Coach met regenjas of de mondhoeken omhoog? (column)

Column Columnist Gerard Bol
Rumling bouw artikel
Brasserie VIS artikelbanner

Wat heeft Onze Lieve Heer toch een hoop rare voetbalkostgangers langs de voetballijnen geplaatst bij de zaterdag- en zondagse wedstrijden in ons amateurvoetbal. Het varieert van de bekende regenjas dragende coach met blocnote, nu opgevolgd door digitale vervangers in welke vorm dan ook, tot de coach in de rol van ‘ome Koos’ die als een vader er voor zijn spelers is. Natuurlijk heb je in de hogere amateurregionen ook de nodige trainersvereisten nodig, dat hoort toch. Een totaal verschil met als ik langs de lijn loop en de E5 zie ballen met een de kids aanmoedigende vader in zijn van de club gekregen net iets te krappe sponsorjas. Maar dat heb je als je zegt dat XL en niet XXL je maat is.

 

Ik moet die openingszin hier toch echt even kwijt, want ik vraag me af wat er bij de trainerscursussen onder de noemer ‘psychologie’ wordt aangeboden als ik soms trainers langs de lijn zie ‘acteren’. Hele opera’s zie ik opgevoerd worden op het veld, meestal tot groot vermaak van de aanwezige supporters. ,,Ik hoor het al niet meer”, sprak laatst een ervaren libero die zijn dertigste jaarring binnenkort in ontvangst kon nemen. ,,Wij spelen hoe we het in de kleedkamer bij de tactische bespreking hebben afgesproken en wat de trainer langs de lijn betreft, leuk voor de toeschouwers om hem te zien en te horen”, aldus deze ervaren verdediger.

Voorthuijzen artikelbanner
Scheffer sportprijzen artikel
Geco artikelbanner
Stadsbrouwhuis Leiden artikel

Natuurlijk kan ik hier een hele column, en vast nog meer, gaan vullen met concrete namen, plaatsen en anekdotes van wat ik daar langs de lijn beleef en zie misgebeuren. Het gaat dan zo slecht nog niet met de stand-upcomedian en de Nederlandse cabaretwereld. Een beetje beeldhouwer kan je zo drie manjaren werk geven als je alle imponerende haantjesposes die trainers aannemen gedurende de wedstrijd in beelden wil laten vastleggen. Zou wel een mooie voetbalkunstroute worden langs de Leidse sportvelden en in de regio.

 

Maar ik krijg er de vinger niet achter wat er bij het vak ‘psychologie’ wordt gepresenteerd bij de verschillende trainerscursussen. Ik denk dat er te vaak wordt gedoceerd hoe het zit met het gevoelsleven van de verschillende leeftijdsgroepen. Er kan beter worden gedoceerd hoe de voetballers in alle leeftijden kunnen reageren op de wijze hoe een trainer zijn boodschap het veld in schreeuwt. Dan kunnen ze daar beter op inspelen want hier gaat het nu, wat ik zo zie, chronisch mis langs de lijn.

Waarom dan niet als trainer iemand naast je die wel de gave heeft om makkelijk contacten te leggen, de spelers kan bereiken enz.? Dat kan bij spelers van alle leeftijdsgroepen louterend werken, want zeker jongere spelers zijn er gevoelig voor. Allemaal techneuten of Diego Simeones langs de lijn, daar zit het voetbal ook niet op te wachten. Een beetje relativeren en meer humor langs de lijn zoals ooit Barry Hughes met zijn rolfluit richting AZ-trainer George Kessler, dat moet de boodschap voor de rest van dit seizoen worden. Het is er nog niet te laat voor.

 

Misschien een moment van bezinning en zelfreflectie voor alle voetbaltrainers van hoog tot lager bij de komende winterstop? En laten we wel wezen, het is toch ook maar een spelletje? Gaat de bal op de paal dan ben je als trainer de grootste k.. en gaat die vijftien centimeter naar rechts en in het doel dan word je als trainer op een schild na afloop door het dorp gedragen. Maar onthoud goed, een standbeeld wordt er nooit voor deze trainers gemaakt, maar misschien wel met mijn voorgestelde voetbalkunstroute!

 

 

Seven gifts artikel
If Not Now