Het oude kerstverhaal in een nieuw voetbaljasje! (column)

Column Columnist Gerard Bol
Duke of Oz artikel
Vergulde vos artikelbanner

Hoe zou het kerstverhaal uit Lucas 2, 1-14 eruit zien anno 2016 als we het eens vrij vertalen naar wat er dit jaar zich heeft afgespeeld in de Zeister bossen rondom het verschenen rapport ‘Winnaars van morgen’? Lees maar verder en laat je met een glimlach verrassen.

In die decemberdagen van 2016 kwam er een besluit van keizer Infantino, dat er een melding en telling moest worden gemaakt van alle voetbalvernieuwingsplannen in heel zijn FIFA-rijk. Deze melding en telling had voor het eerst plaats toen Michael van Praag landvoogd van Nederland was. Allen gingen op reis, ieder naar zijn eigen stad om zich te laten inschrijven.

Ook Hans van Breukelen, de nieuwe technisch directeur van de K.N.V.B., trok op en omdat hij behoorde tot het huis en geslacht van Bert van Oostveen, ging hij van Utrecht, via de stad Amsterdam van de landvoogd naar de stad van Van Oostveen, Zeist geheten om zich daar te laten inschrijven, samen met BTSW, zijn ‘verloofde’, die zwanger was van vele sportcoachingsplannen.

Stadsbrouwhuis Leiden artikel
Voorthuijzen artikelbanner
Scheffer sportprijzen artikel
Geco artikelbanner

 

Terwijl zij daar in de Zeister bossen verbleven, brak het uur aan waarop zijn verloofde moeder zou worden. Zij bracht een rapport onder de naam ‘Winnaars van morgen’ ter wereld, en zeker niet haar laatstgeborene. Van Breukelen wikkelde het in een kritiekbestendige verpakking en legde het neer in een degelijke oranjegekleurde dossierkast, omdat er nog geen plaats was voor dit rapport bij de vele Nederlandse voetbalclubs.

In de omgeving bevonden zich bekende Nederlandse voetbaltrainers die in het open veld gedurende de nacht hun selecties op het trainingsveld bewaakten. Plotseling stond Wim Jansen, een zeer bekende oud-speler voor hen en zij werden omstraald door de visie op wat de Nederlandse voetbaljeugd wel nodig had, zodat zij door grote vrees werden bevangen want zij hadden immers hun naam aan het pasgeboren rapport verbonden.

Maar Jansen sprak tot hen: ,,Vreest niet, want zie, ik verkondig u een ervaringsvolle boodschap die bestemd is voor het hele Nederlandse trainersvolk. Heden is u met dit rapport geen redder geboren, ‘Winnaars van morgen’, in de stad van Van Oostveen. En dit zal voor u een waarschuwing zijn: gij zult het pasgeboren rapport in de oranje dossierkast vinden, waar jullie het moeten laten liggen.”

 

Opeens voegde zich bij Jansen de engel een hemelse journalistenschare van De Telegraaf met drie interviews met Jansen en zij verheerlijkten hem met de woorden: ,,Eer aan Jansen op het trainingsveld en in het Zeister bos hopelijk een keer gezond verstand onder de bestuurders die hij nu gewaarschuwd heeft.”

En de trainers op het veld? Zij gingen met Ronald Koeman, Bert van Marwijk en Henk ten Cate voorop op zoek naar de oranje dossierkast in het Zeister bos om die kast met dit rapport definitief op slot te doen.

Ik wens jullie allen fijne feestdagen met vele onthaastende voetballoze momenten toe met veel tijd voor familiair samenzijn in vooral gezondheid en geluk.

Gerard Bol.

Seven gifts artikel
OWN artikelbanner