Men neme een snufje gezond verstand en…(column)

Column Columnist Gerard Bol
Rumling bouw artikel
Brasserie VIS artikelbanner

Ik had mezelf voorgenomen om niets meer te zeggen over de K.N.V.B.-plannen wat betreft de gigantische veranderingen bij het jeugdvoetbal de komende jaren: kleinere speelveldjes in de competitie, geen keeper meer, geen zeventallen meer de wei in, geen scheidsrechter en alles om het Nederlandse jeugdvoetbal een facelift te geven. Nou dat krijgt het zeker, maar dan een negatieve. Komt zeker door teveel botox in de gemaakte plannen in te spuiten? Want waar we nu met de jongste Nederlandse voetbalteams geregeld de jeugd van gerenommeerde Europese topclubs verslaan, leidt deze invoering van ‘Winnaars van Morgen’ in de ogen van vele ‘voetbaldieren’ tot trieste gevolgen.

 

Getriggerd door de sublieme inbreng van Wim Jansen, zelfs een ijsbal kan hem niet van gedachten doen veranderen, in een landelijke ochtendkrant vraag ik mezelf ook af: ,,Met wie heeft Jelle Goes met zijn kompanen van de K.N.V.B. nu echt gesproken bij het opstellen van dit rapport waar ze notabene ruim één jaar aan hebben geschreven?” Diverse betrokken trainers willen hun naam nu al uit het rapport laten verwijderen omdat ze zich absoluut niet kunnen vinden in de geformuleerde conclusies wat betreft de reorganisatie van het politieke voetbal.

Rabobank artikelbanner
Scheffer sportprijzen artikel
Sepa green artikelbanner
Stadsbrouwhuis Leiden artikel

Maar hoe krijgen al die oprechte anders denkenden deze Zeister bewindvoerders tot andere gedachten? Moeten zij zich aan de hekken om het K.N.V.B.-centrum laten vastketenen gelijk Diederik Samson in zijn activistische jaren voor Greenpeace? Een tocht naar het Haagse Malieveld gelijk de jaren dat we de kernwapens Nederland uit wilden lopen? Een petitie door jeugdvoetballers en hun ouders laten ondertekenen en aan Hans van Breukelen aanbieden? In alle gewesten, of hoe Zeist het ook mag noemen, een buitengewone Algemene Leden Vergadering beleggen met dit als enige agendapunt? Of gewoon een nieuwe voetbalbond oprichten zoals in de Verenigde Staten bij diverse sporten ook is gebeurd en op wereldniveau met het boksen en het darten het geval was?

 

Of moeten we gewoonweg niet Trumpiaans denken en handelen om de voetbalsport te redden? Politiek gezien hebben velen moeite met en angsten over zo’n denken en zeker handelen. Maar ik weet geen andere manier om de K.N.V.B., die mij steeds meer aan de drie aapjes ‘Horen, zien en zwijgen’ doet denken, tot andere gedachten te brengen. Worden ‘voetbaldieren’ als een Wim Jansen de profeten van de 21e eeuw, dan loopt het slecht met hen af maar zeker ook met de toekomst van het Nederlandse voetbal. ‘Winnaars van Morgen’ wordt dan in no-time veranderd in ‘Verliezers van Vandaag’.

 

Daarom even out of the box denken, ik pleit hier voor een tegengeluid. Een bond met mensen die ballen hebben, een prachtige sportterm in dit geval, en richting geven aan de daadwerkelijke verbetering van het Nederlandse voetbal. Adviseurs worden in mijn ogen Wim Jansen voor de voetbaltechnische zaken, Chris Woerts voor de commerciële invulling en Ton Elias nu hij als Tweede Kamerlid van de VVD straks genoeg tijd heeft en het talent heeft om makkelijk vijanden te maken. En zo’n pitbull hebben we zeker nodig naast de zeer beschaafde twee andere heren. Een tipje van de sluier oplichtend, er zijn al gesprekken gaande met Erica Terpstra om haar tot voorzitter van de nieuwe bond te bombarderen. Dan heb je een boegbeeld, en wat voor een! Het nieuwe plan van deze vier musketiers om het Nederlandse voetbal te redden heet simpelweg ‘Alle ballen op Erica’.

Zaterdag 26 november gaat hun website de lucht waar jullie alles kunnen lezen over de nieuwe aanpak:  www.aanvallenenscorenmetdriezevenofelf.nl . Doen of niet?

 

 

Rebel Horeca artikelbanner
OWN artikelbanner