskwartier eindigde de confrontatie in een 3-0 zege voor de Leidenaren.

Net als voor Zwammerdam en DoCoS, valt er ook voor Oegstgeest en Kagia weinig eer meer te behalen dit seizoen. Dankzij een late gelijkmaker afgelopen zaterdag bij DoCoS van jongeling Steven Gijselman bleef het aantal nederlagen van Oegstgeest dit seizoen steken op tien. Ook Kagia speelde gelijk, waardoor de seizoensbalans perfect in evenwicht blijft. De ploeg van Anton Wijsman won even vaak als het verloor (acht keer) en speelde zes keer gelijk. Ook het doelsaldo getuigt van evenwicht; 45 om 45. Voor Jerry Ubink betekent de wedstrijd van zaterdag een weerzien met zijn oude club. Een mooie gelegenheid om aan te tonen waarom hij afgelopen zomer Kagia verruilde voor de Voscuyl. Eerder dit seizoen kwam zijn voormalige team sterker uit de strijd: 3-2.

Kagia en Zwammerdam zijn ook volgend seizoen derdeklasser. J.l. zaterdag vermaakten de beide formaties het publiek (4-4).
Kagia en Zwammerdam zijn ook volgend seizoen derdeklasser. J.l. zaterdag vermaakten de beide formaties het publiek (4-4).

Roodenburg kan zaterdag spijkers met koppen slaan. Terwijl de vereniging uit Leiden-Noord anderhalve week geleden nog remiseerde tegen rode lantaarndrager LSVV (2-2), wist het wel de twee wedstrijden die volgden in een overwinning om te zetten. Zowel WDS als Gouda moesten er aan geloven, waardoor ontsnapping aan directe degradatie dichterbij is dan ooit voor de blauw-zwarten. Het gat met de twaalfde plek, die uitkomst kan bieden via nacompetitie, bedraagt nog slechts een punt. Op die plek staat nu Gouda, dat zaterdag koploper SEV ontvangt. Roodenburg speelt zelf een thuiswedstrijd tegen BSC’68, dat er ook niet al te florissant voor staat. Mocht Roodenburg zaterdag aan het langste eind trekken, dan kan het in de resterende drie duels mogelijk ook nog over de gasten uit Benthuizen klimmen. Scheidend oefenmeester Patrick Heijmans en de zijnen zullen zaterdag wel uit een ander vaatje moeten tappen dan het deed in Benthuizen, toen werd het maar liefst 4-0 voor de thuisploeg.

Zondag

3A
Na de eenvoudige zege (1-4) bij het op degradatie afstevenende ASC, mag Voorschoten’97 nog altijd hoop houden op het binnenslepen van de derde periode. Daarin moet het voorlopig wel nog Nicolaas Boys voor zich dulden. Winst komende zondag is dan ook broodnodig om in de race te blijven voor het afdwingen van nacompetitie. Eenvoudig zal dat echter niet worden, want tegenstander Meerburg heeft ook de moed op het behalen van nacompetitie nog niet opgegeven. Het elftal van Ron de Roode wil zo hoog mogelijk eindigen om op die manier uitzicht te houden op een toetje na het seizoen. De Meerburgers verkeren echter niet in beste vorm. Afgelopen zondag kwam de club uit Zoeterwoude-Rijndijk nog wel op voorsprong tegen kampioen Hillegom, maar delfde het uiteindelijk toch ruimschoots het onderspit; 1-4. Voorschoten won eerder met dezelfde cijfers bij Meerburg, maar dat resultaat werd teniet gedaan door de KNVB, dit wegens het inbrengen van een niet-speelgerechtigde speler, moest het duel over. In de reprise was het Meerburg die met de zege aan de haal ging; 2-1.

Voor SJZ blijft het oppassen geblazen met het oog op het ontlopen van de degradatieplekken. Zeker als komende zondag UDO op bezoek komt in Zoeterwoude-Dorp. Nummer tien SJZ vergaarde tot nu toe drie punten meer dan nummer elf UDO, en is dus gebaat bij een goed resultaat tegen de kemphanen uit Oegstgeest. Terwijl SJZ afgelopen weekend nog tekort kwam tegen Alkmania (1-0), liep UDO tegen een teleurstelling aan in de Zilk. Het tot dan toe in vormcrisis verkerende Van Nispen bleek met 5-2 toch een maatje te groot voor het keurkorps van Erik van Manen. De geelzwarten voelen de hete adem van met name Kickers’69 en GOL Sport in de nek en lijken bij een nederlaag in Zoeterwoude in ieder geval nacompetitievoetbal niet meer af te kunnen wenden. Er staat dus heel wat op het spel op Sportpark Haasbroek komende zondag. SJZ kwam vlak voor de winterstop nog goed weg op bezoek bij UDO. In blessuretijd tekende Roy Versteegen voor de 2-2 en bezorgde zijn ploeg daarmee een kostbaar punt.

SJZ liep tegen Alkmania achter de feiten aan. Nacompetitie voor lijfsbehoud komt toch weer dichterbij.
SJZ liep tegen Alkmania achter de feiten aan. Nacompetitie voor lijfsbehoud komt toch weer dichterbij.

Het is ‘do or die’ voor GOL Sport komend weekend. Na een reeks lastige wedstrijden, wacht zondag de confrontatie met de tot nu toe zwakste broeder van de competitie, ASC. Ook de Oegstgeestenaren zullen zich beseffen wat er op het spel staat. De rode lantaarndragers staan op vijftien punten, GOL heeft er net als Kickers ’69 drie meer. Om directe degradatie te voorkomen, is een goede uitslag aan de Duivenvoordestraat noodzakelijk. Een nederlaag zou funest zijn voor GOL. Op eigen terrein wist GOL, net als ASC vorig seizoen uitkomend in de vierde klasse, het duel met ASC niet naar zich toe te trekken; 1-1. Bij de Leidse club is Mo Achahbar tot het eind van het seizoen op non-actief gesteld vanwege ongepast gedrag in de uitbeurt bij SJZ. Al met al een forse aderlating voor de club aan de Leidse Boshuizerkade.

OWN artikelbanner
Rebel Horeca artikelbanner