vrijdag, maart 29, 2024
HomeColumnColumn: Wie is er voor invoering van de ‘stormstop’?

Column: Wie is er voor invoering van de ‘stormstop’?

-

Ik heb het er als groot voetballiefhebber van voetbal op alle niveaus na afgelopen weekend echt helemaal mee gehad. Deze zondag met de wind gelijk stormkracht zijn er wedstrijden gespeeld waar deze storm het spel en de uitslag zeker heeft beïnvloed. Dan heb ik het niet eens over de zeer droevige blik van de penningmeester, gemiste entreeopbrengsten. Een kantinebaas die met de spreekwoordelijke 96 kroketten van Wim Sonneveld bleef zitten door minder supporters.

 

We kennen nu veelal de veldafkeuringen met echt gras. Overvloedige regenval en vorst in de grond zijn hier debet aan. Rayonhoofden in het noorden des lands zijn er wel meer dan blij mee. Maar voetballiefhebbers gruwelen van de komst van ‘Koning Winter’. Daarom heeft de K.N.V.B. ooit (in 1840?) de winterstop uitgevonden. Ik hoef die jullie niet uit te leggen. We spelen niet als er geen sneeuw en vorst is en met februari kan het vriezen en Nova Zembla-achtige taferelen op de velden opleveren. Maar wanneer liggen de kunstgrasvelden er uit bij de K.N.V.B.?

‘Op deze velden kan altijd gevoetbald worden’, dat is de zin die menig wethouder van sport trots uitsprak bij de inwijding van weer een nieuw aangelegd kunstgrasveld. Gelukkig is er bij veel voetbalverenigingen ook het gezonde boerenverstand aanwezig. Met ijzige wind, vorst of snerpende regenbuien wordt dan ook geregeld het programma voor de jongste voetballertjes gecanceld. Waar sommigen niet veel meer bewegen dan de beelden bij Madame Tussaud is dat besluit een goede zaak. Later op de wedstrijddag gaat het spel weer wel op de bekende voetbalwagen. De ruigere beharing en voldoende tijgerbalsem bij de senioren houden die spelers wel overeind in de reeks van voortdurende windvlagen.

 

Na afgelopen zondag pleit ik voor het afgelasten van wedstrijden bij minstens windkracht negen, storm dus. Met de digitale middelen kunnen we zien wat de windkracht is, maar ook wat eraan komt. Laat de thuisclub bij die windkracht de knoop doorhakken. Natuurlijk is voetbal geboren als buitensport. Maar het mag toch niet zo zijn dat het spelbeeld en mogelijk de wedstrijduitslag zo negatief beïnvloed wordt? En wat te denken van Jan met de pet en Truus met de hoed langs de lijn, bij gebrek aan een tribunetje? Dames en heren lezers en volgers van mijn column, hierbij kondig ik u mijn voetbalinitiatief aan: de stormstop.

 

Daarom deze oproep aan jullie allen om dit initiatief te steunen. Want door het zeer ruim aanwezige kunstgras in de Leidse regio hebben vorst en regen geen grip meer op de afgelasting van voetbalwedstrijden op die velden. Maar met stormkracht negen, of meer, in de lengte of breedte van het veld afgelopen zondag zag ik een voetbalspel wat bijna competitie vervalsend was. De geschoten bal verdween diverse malen achter de schutter, de wind dwars over het veld zorgde voor onwerkelijke spelsituaties. En op kunstgrasvelden bleef deze zondag geen enkele bal liggen bij een vrije trap. Daar moest een hand of voet de bal vasthouden om het wegrollen te voorkomen.

Gewoon doen dus en invoeren met ingang van het nieuwe seizoen. In onze Leidse regio kunnen we het dak niet dicht doen boven de velden, maar we kunnen wel het boerenverstand van de verenigingen benutten. Één blik van hen op www.windradar.nl is voldoende om al of niet te laten spelen. En wat de standaardteams betreft, daar beslist natuurlijk de scheidsrechter. Ik verzeker jullie dat we dan geen knotsgek voetbal meer zien met stormkracht negen of meer, dat supporters ook echt kunnen genieten langs de lijn en onze Leidse kantinebaas na afloop van de derby zijn 96 kroketten allemaal heeft kunnen verkopen. Iedereen blij toch? Of is er nog scepsis in de Zeister bossen bij mijn voorstel? Ik wacht het gespannen af.  

 

Om bovenstaande nog meer kracht bij te zetten enkele gedane uitspraken uit het Leidsch Dagblad en van onze website: ,,Het was de hele wedstrijd chaos. Er viel niet te voetballen. Liever had ik niet gespeeld met Warmunda. Wellicht kost het ons punten.” (Niels Dijkstra, Warmunda).

,,Het sloeg nergens op. Doordeweeks is er met zulke omstandigheden code oranje en mag je niet de weg op. Maar we moeten op zondag wel voetballen in een orkaan.”(trainer Stephan Spruijt, FC Lisse (zo)).

,,Het spel was bij vlagen hilarisch”, sprak SJC-trainer Kees Zethof met ironie.

,,Met dit weer blijf ik voortaan thuis. Ik ben weliswaar bijna kaal, maar het haar dat ik nog heb was volkomen door de war na de wedstrijd. De volgende keer blijf ik lekker bij moeder de vrouw.”(supporter derdeklasser)

 

Gerard Bol
Gerard Bol
Spraakmaker, ook actief voor RTV Katwijk, gaat volledig op in verslaggeving. Duizendpoot, aanstekelijk enthousiasme, gek op rubriek Latje Trap.

Must Read